Giner (Cs) critica la "radicalització" de PSPV de València i que ha sigut "submís" a les polítiques de Grezzi

Proposa la creació de 1.500 places de residència i assegura que l'accés al centre històric serà "racionalitzat"

Guardar

giner_cs
giner_cs

El candidat de Ciutadans (Cs) a l'Alcaldia de València, Fernando Giner, ha criticat la "radicalització" del PSPV-PSOE de València i ha assenyalat que el PSPV utilitza la ciutat com a "moneda de canvi". "Quant ens ha costat que Ximo Puig siga president? La submissió del PSPV i Sandra Gómez --candidata socialista a l'Alcaldia-- a totes les polítiques de Giuseppe Grezzi --regidor de Mobilitat Sostenible--", ha asseverat.

Així s'ha pronunciat Giner en un desdejuni amb els mitjans de comunicació per a presentar el seu programa electoral, en el qual ha estat acompanyat per alguns integrants de la llista de Cs, com Rocío Gil, Rafael Pardo, Narcís Estellés, Amparo Picó a més del portaveu del partit en Les Corts, Toni Cantó.

L'alcaldable, preguntat per possibles pactes amb el PSPV després de les eleccions municipals del 26M, ha comentat que Gómez "no està en el PSOE de Felipe González de 1982, està més prop dels postulats de José Luis Rodríguez Zapatero i Pedro Sánchez, pactant amb els nacionalistes quan poden".

"El PSOE de València s'ha radicalitzat. El PSOE de la Comunitat utilitza la nostra ciutat com a moneda de canvi. Quant ens ha costat que Puig siga president? La submissió del PSOE i Gómez a totes les polítiques de Grezzi. Grezzi no podia haver fet tot el que ha fet sense el consentiment i el sobreseïment del PSOE", ha asseverat Giner.

Respecte a pactes amb altres formacions, ha ressaltat que en el seu projecte hi ha "qüestions innegociables" i ha assegurat que no canviaran el programa "per una butaca". Així mateix, ha apuntat que el projecte amb el qual pactaren hauria d'estar dins de la Constitució i ha assenyalat que no accepten el nacionalisme.

En la mateixa línia, ha sostingut que els drets civils i socials aconseguits han de ser respectats. "Aquest grup no cedirà ni un sol mil·límetre, cap d'aquests punts val cap butaca, perquè hi ha un contracte moral amb els ciutadans", ha destacat.

"Com a partit de centre, entenem la moderació, però no entenem els populismes ni els nacionalismes, ni que tot val una butaca. València no és la moneda de canvi de res; València i els valencians són el primer", ha manifestat Giner.

"VOLTA A l'ELEMENTAL"

Quant al programa del seu partit, el candidat de Cs ha recalcat que el principal objectiu és que li la ciutat siga "còmoda per a viure i treballar i oberta al món, a la cultura i als negocis", i ha afegit que en el període de 2019 a 2023 ha d'haver-hi "una volta pel cap alt passiu i pel cap alt elemental" perquè els ciutadans se senten recolzats.

Així, ha detallat que el pla de Cs es basa en quatre àrees: Família i Benestar Social; Economia, Desenvolupament i Autònoms; Mobilitat Sostenible i Qualitat de Vida; i Cultura i tradicions.

El primer grup, ha explicat, inclou la segmentació per franges d'edat, suposarà la creació de la Regidoria de les Famílies, "en plural", ha puntualitzat, i un xec escolar universal de zero a tres anys, amb un import mensual mínim de 200 euros, que inclouria onze mesos de l'any i en el qual no importarà la situació econòmica.

Així mateix, ha proposat la creació del Defensor de les Famílies Nombroses, la gratuïtat de l'EMT per a un adult que acompanye als xiquets i la creació d'una targeta moneder perquè les ajudes d'emergència "es cobren a l'instant".

"CIUTAT LLIURE DE BARRACONS"

Respecte a l'educació, ha advocat per declarar València "ciutat lliure de barracons" i la gestió del Pla Edificant, en el qual considera que l'alcalde de València, Joan Ribó, "ha sigut incapaç d'invertir un sol cèntim".

Quant al districte únic, Giner ha puntualitzat que no el porten en el seu programa no perquè no creen en ell, sinó perquè és competència autonòmica. "Creia que una exconsellera d'Educació ho sabria", ha assenyalat en referència a la candidata del PP, Mª José Català.

En l'àrea d'Economia, Desenvolupament i Autònoms ha apostat per una Regidoria de Treball Autònom, Emprenedors i Ocupació; per la celeritat en les llicències municipals, per al que considera necessari la col·laboració amb els col·legis professionals; i ha destacat que lluitarà contra la venda de productes falsificats. "No se'ns quedarà ningú arrere, però les ordenances les complirem", ha assegurat.

Així mateix, ha destacat la promoció del comerç capital i la intenció que València siga Capital Mundial del Disseny en 2022. A més, la Marina ha de ser el "gran eix d'empreses tecnològiques" i el turisme ha de ser de congressos i de negocis, "no d'entrepà ni de quantitat".

MÉS DE CENT PUNTS DE CÀRREGA ELÈCTRICA

L'apartat de Mobilitat Sostenible i Qualitat de Vida ha apostat per un transport públic "de qualitat" en la qual no hi haja "cap espera de més de deu minuts", ampliar les connexions amb les universitats, la creació de més de cent punts de càrrega elèctrica durant la legislatura i que València siga Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible.

Quant a Cultura i tradicions, Giner ha destacat que faran de les Falles "una gran marca" de la ciutat, en la qual els joves "tinguen veu" en Junta Central Fallera (JCF) i amb "una política de gestos" per als no fallers, com que l'EMT siga gratis el 17 i 18 de març.

En la mateixa línia, ha apostat per promocionar les tradicions valencianes, com la Setmana Santa Marinera o Sant Vicent. "Aquest Ajuntament ha de defensar les autèntiques tradicions de València, no les que s'invente el senyor Ribó. No entenc com l'alcalde rep a les Magues de gener i no a la Junta Vicentina", ha criticat, al mateix temps que ha assenyalat que no prohibirà la celebració de les magues, però ha precisat que, si és alcalde, no les rebrà.

BAIXADA D'IMPOSTOS

Respecte a la gestió municipal, ha detallat que baixaran l'IVA al set per cent, reduiran l'impost de tracció mecànica, retornar la bonificació a familiar nombroses i eliminar l'impost de plusvàlua per herència.

Així mateix, ha destacat la creació de centres de dia en els barris i de 1.500 places de residències per a majors, perquè considera que hi ha un "dèficit absolut" d'aquests elements, que anirà acompanyat d'un programa d'assistència a domicili per als qui vulguen envellir a les seues cases.

Quant al centre històric, Giner ha criticat que en l'actualitat aquest enclavament és "un parc temàtic en decadència", ja que el turisme és de quantitat i "no caben tots". "El centre no és cap drecera per als cotxes, no el permetrem", ha sostingut, al mateix temps que ha afegit que l'accés al centre serà "racionalitzat".

Destacats