25n
Orgull
Orgull

Els geriatres demanen més estudis per a quantificar el maltractament als majors perquè és "una xacra infradiagnosticada"

Els geriatres demanen més estudis per a quantificar el maltractament als majors perquè és "una xacra infradiagnosticada"
15/06/2021 -

La Societat Valenciana de Geriatria i Gerontologia i el Consell Valencià de Persones Majors han reclamat aquest dimarts estudis que permeten identificar i quantificar el maltractament a les persones majors perquè es tracta d’una xacra que està “infradiagnosticada”, així com polítiques per a prevenir-la i erradicar-la.

Així, amb motiu del Dia de la presa de consciència de l’abús i maltractament en la vellesa, apunten a la dificultat que existeix per a la seua detecció en l’àmbit domèstic, ja que moltes vegades el referent per a qualsevol consulta sanitària és el mateix cuidador que exerceix el maltractament, siga per abús o negligència de cura.

De fet, adverteixen que la major part dels casos de maltractament es produeixen en l’àmbit domèstic, i només es detecten alguns casos, generalment pels serveis sanitaris, en els quals per la seua importància es fa evident aquest maltractament.

Els factors de risc per al maltractament de la persona major són la dependència física, presència de demència, incontinència, aïllament i convivència amb l’agressor, mentre que els factors que afecten el cuidador són l’esgotament, falta de suport social o institucional, falta de condicions de l’habitatge o dependència econòmica de la persona cuidada.

En eixe sentit, consten que en el si familiar el tipus d’abús i maltractament més comú sol ser l’econòmic per part dels convivents, que exerceixen control sobre els diners o els béns del major “anul·lant la seua capacitat de decisió”. Així mateix, a vegades, sense arribar a l’agressió, no proporcionen les cures necessàries “per abandó o negligència, provocant la progressió de la deterioració de la seua salut”. També solen donar-se casos de maltractament psíquic, dirigint amenaces contra la seua persona o fent-los creure que són incompetents.

Quant a la violència o el maltractament en dones majors, com a norma general, s’observa que mantenen una llarga convivència amb el seu maltractador o maltractadors, normalitzant els comportaments despectius i violents. La major part d’elles pateixen maltractament econòmic, físic i psicològic.

Per part seua, l’abús i maltractament en les institucions, siguen públiques, privades o del Tercer Sector, es relaciona amb un model d’atenció que “s’allunya de considerar les diferències individuals i de preservar els drets de les persones majors”. Per això, reclamen augmentar els recursos socials en general per a fer front a les necessitats d’atenció de les persones en situació de dependència i prevenir així el maltractament.

AGREUJADA PER LA PANDÈMIA

En eixe sentit, els geriatres assenyalen que durant les primeres etapes de la crisi sanitària s’ha fet evident “la feblesa” del nostre sistema sociosanitari per a fer front a una pandèmia de semblants proporcions.

Així, apunten que els centres residencials són centres de serveis socials que compten amb personal sanitari per a reforçar l’atenció de les persones que viuen en les residències, però aquestes persones segueixen tenint dret a accedir al sistema sanitari independentment d’on viuen i tenen dret a ser atesos en un hospital”.

“Els professionals que atenen persones en situació de dependència s’han entregat en cos i ànima, i s’ha tirat avant gràcies a l’esforç de cada persona s’ha tirat avant amb cada ona”, recalquen.

En aquesta línia, exigeixen a les Administracions vetlar pel compliment de les normes que protegeixen les persones majors, proporcionar-los una atenció de qualitat i reconéixer els seus drets, perquè “situacions com les que hem viscut no tornen a repetir-se i puguen gaudir d’un present i un futur millor”. De la mateixa manera, reclamen per als majors informació i recursos per a defensar-se i saber on acudir per a rebre ajuda.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

vint + dos =