25n
25N
25N

El Govern dóna per fracassada la negociació amb l'independentisme i avisa: sense Pressupostos la legislatura es retalla

La decisió s’anuncia hores abans de la manifestació a Madrid i Calvo ho atribueix a l’exigència d’un referèndum d’autodeterminació

Marta Fernández Jara - Europa Press

El Govern dóna per fracassada la negociació amb l'independentisme i avisa: sense Pressupostos la legislatura es retalla
08/02/2019 -

El Govern dóna per fracassada la negociació amb els partits independentistes, després que hagen rebutjat l’última proposta de l’Executiu, que accedia a crear una taula de partits extraparlamentària coordinada per un relator i en la qual s’assegueren, a més dels partits representats al Parlament, membres del PSOE i Podemos, com volien els independentistes. L’anunci s’ha realitzat dos dies abans de la manifestació convocada a Madrid per PP, Cs i Vox.

En roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la vicepresidenta, Carmen Calvo, ha explicat que la negociació amb els independentistes “encalla” per la insistència d’aquests a dirigir la negociació sobre una eixida política a la crisi de Catalunya cap al dret d’autodeterminació, una opció que, ha assegurat la vicepresidenta, “aquest Govern no acceptarà mai” perquè l’eixida política per a Catalunya ha d’estar “en el marc propi de la democràcia”.

“No és acceptable asseure’ns a parlar d’un referèndum d’autodeterminació. El Govern té haver de mantindre l’ordre constitucional”, ha subratllat.

No obstant això, l’Executiu mai s’ha mostrat disposat a entrar a negociar aqueixa qüestió, però no impedia als independentistes que, en les reunions amb el Govern, pogueren parlar de la seua aspiració al fet que se’ls reconega algun dia aqueix dret d’autodeterminació, un comentari que sempre trobava la mateixa resposta per part de l’Executiu: no, perquè aqueix dret no cap en la Constitució.

De fet, en el propi document distribuït aquest divendres pel Govern perquè la ciutadania conega fins a on estava disposat a arribar el Govern en el seu diàleg amb l’independentisme a la recerca d’una solució política per a Catalunya es diu que en la taula de partits “cadascun dels participants plantejarà les seues propostes de resolució i projecte polític, amb total llibertat”.

L’assumpció per part del Govern que la negociació ha arribat a un punt mort, i per tant és millor donar-se un temps, no vol dir que l’Executiu trenque el diàleg amb les formacions independentistes.

“La societat catalana és majoritàriament defensora no solament de la convivència a través del diàleg i del respecte, sinó que no és independentista”, per la qual cosa quan els partits independentistes “en algun moment pensen que cal continuar treballant”, llavors el Govern estarà disposat també a “continuar treballant” dins del marc de diàleg que ha oferit.

“Pararem com a govern al fet que el diàleg sobre aquestes bases tinga algun dia possibilitat? Perquè mire, no, però de moment el que no té cap sentit és que la societat pense o no tinga les claus clares del que el Govern procura cada dia, i és literalment escoltar-los”, ha explicat dos dies abans de la manifestació que PP, Ciutadans i Vox promouen aquest diumenge a Madrid contra l’Executiu.

En aquest sentit, ha remarcat que tots els ciutadans d’aquest país durant aquests anys han escoltat les peticions que reclamaven als polítics: “parlen, parlen, dialoguen, asseguen-se, asseguen-se, procuren, procuren”. “Perquè nosaltres ho fem, i ho fem clarament oferint aquestes possibilitats”, ha justificat.

Respecte a la contestació interna en el PSOE que ha suscitat la sola proposta de crear un fòrum de diàleg amb l’independentisme fora de les institucions i coordinat per la figura d’un relator, Calvo s’ha limitat a assenyalar que “en situacions complicades l’ajuda serveix de molt”.

UNA OFERTA RAONABLE

La vicepresidenta ha insistit a definir com “bastant raonable” l’oferta del Govern i ha justificat la constitució d’una taula de partits extraparlamentària perquè ni al Parlament ni en el Congrés dels Diputats ha donat fruits els canals previstos perquè els partits discutisquen sobre el model territorial.

Calvo ha acusat els partits conservadors de no haver ajudat en la Comissió d’estudi sobre l’actualització de l’Estat autonòmic promoguda pel PSOE en el Congrés –malgrat que PP i Ciutadans van ser els únics partits que van participar en ella– i ha dirigit en particular crítiques a Ciutadans per, malgrat ser primera força a Catalunya, renunciar a asseure’s en la taula de partits creada ja al Parlament.

Arribats a aquest punt, la vicepresidenta ha advertit que el propi president, Pedro Sánchez, va reconéixer que sense Pressupostos “la legislatura escurça” i ha reptat als partits que es disposen a tombar la setmana pròxima els comptes de 2019 –ERC i PDeCat han registrat esmenes a la totalitat– al fet que expliquen als ciutadans les raons que els porten a ni tan sols permetre que el projecte de llei es tramite.

Preguntada de moment que l’Executiu ha pres consciència que la negociació ha encallat, Calvo ha contestat que les decisions importants del Govern “les pren el president, com és lògic i normal”. L’última conversa amb els partits independentistes per part de Calvo es va produir ahir mateix i aquest divendres l’assumpte va ser objecte de debat en el Consell de Ministres, com ha reconegut la mateixa Calvo.

La vicepresidenta ha assenyalat que ahir mateix ella va advertir que no podien donar més “moltes més tornades” sobre el referèndum d’autodeterminació que per al Govern és “inacceptable”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

13 + 15 =

bombers
CCCC
Valencia activa