25n
25N
25N

El Govern dona llum verda un nou transvasament del Tajo al Segura de 19,2 hm3 durant octubre

El Govern dona llum verda un nou transvasament del Tajo al Segura de 19,2 hm3 durant octubre
15/10/2019 -

El Ministeri per a la Transició Ecològica ha autoritzat un nou transvasament des dels embassaments d’Entrepeñas-Buendía de 19,2 hectòmetres cúbics per al mes d’octubre, tal com va proposar la Comissió Central d’Explotació de l’Aqüeducte Tajo-Segura i segons publica aquest dimarts el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE).

El transvasament ha sigut autoritzat en trobar-se els embassaments de capçalera en situació hidrològica excepcional, és a dir, en nivell 3 des del mes de maig passat.

La decisió del volum a transvasar compleix la normativa vigent l’acord d’aplicació de la metodologia proposada pel Centre d’Estudis i Experimentació d’Obres Públiques (CEDEX) que s’aplica des de maig.

El transvasament busca atendre les necessitats hídriques de les conques receptores i es pren d’acord amb l’informe del CEDEX que assenyala que, a data d’1 d’octubre, el volum embassat en Entrepeñas i Buendía era de 454,6 hm3, que coincideix amb el volum d’embassament efectiu, ja que no hi ha volums autoritzats a transvasar pendents d’enviar.

Aquest valor és inferior al de referència de 613 hectòmetres cúbics que correspon al mes d’octubre. En situació de nivell 3, les regles del transvasament assenyalen que el Ministeri podrà autoritzar un transvasament de manera discrecional però motivada.

El mètode proposat pel CEDEX es basa en la disponibilitat a tres mesos dels volums i, en essència, procura que les reserves conjuntes en Entrepeñas i Buendía no descendisquen per davall dels 400 hm3.

Dels 19,2 hectòmetres cúbics que es preveu transvasar a l’octubre, els 7,5 primers es destinen al proveïment urbà. Durant la reunió de la Comissió, la Mancomunitat de Canales del Taibilla ha presentat un informe sobre les actuacions realitzades amb motiu de les pluges torrencials de l’11 al 15 de setembre en la zona que destaca que, durant aqueixos dies, el transvasament va tindre un paper “fonamental” en la resolució dels problemes de proveïment, tant de quantitat com de qualitat de l’aigua.

Així, conclou que les aigües transvasades van permetre incrementar les fonts de subministrament i suplir la disminució de producció de les dessaladores que s’havien vist afectades per les fortes inundacions.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

3 × quatre =