25n
25N
25N

La Generalitat veu avanços en el finançament autonòmic i nega que haja baixat la pressió

La Generalitat veu avanços en el finançament autonòmic i nega que haja baixat la pressió
26/05/2021 -

El conseller d’Hisenda, Vicent Soler, ha assegurat aquest dimecres que veu avanços en matèria de finançament autonòmic per part del Govern, si bé no amb un nou sistema, sí amb més recursos com els fons COVID, i ha volgut deixar clar que la Generalitat no ha “tirat el fre” a la seua reivindicació.

“Montero està responent”, ha recalcat a Ciutadans en el ple de Les Corts, una setmana després que la ministra d’Hisenda i portaveu de Govern, Mª Jesús Montero, afirmara a València que espera avançar en el nou sistema de finançament “en un termini de temps curt”.

Soler, també socialista, ha recordat el “runrún” que li va donar a la ministra en la seua visita al congrés nacional d’UGT, durant una hora com una “gota malaia” i ha reconegut la seua “bona voluntat”. “No he posat cap fre de mà”, ha recalcat recordant tot el que ha canviat des de la investidura de Pedro Sánchez en 2019, com la pandèmia.

És més, ha fet notar que el Govern no està en majoria absoluta i el finançament depén del Congrés, per la qual cosa ha urgit als partits valencians a “estrényer” als seus companys a Madrid. També ha defensat el treball “rigorós” de la Generalitat i ha reiterat que no volen engrandir el deute ni finançar-se amb préstecs de l’Estat com l'”estafa” del FLA (Fons de Liquiditat Autonòmica).

“No vull castigar cinc milions de ciutadans a gastar per càpita menys que la mitjana”, ha resumit, insistint que eixa és l’estratègia, “la via dels fets”, i en què la reivindicació continua “claríssima” després que el Congrés instara el Ministeri a comprometre’s a presentar abans que acabe l’any la seua proposta per al nou model.

El titular d’Hisenda ha posat com a exemple la carta que va enviar aquest dimarts al Ministeri perquè el repartiment del fons COVID de 2021, dotat amb 13.486 milions a repartir entre les CCAA, siga per població ajustada, el criteri que creu que més s’aproxima a les necessitats de despesa encara que siga “millorable”. En cas contrari, “sempre paguen els plats trencats els mateixos”, ha lamentat en relació amb la Comunitat i Múrcia.

Això demostra, al seu judici, que la resposta del Govern ja no és la mateixa des que va acabar l’etapa del PP. “Abans era una paret de frontó, ja podies cantar l’òpera ‘Carmen’ a Montoro que no hi havia manera, i ara Montero està responent, als fets em remet: ha atés de manera sensible a les necessitats de les CCAA”, ha sostingut sobre els recursos de 2020 “sense precedents a l’Espanya autonòmica”.

Per tot això, Soler ha confiat que tire avant el nou sistema de finançament autonòmic, “ara és la tercera oportunitat”, i que de veritat complisca tant amb la suficiència financera de les autonomies com amb la igualtat entre elles.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

13 − 12 =