25n
25N
25N

El Govern aprova transferir 2.800 milions d'euros a les CCAA per a atendre els pacients

El Govern aprova transferir 2.800 milions d'euros a les CCAA per a atendre els pacients
12/03/2020 -

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha anunciat que el Consell de Ministres, celebrat de manera extraordinària aquest dijous per a abordar la crisi pel nou coronavirus, ha aprovat transferir a les comunitats autònomes 2.800 milions d’euros per a poder fer front a l’assistència sanitària de les persones infectades per la Covid-19.

En la roda de premsa posterior al Consell, en la qual per primera vegada no han assistit periodistes i s’han respost per via telemàtica les preguntes, Sánchez ha recordat que molts serveis de sanitaris d’algunes autonomies, com per exemple Madrid, s’estan “ressentint” a conseqüència de les restriccions financeres provocades per l’emergència sanitària del coronavirus, considerada ja com a pandèmia per part de l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

Per això, ha informat que es transferirà eixe pressupost perquè puguen reforçar els serveis sanitaris autonòmics. De la mateixa manera, Sánchez ha informat que es mobilitzaran 1.000 milions d’euros del Fons de Contingència per a intervencions sanitàries prioritàries assenyalades pel Ministeri de Sanitat.

En aquest sentit, el president del Govern ha informat que dins les mesures aprovades, que estan dins d’un reial decret per a lluitar contra el coronavirus en el qual també s’inclouen altres socials i econòmiques, s’inclou també la compra centralitzada de material sanitària, així com la regulació dels preus de medicaments i material essencial sanitaris, fixant així preus màxims de venda al públic.

Precisament, el Ministeri de Sanitat va anunciar el dimecres que, dins del procés de compra centralitzada de material sanitari per a fer front al brot del nou coronavirus, es repartiran 410.000 màscares quirúrgiques i de protecció respiratòria, de les quals 130.000 aniran destinades a la Comunitat de Madrid, ja que és la regió que compta amb més casos d’afectats i morts pel coronavirus de tota Espanya.

Aquestes mesures se sumen a unes altres ja aprovades al llarg d’aquesta setmana com, per exemple, el tancament de col·legis, instituts i universitats a Madrid, La Rioja, Vitòria i La Bastida, principals zones afectades; la suspensió durant un mes dels viatges de l’Imserso; i la prohibició dels vols des d’Itàlia entre els dies 11 i 25 de març.

Així mateix, s’ha acordat la celebració a porta tancada dels esdeveniments esportius amb gran afluència de públic; la prohibició d’esdeveniments amb més de 1.000 persones a les regions més afectades; la consideració de malaltia professional la baixa de les persones que estan aïllades per coronavirus; la centralització del subministrament de productes útils contra el coronavirus; i la suspensió de les falles en la Comunitat Valenciana, entre altres.

En aquest sentit, i després d’assegurar que no té “dubte” que Espanya superarà aquesta “emergència sanitària sense precedents”, Sánchez ha avisat que per a això, i sobretot perquè siga l'”abans possible” i amb els “menors costos humans”, es necessita que hi haja una “responsabilitat i disciplina social” en la qual se seguisquen les recomanacions d’higiene i mobilitat.

“Cada ciutadà ha d’extremar la cura de la seua pròpia salut per a cuidar-se a ell i als altres. Ha de protegir-se a si mateix per a protegir als altres. Cada vegada que un es llava les mans, s’evita un desplaçament, contactes innecessaris, ignora les faules en les xarxes socials, es comporta amb serenitat i fa un ús racional dels productes i atenció mèdica, s’està contribuint a la victòria del nostre país contra el virus”, ha asseverat el president del Govern.

SENSE “MANUAL D’INSTRUCCIONS” DEL CORONAVIRUS

Dit això, Sánchez ha reconegut que amb el nou coronavirus “no existeix un manual d’instruccions al qual poder acudir”, si bé sí que existeixen certes “certeses” acumulades pels experts científics que són les que estan guiant l’actuació del Govern, en cooperació i coordinació amb les comunitats autònomes.

“La via de l’èxit és la cooperació i coordinació. L’amenaça és una sola i la resposta ha d’alimentar-se de la intel·ligència i el suport de tots”, ha emfatitzat el president del Govern, per a assegurar als ciutadans espanyols que poden “sentir-se protegits” i destacar la “magnífica labor” que estan realitzant els professionals sanitaris de tota Espanya.

I és que, tal com ha afirmat, l’Executiu, que ara com ara no es planteja declarar l’estat d’alarma, prendrà les decisions que calga prendre “on i quan faça falta” per a frenar l’avanç del coronavirus a Espanya, del qual ara ja s’han infectat més de 2.900 persones.

De fet, ha informat que, a mesura que vaja l’evolució del virus, al llarg dels pròxims dies i setmanes se seguiran aprovant noves iniciatives. “Totes les mesures les prendrem en coordinació amb les comunitats autònomes i basades en el que diga la comunitat científica i els experts. Per tant, demane confiança en aquells que de debò saben com contenir l’extensió del virus i de la malaltia”, ha sentenciat el president del Govern.

En relació amb la possibilitat de tancar la Comunitat de Madrid per a contenir la transmissió del coronavirus, Sánchez s’ha limitat a dir que les mesures que se’n vagen a aprovar a la regió, com ja s’ha fet, seran en coordinació entre l’administració central i autonòmica.

A més, ha assegurat que la relació que estan tenint amb el Govern de la Comunitat de Madrid està sent “molt positiva, molt franca i molt encoratjadora” de l’exemple que es vol donar. “Només puc tindre paraules de reconeixement pel treball que estan fent tant el personal sanitari de la comunitat, com de la Conselleria, el Govern autonòmic i l’oposició política a Madrid”, ha postil·lat.

Finalment, el president del Govern ha reiterat la importància que els ciutadans seguisquen les recomanacions pautades pels experts sanitaris, assegurant que Espanya podrà “véncer” el coronavirus amb la “unitat i responsabilitat de tots i la disciplina social”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

3 × tres =