La Generalitat és la segona autonomia que més recursos europeus ha reprogramat per a despesa sanitària enfront de la COVID-19

Guardar

material sanitario covid
material sanitario covid

La Generalitat és la comunitat autònoma -d'entre les que formen part de les regions més desenvolupades- que més recursos europeus ha reprogramat del Programa Operatiu Feder de la Comunitat Valenciana 2014-2020 per a destinar-los a "reforçar la capacitat de resposta davant la crisi sanitària provocada per la COVID-19", en concret un total de 269.421.833 euros. Del conjunt de les regions espanyoles, la Comunitat Valenciana és la segona que més finançament europeu ha destinat a despesa sanitària, només superada per Castella-la Manxa.

"Com a resposta a la crisi sanitària, social i econòmica que ha provocat la pandèmia, la Unió Europea ha impulsat diverses iniciatives destinades a mitigar la falta de liquiditat dels Estats membres i a garantir que els fons europeus pogueren dirigir-se cap a les àrees més necessitades de recursos i amb la major agilitat possible", ha apuntat sobre aquest tema el director general de Fons Europeus, Andreu Iranzo.

De fet, des de les Institucions Europees s'ha donat l'oportunitat a totes les regions d'elevar el percentatge de cofinançament europeu dels programes operatius al 100% (enfront del 50% establit per a la Comunitat Valenciana) i s'ha autoritzat una "flexibilitat extraordinària" en la gestió dels fons, facilitant la transferència de recursos encara no executats entre els diferents objectius de la política de cohesió.

En aquest sentit, des de la Comissió Europea s'ha autoritzat a la Generalitat Valenciana la reprogramació dins del Programa Operatiu Feder 2014-2020 de 269,42 milions d'euros, que s'han inclòs en la línia d'actuació 'Reforç de la capacitat de resposta a la crisi sanitària provocada per la COVID-19', la qual cosa permetrà disposar de majors recursos europeus a la Conselleria de Sanitat i Salut Pública per a la lluita contra la pandèmia.

La tipologia de la despesa declarada correspon principalment al reforç de personal tant sanitari com sociosanitari per un import aproximat de 141.014.000 euros. En concret, personal mèdic, d'infermeria, zeladors i zeladores, auxiliars i un altre personal de suport contractat específicament amb aquest objectiu o, si escau, el personal existent derivat del seu destí habitual per a l'atenció exclusiva dels efectes de la COVID-19.

També s'inclou la despesa corresponent a equipaments sanitaris per valor aproximat de 128.407.000 euros. En aquesta tipologia s'inclouen tots aquells béns de naturalesa no inventariable com EPI (mascaretes, guants, cobre sabates, bates, monos, pantalles personals, etc.), material per a la realització de proves diagnòstiques, medicaments o aerosols per a respiradors, reactius, solucions per a desinfecció d'equips; així com els elements de prevenció (mascaretes, guants, gels hidroalcohòlics, etc.) per a la població que accedisca a hospitals o centres sociosanitaris.

Altres mesures de suport a la lluita contra la COVID

A més de la reprogramació del Programa Operatiu Feder 2014-2020, des de la Comunitat Valenciana també s'ha sol·licitat a la Comissió Europea modificar el percentatge de cofinançament del Programa Operatiu del Fons Social Europeu (FSE) 2014-2020, per a elevar-la del 50% al 100% en les certificacions de despesa a realitzar fins al 30 de juny de 2021.

Igualment, s'ha incorporat com a ens gestor del Fons Social Europeu a l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències, la qual cosa ha permés la contractació de 1.000 persones desocupades per a garantir que es complien les mesures de seguretat recomanades per a frenar l'avanç de la pandèmia a les platges de la Comunitat Valenciana durant l'estiu de 2020. L'import total de l'actuació finançada a càrrec del Programa Operatiu del Fons Social Europeu ascendeix a 7.058.505,00 euros.

Aquestes operacions de reprogramació, que van ser aprovades per la Comissió Europea a la fi d'any, ja es troben en fase de verificació, etapa de la tramitació prèvia a la seua certificació."El nostre objectiu és aconseguir un nivell de certificació de la despesa actualment prevista en els programes operatius 2014-2020 superior al 90% el juny de 2021, és a dir, a dos anys i mig que finalitze el termini establit el desembre de 2023", ha assegurat Andreu Iranzo.

Elevat grau d'execució dels fons europeus

El director general també ha valorat la "implicació en la gestió dels fons europeus per part dels diferents òrgans gestors de la Generalitat i del seu Sector Públic Instrumental", tal com va posar de manifest l'últim informe de la Sindicatura de Comptes" i que incloïa entre les seues conclusions "la consolidació de la recuperació dels fons provinents de la Unió Europea, iniciada en 2015 després de la minoració continuada de les transferències que s'observava des del 2011".

En concret, l'informe detallava l'evolució dels drets reconeguts de fons de la Unió Europea des dels -9,9 milions de 2014 fins als 157,6 milions d'euros reconeguts en 2019. "Els equips responsables de la gestió dels fons europeus han fet un esforç enorme per a poder certificar despesa d'aquests programes operatius en tan poc temps, ja que el retard en la seua posada en funcionament va fer que no es poguera certificar res fins a 2017 o 2018 segons el programa", ha incidit el responsable autonòmic.

Així, a quasi tres anys que finalitze el període per a la certificació d'aquest Programa Operatiu (la regla n+3 permet certificar la despesa fins a desembre de 2023), Andreu Iranzo ha confirmat que actualment el Consell ha aconseguit executar en tot just dos anys el 57,62% del Programa Operatiu Feder entre la despesa certificada i el que es troba en procés immediat de verificació. D'altra banda, ja s'ha verificat el 73,56% del Fons Social, mentre que el Programa d'Ocupació Juvenil (POEJ), que va començar a certificar-se en 2017 té actualment un 69,46% d'execució.

"En els últims anys, la Comissió Europea ha felicitat la Generalitat en diverses ocasions per la seua gestió dels fons europeus. S'ha recuperat la confiança de la Comissió Europea en la Generalitat"", ha apuntat Iranzo després d'assenyalar també que, a la fi de 2018, "gràcies a l'elevat grau de certificació de fons destinats a l'ocupació juvenil, la Comissió Europea va atorgar 50 milions addicionals a la Comunitat Valenciana, que va incrementar la dotació final d'aquest programa fins als 214,15 milions d'euros. "Si tinguérem en compte el pressupost inicial, el grau d'execució d'aquest programa estaria ja en el 88%", ha conclòs.

Arxivat a:

Destacats