25n
25N
25N

La Generalitat crea un Sistema d'Alerta Anticorrupció

Pretén detectar irregularitats en l’administració abans que s’arriben a produir

La Generalitat crea un Sistema d'Alerta Anticorrupció
03/11/2017 -

La Generalitat ha aprovat l’avantprojecte de Llei per a crear un Sistema d’Alertes Anticorrupció, que pretén detectar possibles irregularitats i males pràctiques en l’administració. Manuel Alcaraz Ramos, conseller de Transparència, l’ha qualificat d’un projecte “pioner”, el “més modern d’Espanya” i “un dels més moderns d’Europa”.

Es posarà en marxa després de realitzar les pertinents i nombroses proves i després que s’aprove la Llei, que en paraules del conseller, podria aprovar-se a la primavera de 2018.

El software ha sigut desenvolupat per la Universitat Politècnica de València mitjançant un conveni de 50.000 i també han col·laborat entitats com la Fundació Baltasar Garzón i Transparència Internacional, per un import de 30.000 a cadascuna, a més d’uns altres com el famós Hervé Falciani, de forma gratuïta.

Aquest sistema pretén evitar casos com el fraccionament de contractes, l’alteració de procediments, les contractacions irregulars o l’alteració de competències. És una aposta per a millorar el sistema previ, basat en les denúncies i en les auditories. Però, segons el Consell, les primeres “solen produir-se quan els casos estan avançats”, i les segones actuen “sempre a posteriori”.

La Inspecció General de Serveis, òrgan depenent de la Conselleria, controlarà aquestes alertes i, en el cas de confirmar-se les sospites, traslladarà la recerca als òrgans competents, com el Tribunal de Comptes, la Sindicatura de Comptes o l’Oficina Anticorrupció de la Comunitat.

L’Alerta Primerenca funcionarà a partir de la centralització de totes les bases de dades de la Generalitat, “sempre dins del marc de la Llei de Protecció de Dades”. Tanmateix, Manuel Alcaraz ha assegurat que la principal preocupació dels sindicats no és aquesta, sinó “la defensa de l’alertador, del funcionari que denuncie la irregularitat, i com garantir el seu anonimat”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

11 + 20 =