25n
25N
25N

El Govern espanyol troba a la Cantereria d'Ontinyent solucions a les inundacions

La regeneració del barri ha estat ficada com a exemple de solució “definitiva i innovadora” a aquesta problemàtica

Recreació del projecte de regeneració del barri de la Cantereria d'Ontinyent

El Govern espanyol troba a la Cantereria d'Ontinyent solucions a les inundacions

La Confederació Hidrogràfica del Xúquer ha estat l’última institució que s’ha interessat pel projecte de regeneració del barri de la Cantereria d’Ontinyent, després que en els últims mesos trobara el suport de la Conselleria d’Habitatge i l’atenció del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic. Precisament, des de la CHX s’ha visitat aquesta setmana l’entorn de la zona on s’actuarà per tal de replegar dades que permeten articular vies de col·laboració del Govern d’Espanya amb el projecte.

En aquest sentit, el seu president Manuel Alcalde posava en relleu l’interés d’una perspectiva innovadora com la de la rehabilitació de l’espai fluvial i la conversió de la zona en un parc inundable.

El temporal de pluja de principi de novembre mostra la urgència per trobar solucions a un problema que va agreujant-se any rere any per l’avanç del canvi climàtic i que afecta directament a la província de València

Les institucions tant estatals com autonòmiques consideren el projecte com a exemple de solució “moderna, innovadora i definitiva” a les inundacions, enfront de les actuacions temporals basades en infraestructures de contenció de l’aigua. Una solució que, a més a més, acompleix amb les directives europees contra inundacions.

Unes valoracions que prenen aquests dies més relleu si cap després de les recents inundacions que molts municipis de la zona sud de València, així com la mateixa capital, van patir en el temporal de pluja de principis de novembre. Un fet que mostra la urgència per trobar solucions a un problema que va agreujant-se any rere any per l’avanç del canvi climàtic i que afecta directament a la província de València.

En el cas d’Ontinyent, en 2016, 2019 i 2020 ha patit tres temporals els quals han constatat la necessitat de desenvolupar el Pla de Regeneració i Emergència Habitacional del barri de la Cantereria, que es veu afectat amb el perill dels desbordaments del riu Clariano. La DANA de setembre de 2019 va obligar a evacuar a més de 20 famílies dels seus domicilis, retornant al llit del riu l’espai guanyat per les edificacions.

Barri de la Cantereria

UNA DECISIÓ “VALENTA”

L’interés per part del Ministeri per a la Transició Ecològica no és nou. Concretament, sorgia després de la DANA de setembre de 2019, quan la ministra Teresa Ribera es va referir al projecte de la Cantereria durant les seues intervencions en el Congrés dels Diputats i en Ràdio Nacional d’Espanya.

La DANA de setembre de 2019 va obligar a evacuar a més de 20 famílies dels seus domicilis, retornant al llit del Clariano l’espai guanyat per les edificacions

En aquell moment Ribera va qualificar de “valenta” la iniciativa de l’alcalde Jorge Rodríguez d’acabar amb el perill dels desbordaments del riu Clariano. El propi primer edil va remetre una carta a la ministra agraint-li el gest i exposant-li els objectius del projecte. Aquest contacte va derivar en una reunió telemàtica el passat mes d’octubre de l’alcalde amb el número dos del Ministeri, el secretari d’estat de Medi Ambient Hugo Morán, qui posteriorment es va posar en contacte amb la CHX amb l’objectiu de replegar dades que permeten concretar vies de col·laboració amb el projecte.

INVERSIÓ DE 3 MILIONS D’EUROS

En conjunt, el pla de regeneració de la Cantereria, signat el passat mes de setembre pel vicepresident segon de la Generalitat i conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, i l’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, suposarà en els pròxims anys un esforç inversor superior als 3 milions d’euros, xifra en la qual a més de la compra dels habitatges i el seu posterior enderrocament s’inclou l’actuació sobre els talussos de la zona i la creació d’una zona verda inundable semblant a la ja creada en la part del riu que dona al Molí Descals.

A més de la compra dels habitatges i el seu posterior enderrocament, al pla s’inclou l’actuació sobre els talussos de la zona i la creació d’una zona verda inundable semblant a la ja creada en la part del riu que dona al Molí Descals

Durant aquests últims mesos s’està procedint a la compra dels 44 immobles afectats i els terrenys necessaris per a estabilitzar el talús del vessant del barranc pel qual discorre el Clariano. També s’està modificant el planejament urbanístic d’aquesta zona i es començaran a redactar els projectes de demolició dels habitatges adquirits fins ara per l’Ajuntament.

Des del Consistori es marquen l’objectiu que el projecte veja la llum en els propers 3 o 4 anys. Actualment ja s’han adquirit més de la meitat dels 44 habitatges de la zona i es treballa en el procés d’adquirir els restants.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

2 × un =