El Govern descarta una relació directa entre les importacions de cítrics de la UE i la pujada de preus

Guardar

mulet ep
mulet ep

El Govern assegura que actualment no pot establir-se una relació directa "i menys en exclusivitat" entre les importacions de cítrics a la Unió Europea, mitjançant acords comercials amb tercers països, i la pujada de preus del mercat de cítrics.

En una resposta a Compromís al Senat, remarca que "des del primer moment, aquest govern va viure amb profunda preocupació la desfavorable situació de la passada campanya 2018-2019, duent-se a terme un exhaustiu seguiment d'aquestes importacions amb la finalitat de detectar qualsevol evolució contrària als interessos del sector citrícola espanyol".

Per això, l'executiu PSOE-Unides Podemos recorda que va sol·licitar a la Comissió Europea un seguiment dels mercats d'importació i del seu impacte en les produccions espanyoles, amb l'objectiu que, si es detectava una evolució contrària als interessos del sector, demanar la clàusula de salvaguarda.

Per a aplicar-la, la UE ha de constatar un augment de les importacions en quantitats cada vegada majors i en condicions que causen o amenacen causar pertorbacions dels mercats de productes agrícoles directament competidors, al costat de l'efecte dels preus "no sols a Espanya".

En aquest context, el Govern ressalta que "caldria demostrar que aquest mal ve derivat precisament per les importacions de Sud-àfrica i no per altres motius". "Segons les dades disponibles, no s'ha considerat que es donaren les circumstàncies per a sol·licitar l'inici d'una investigació d'aquest tipus, ja que no s'ha produït un augment significatiu de les importacions originàries de Sud-àfrica i els seus preus són similars als dels últims anys".

No obstant això, per a l'executiu de Pedro Sánchez, és necessari el seguiment de les importacions de Sud-àfrica i d'altres països tercers, així com d'altres elements que puguen pertorbar la situació del mercat per a cítrics.

Com a balanç de l'actual campanya 2019-2020, iniciada al setembre, el Govern destaca que es desenvolupa "amb normalitat i resulta favorable per als agricultors, en haver-se incrementat les cotitzacions molt significativament respecte a les de la passada, tant en camp com a eixida de central".

Els preus se situen en nivells "no sols molt superiors a la passada campanya, sinó que aconsegueixen valors màxims per als últims nou anys (clementina), el segon millor (llima) o el tercer millor (taronja) per al mateix període".

COMPROMÍS CREU QUE "DÓNA L'ESQUENA Als CÍTRICS"

Per contra, el senador de Compromís, Carles Mulet, lamenta que aquesta resposta del Govern "dóna de nou l'esquena als cítrics". "Obliden que no únicament es pot sol·licitar aquesta clàusula per l'alteració de preus de mercat o del volum d'importacions, que ja per si mateix seria motiu", recalca en un comunicat.

Mulet assegura que "tal com reconeix el sector però nega el Govern, es podria exigir igualment per l'amenaça real que suposa les importacions detectades amb plagues o amb materials fitosanitàries prohibides a la UE, que també passa". "El Govern, i és greu, es nega a ni tan sols demanar que s'investigue si es donen els motius per a exigir aplicar la clàusula, i aqueixa actitud és imperdonable", critica.

En la seua pregunta, el representant de la coalició valenciana demanava a l'executiu que detallara "en quina data demanarà l'aplicació de la clàusula europea de salvaguarda respecte a l'acord entre la UE i Sud-àfrica que està afectant greument els cítrics espanyols".

Destacats