caixa popular

Glòria Tello: “Estem preparant el Museu de la Música de València"

Parlem amb la Regidora de Cultura de l’Ajuntament de València

Glòria Tello Company (Cabanyal, 1978) va arribar a l’Ajuntament de València amb grans reptes: la nova Regidoria de Benestar Animal i la Regidoria de Cultura. El 75 aniversari de l’Orquestra de València, la nova programació del Palau de la Música i el Menut Palau i sobretot molta més Cultura als barris centren els temes d’esta entrevista.

Comencem per parlar del Palau de la Música de València. Quines novetats ens esperen per enguany?

Este 2018 depara moltes coses és el 75 aniversari de l’orquestra i se centrarà en gran part però també vos puc contar que estem preparant un Museu de la Música en el Palau.

Baix del Palau hi havia una sala expositiva on normalment es feien exposicions itinerants. Tots sabem que al territori valencià la música està en el nostre ADN. És importantíssim i no hi havia un espai on reflexionar d’això ni en la ciutat ni en molts punts del territori.

Vàrem pensar que tenia sentit aprofitar eixe espai expositiu i estem encarrilant un projecte que crec que a final d’any ja podrà vore la llum i serà el futur Museu de la Música de la Ciutat de València.

De fet el Palau és un dels punts més emblemàtics de la ciutat i un punt que és i ha de ser per a tots i totes.

Per a nosaltres és molt important que el Palau siga un centre emblemàtic per a tots i per a totes. Quan vàrem arribar, vaig percebre que en l’imaginari de les persones hi havia una certa idea que el Palau era un espai que no era per a ells.

Era un espai reduït per a un sector de la població molt aficionat a la música clàssica però que d’alguna manera no tenia res a oferir a gran part de la població. Nosaltres estem lluitant perquè no ho siga. De fet, el Palau té les entrades més accessibles de tots els auditoris nacionals. Però no obstant això nosaltres hem implementat un projecte social per tal d’arribar allà on no podíem arribar o allà on la gent no podia accedir a nosaltres.

Estem fent un treball en una línia d’un Palau obert, que el Palau siga de totes i de tots. Açò no vol dir perdre excel·lència que té, la seua part de música clàssica però volem complementar-ho amb altres coses. Estem fent projectes molt interessants, hem creat cicles nous com el d’emergents que ara està en marxa i sempre pensant en els músics valencians.

No tenim res a envejar a ningú en este sector, són boníssims i moltes vegades músics nostres ens conten que ells eren super reconeguts fora però no teníem opció d’entrar al nostre Palau.

Per a nosaltres és important que això deixe de passar. Un altre tema és regularitzar la figura del músic. Nosaltres quan contractem un músic hem de donar-li d’alta en la seguretat social. Volem que tots els músics cobren i volem d’alguna manera dignificar el sector.

Parlem també dels més xicotes amb la iniciativa Menut Palau.

Fins i tot el nom el vaig crear jo. Abans es feia una cosa que es deia música en família i era música per a xiquets. Es feien projectes per a xiquets però segons em comenten moltes vegades era música enllaunada.

Hem volgut implicar a l’orquestra, implicar a la banda municipal també i hem volgut oferir projectes de màxima qualitat i a ser possible música en directe que un auditori com el Palau no pot estar amb música enllaunada. A tot açò li hem posat el nom de Menut Palau que a més treballa des de bebés fins a xiquets adolescents.

Enguany anem a fer una cosa única en València i nova per primera vegada. Anem a projectar durant el mes de març la pel·lícula de Piratas del Caribe i l’Orquestra de València interpretarà la banda sonora a la gent que estarà veient la peli. És una cosa pionera i a preus molt assequibles i també està pensat per a les famílies

Un altre projecte que ha sigut tot un referent és Cultura als barris. Quin balanç fas d’estes dos primeres edicions?

El projecte de Cultura als barris és un dels projectes que cal tenir en un nivell superior. Cultura als barris ha aconseguit fer arriba la cultura allà on no havia arribat mai. Jo sóc del Cabanyal i jo sempre havia d’agafar un autobús o un cotxe per a buscar una activitat cultural, ara ja hi ha cosetes.

Nosaltres volíem acostar la cultura i la ciutat és una ciutat de barris. A mi m’agrada que la ciutat de València siga una ciutat de barris i crec que això no ho podem perdre. La realitat i la identitat d’alguns dels nostres barris és importantíssima culturalment. Hem de protegir-la però malgrat ser una ciutat de barris, n’hi havia barris d’alguna manera de primera i de segona quant a les dotacions i infraestructures.

Per a mi era important que estos barris més allunyats del centre amb unes característiques socials més concretes i d’alguna manera més perifèrics que pogueren tindre accés a projectes culturals de primer nivell i a més fomentar l’hàbit de consum de cultura. És a dir, açò té este doble vessant i la segona és molt important.

Els professionals que es dediquen a la cultura normalment no estan boiants. No és just però sempre històricament sembla que el que es dedica a la cultura viu de l’aire. Això a mi em sembla horrorós. Per tant, la intenció amb el projecte de cultura als barris és acostar la cultura a la ciutadania, contractar als professionals de la cultura de la nostra ciutat que són molt bons per a dur a terme estes activitats i comptar amb els professionals que ja estan en eixos barris.

Per exemple, quan anem a Tendentes volem que la gent del Teatre Flumen puga portar-nos coses. Volem tindre eixe feedback amb ells. Quan anem al Cabanyal, el teatre de Titelles, l’estrella perquè volem ajudar-los i que la gent agafe eixe cuquet.

En 2017 hem anat a 10 barris, hem fet 85 activitats i hem contractat a més de 700 professionals de la cultura , és a dir, estem parlant de molta gent. També en 2017 hem comptat amb les bandes de música. Et puc avançar que enguany Cultura als barris incrementarà el nombre de barris perquè a més l’única cosa negativa (somriu) que tenen és la gent que se t’enfada perquè no has anat al seu barri (anècdota)

Una de les iniciatives que més va agradar va ser l’actuació de bandes de pel·lícules de cine a l’Ajuntament de València amb Orquestra. Repetireu esta iniciativa?

Era la primera vegada que l’orquestra de València mai havia actuat a la Plaça de l’Ajuntament.  Va ser la primera vegada i va ser un èxit impressionant. Doncs segurament si perquè a més també hem fet actuacions a l’hospital, al centre penitenciari de Picassent. Nosaltres eixim del Palau i ens acostem a la gent. Estem mirant si pot ser anar a la platja en estiu però hem de gestionar-ho bé.

Quin balanç fas del Govern de la Nau?

Jo pense que som un bon tripartit, és a dir, evidentment quan tu estàs governant, et veus en situacions de complicades. Estàs gestionant per a la ciutadania i tens una responsabilitat damunt i és una autoexigència molt gran.

Quan has de governar en coalició d’alguna manera això es complica. Sembla que és mentida però és que estem bé. Hi ha un fum de temetes però no tenen per què ser amb altre partit. Moltes vegades són entre nosaltres mateixos perquè tenim visions diferents però jo crec que ací la figura de l’alcalde és clau. És una persona amb molta experiència, molt consensuadora i amb un tarannà molt positiu. Crec que està conduint molt bé este vaixell i estem tots ben entesos.

Tinc molt bona relació amb gent del PSPV-PSOE o de València en comú Però tenim sobretot una gran responsabilitat amb el ciutadà i no podem estar amb ximpleries perquè hem de treballar per a la ciutadania.

Amb què es queda Gloria Tello?

Em quede amb allò que després puc veure a la ciutat i te n’adones que el que fas, està tenint una repercussió pública com és el tema dels animals, de recuperació del patrimoni, etc. Em quede amb eixa satisfacció que l’esforç diari es plasma amb coses tangibles i coses que tu estàs fent, es veu d’alguna manera en molta gent i això val la pena.


mostra viva 2018

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quatre × 1 =

Tardor
exposicion caps tallats
cultura als barris