25n
25N
25N

El Govern decreta l'estat d'alarma per a tota Espanya que pretén prolongar fins al 9 de maig

El Govern decreta l'estat d'alarma per a tota Espanya que pretén prolongar fins al 9 de maig
25/10/2020 -

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha anunciat en la roda posterior al Consell de Ministres extraordinari celebrat en el dia de hui l’aprovació de l’estat d’alarma per a tota Espanya que entrarà en vigor aquesta vesprada. El seu objectiu és que aquesta situació siga prolongada per les Corts Generals durant sis mesos, fins al 9 de maig.

D’altra banda la declaració de l’estat d’alarma, que concedeix als presidents autonòmics ser l’autoritat delegada als seus territoris, permetrà a les Comunitats Autònomes confinar totalment o parcialment els seus territoris.

Així mateix, estableix un toc de queda des de les 23.00 hores fins a les sis de la matinada, encara que pot ser modulat per les autonomies, avançant a les 22.00 hores i endarrerint-ho fins a les dotze de la nit. També ho poden modificar perquè finalitze a les cinc o les set de la matinada.

LES CCAA PODRAN TANCAR EL SEU TERRITORI O PART D’ELL

També podrà limitar l’entrada i eixida deels seus territoris, és a dir, el tancament perimetral del conjunt de la regió o una part del seu territori, encara que hi haurà també excepcions com a assistència a centres sanitaris, acudir a centres educatius o raons labores, entre altres.

Un altre aspecte és la prohibició de reunions de més sis persones, com ja està ocorrent en moltes autonomies, perquè és fonamental limitar el contacte entre persones, i l’espai de cogobernança entre les diferents CCAA serà el Consell Interterritorial.

L’estat d’alarma havia sigut demanat en les últimes hores per les comunitats autònomes del País Basc, Catalunya, Cantàbria, així com la majoria de governs regionals del PSOE. Per contra, cap de les autonomies governades pel PP han sol·licitat aqueixa mesura.

L’ALARMA S’ALÇA SI MILLORA

Sánchez ha recalcat que la duració d’aquest estat d’alarma “no és inamovible” i pot alçar-se si se supera la situació, encara que ha agregat que aqueixos sis mesos de duració és el termini que aconsellen els experts per a superar no sols aquesta segona ona, sinó l’etapa “més roïna” de la Covid.

“Els experts diuen que les raons estan plenament justificada”, ha reblat Sánchez per a sol·licitar formalment a tots els grups parlamentaris del Congrés que donen el seu “suport aclaparador” a la pròrroga de l’estat d’alarma, atés que hi haurà rendició de comptes continua sobre la seua aplicació.

APEL·LA Al SUPORT DE CASADO

De fet, ha revelat que va conversar “cordial” amb el líder del PP, Pablo Casado, per a poder comptar amb el seu suport a habilitar aquest mecanisme “eficaç per a contenir i mantenir a ratlla el virus”, tant el pla de l’actuació contra la malaltia com des del pla constitucional.

“Entenc que és una qüestió d’estat i els partits que es consideren de govern haurien de donar suport a aquesta mesura tan extraordinària”, ha reblat per a assegurar que tampoc té dubtes que en el Consell Interterritorial s’augmentaran o relaxaran les mesures si així ho requereix la situació.

I és que Sánchez ha detallat que la situació és “extrema” amb una incidència acumulada de 378 casos per cada 100.000 habitants i més de 650 morts per coronavirus en l’última setmana. “L’executiu no ocultarà mai la realitat de la pandèmia”, ha asseverat.

Per tant, Sánchez ha apel·lat a desplegar un “enorme exercici” de disciplina i resistència per a “doblegar” aquesta segona ona de la pandèmia, incidint en què s’evita amb aquest estat d’alarma una mesura “nociva” per a l’economia amb la paralització total de l’activitat del país.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

9 − tres =