25n
25N
25N

El Govern autoritza un transvasament de 16,2 hm³ del Tajo al Segura per a febrer

El Govern autoritza un transvasament de 16,2 hm³ del Tajo al Segura per a febrer
27/02/2020 -

El Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic ha autoritzat mitjançant una ordre ministerial un transvasament de 16,2 hectòmetres cúbics del Tajo al Segura per al mes de febrer, la qual cosa suposa 3,8 hectòmetres cúbics menys que la proposta realitzada per la Comissió Central del Transvasament Tajo-Segura, que s’ha reunit aquest dijous.

D’aquests, 7,5 hectòmetres cúbics es destinaran a proveïments urbans i 8,7 hectòmetres cúbics es dirigiran al regadiu. La resolució, plasmada en una ordre ministerial que es publicarà en el Bolletí Oficial de l’Estat, ha tingut en compte la situació de nivell 3 en les regles d’explotació del transvasament, que autoritzen el Ministeri a autoritzar un transvasament de manera discrecional, encara que motivat.

La Comissió Central d’Explotació de l’Aqüeducte Tajo-Segura, reunida aquest matí en la seu del Ministeri per a la Transició Ecològica, va proposar un transvasament per al mes de febrer de fins a 20 hectòmetres cúbics (hm³), d’acord amb l’informe de situació presentat pel Centre d’Estudis i Experimentació d’Obres Públiques (CEDEX).

La decisió discrecional ha tingut en compte la situació de la Mar Menor i els efectes que el regadiu produeix en la llacuna, sobre la base dels principis de prevenció i precaució que han de presidir l’acció de les Administracions Públiques.

L’informe del CEDEX assenyala que, a 1 de febrer, el volum embassat en Entrepeñas i Buendía era de 616,4 hm³, i que queda un volum autoritzat pendent de transvasar de 50,4 hm³, per la qual cosa resulta un volum d’embassament efectiu de 566,0 hm³, inferior al de referència de 597 hm³ corresponent al mes de febrer.

Per tant, es va constatar que el sistema es manté en la situació hidrològica excepcional o nivell 3, que es va iniciar el mes de maig de 2019.

D’igual manera, l’informe del CEDEX reflecteix que, en els mesos transcorreguts des del principi de l’any hidrològic, el total del consum de les aigües amb origen en el transvasament per al regadiu ha sigut de 13,3 hm³ de consum, havent sigut autoritzat un volum de transvasament per a reg de 20,4 hm³.

La decisió també reflecteix l’avanç de resultats de l’estudi del drenatge des de l’aqüífer quaternari del Camp de Cartagena a la Mar Menor que està realitzant l’empresa TRAGSA. En ell, s’avancen uns valors de la descàrrega d’aigua subterrània d’entre 5 i 13 hm³/any amb conductivitats molt elevades que aconsegueixen valors mitjans d’uns 14.000 /cm i altes concentracions de nitrats amb valors mitjans de 148 mg/l que arriben a 700 mg/l al voltant de Los Urrutias.

El bon estat químic d’una massa d’aigua subterrània exigeix concentracions de nitrats menors als 50 mg/l.

D’altra banda, també s’ha considerat l’inici del procediment aprovat aquest dimecres per la Junta de Govern de la Confederació Hidrogràfica del Segura per a declarar el mal estat químic de la Massa d’Aigua Subterrània de l’Aqüífer Quaternari del Camp de Cartagena.

El Ministeri exposa que també ha tingut en compte la sol·licitud d'”adopció de les mesures precises per a eliminar immediatament l’aportació de substàncies nutrients que arriben a la Mar Menor” a través de la Rambla del Albujón i de l’Aqüífer Quaternari, remesa pel conseller d’Aigua, Agricultura, Ramaderia, Pesca i Medi Ambient del Govern de la Regió de Múrcia, amb data 11 de febrer de 2020, que aplica una minoració del transvasament màxim possible que permetrien les regles d’explotació del transvasament per al regadiu, en aplicació dels principis de prevenció i precaució que han de presidir l’acció de les Administracions Públiques.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

3 × 2 =