25n
25N
25N

La gestió de residus s'intensifica durant la COVID-19 per a garantir la seguretat sanitària

La gestió de residus s'intensifica durant la COVID-19 per a garantir la seguretat sanitària
12/05/2020 -

La Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica ha informat que la Comunitat Valenciana ha intensificat la gestió de residus durant la crisi sanitària provocada per la COVID-19, un esforç que ha permés reduir la producció de residus domèstics en massa en un 11,8% i, al mateix temps, garantir la seguretat sanitària dels treballadors i treballadores i mantindre les bones pràctiques mediambientals.

Per contra, en determinades zones, com la Vall d’Albaida, la Safor, l’Alcoià, València interior o Villena-Elda-Petrer, i a conseqüència del manteniment de l’activitat industrial essencial en la lluita contra el coronavirus, la gestió de residus s’ha mantingut o fins i tot ha crescut lleument, clar indicador del manteniment global d’activitat econòmica.

Cal destacar que, durant el període 2015-2018, en la Comunitat Valenciana s’han realitzat inversions per més de 50 milions d’euros en plantes de tractament de residus i s’han autoritzat i iniciat altres noves per valor de més de 190 milions d’euros, “la qual cosa fa que la nostra Comunitat dispose d’un sistema d’instal·lacions suficients per al tractament previ de tots els seus residus domèstics”, ha explicat la secretària autonòmica d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Paula Tuzón.

Així mateix, diversos municipis han iniciat processos de planificació, execució i millora contínua importants, de les recollides selectives en origen, com per exemple València o Castelló de la Plana, entre molts altres, d’acord amb les noves indicacions referent al Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana (PIRCVA2019), i han incrementat les seues recollides selectives en origen.

També durant el desenvolupament d’aquesta pandèmia s’ha incrementat un 13% la inversió pública en el sistema de tractament de residus, i s’han destinat 2,4 milions d’euros per a l’any 2020 i activat noves obres de col·laboració público-privada per un import de més de 51 milions en diverses instal·lacions.

Actualment, s’està treballant a millorar la quota d’autosuficiència energètica i d’energies renovables de les instal·lacions de tractament de residus domèstics de Guadassuar, Villena, Picassent o Elx.

En matèria de reducció de la gestió de residus en abocador durant la crisi sanitària, s’han pres mesures addicionals com la posada en marxa de tres línies de fabricació de materials biomàsics en les plantes de tractament de residus domèstics amb la finalitat de substituir combustibles fòssils en la indústria, tal com marca el Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana (PIR).

A més, s’han mantingut els triatges automàtics-mecànics en les plantes de tractament, evitant la paralització de cap torn ni instal·lació per motius relacionats amb la COVID-19, i s’han implantat nous protocols per a assegurar la seguretat dels treballadors de la indústria de la gestió de residus domèstics, repartint-se més de 600.000 equips de protecció individual i desinfectant fins a dues i tres vegades diàries els llocs de treball d’algunes de les instal·lacions.

Paula Tuzón ha volgut posar l’accent que, a la Comunitat Valenciana, des de l’inici de la pandèmia “no s’han incinerat residus sanitaris, ni tractats prèviament ni sense tractament previ”.

La Conselleria ha ressaltat que en aquests mesos no s’han parat els plans de gestió de residus de la Comunitat Valenciana, com per exemple l’aprovació inicial per part del consorci de residus A3 (comarca Alt Vinalopó), aquesta mateixa setmana, d’un projecte de gestió zonal d’ecoparcs fixos i mòbils informatitzats.

A més, contempla una nova recollida selectiva en origen comarcal dels residus tèxtils, amb l’objectiu de separar aquests del flux de residus mesclats, evitant-se contaminacions possibles dels residus tèxtils i incrementant-se la recollida selectiva global.

També s’ha continuat amb els plans de foment de la reducció en origen mitjançant el compostatge comunitari o l’agrocompostatge, “amb el qual en tot just un any hem reduït mil tones de bioresidus de les instal·lacions de tractament, generant un compost de qualitat i de proximitat, gràcies a l’esforç, implicació i col·laboració d’universitats, veïns implicats i associacions ecologistes”, ha conclòs Tuzón.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

divuit − 11 =