La Generalitat renovarà l'estació de Torrent de Metrovalencia per a millorar l'accessibilitat i incorporar línies de validació

Les instal·lacions es barraran i comptaran amb ascensors en el pas inferior i s'ampliarà una de les andanes i el vestíbul de l'edifici

Guardar

Torrent estacion metro
Torrent estacion metro

La Generalitat, a través de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV), remodelarà l'estació de Torrent de Metrovalencia per a millorar l'accessibilitat i incorporar un nou tancament amb línies de validació.

La directora gerent d'FGV, Anaïs Menguzzato, s'ha reunit amb l'alcalde de Torrent, Jesús Ros, per a explicar-li els detalls del projecte, que recull la demolició i clausura tots els accessos actuals, de manera que a l'estació s'accedirà pel vestíbul i per una caseta de validació de nova construcció.

Després de la trobada a l'ajuntament, Menguzzato ha afirmat que "amb aquesta actuació, pressupostada en un milió d'euros aproximadament, Ferrocarrils de la Generalitat vol fer un salt qualitatiu en seguretat i accessibilitat, condicionant el pas per als vianants inferior entre andanes a les Persones de Mobilitat Reduïda (PMR) amb ascensors".

Així mateix ha recalcat que "aquest tipus de projectes que formen part d'un pla d'actuacions en 32 estacions de superfície de Metrovalencia i 12 del TRAM d'Alacant són fonamentals també per a disminuir els índexs de frau, gràcies a la instal·lació de noves línies de validació".

La directora gerent d'FGV ha explicat que "l'objectiu és iniciar els tràmits administratius necessaris i licitar l'obra aquest mateix any".

ACTUACIONS CONCRETES

L’estació tindrà un clos perimetral amb tanca metàl·lica ancorada a murs existents o col·locada sobre mur de formigó armat de nova execució. A més, es projecten escales i rampes d’accés a l’edifici de l’estació i un nou pas entre andanes en el costat de les talperes.

Els nous accessos comptaran amb passos ‘flaps’ estàndard i per a Persones de Mobilitat Reduïda (PMR), cancel·ladores, intèrfons, càmeres de seguretat, enllumenats normals i d’emergència, alarmes, detector d’incendis i altres elements que componen l’equipament de les noves estacions.

Actuació a València i Alacant

Aquesta iniciativa s’emmarca dins d’un pla global d’FGV d’actuacions en diferents estacions en superfície. Des d’aquesta manera, a Alacant els treballs es desenvoluparan en Goteta-CC Plaza Mar 2, Hospital La Vila, CC La Marina-Finestrat, Benidorm Intermodal, Garganes, Altea, Calp, Teulada, Gata de Gorgos, La Illeta, Lucentum i la Vila Joiosa.

Les estacions de la xarxa de Metrovalencia en les quals s’ha plantejat un nou accés són, a més de Rafelbunyol, les de Picanya, Torrent, Sant Isidre, Burjassot, Canterería, Burjassot-Godella, Paterna, Campament, Godella, Moncada, Rocafort, Massarrojos, Meliana, Massamagrell, Almàssera, Foios, Museros, Albalat dels Sorells, la Pobla de Farnals, la Canyada, l’Eliana, Llíria, Benaguasil 1 i 2, Picassent, Carlet, Alginet, l’Alcúdia, Alberic i Castelló (Ribera Alta).

FGV ha plantejat aquestes actuacions després de la realització de nous accessos en estacions com a Empalme, Marítim-Serrería i Paiporta, que van implicar la realització d’obres de nous accessos i la instal·lació d’equips de validació.

Amb aquesta mena d’actuacions l’empresa pública ha aconseguit l’objectiu plantejat de disminuir els índexs de frau, així com controlar els transbords i millorar la seguretat del pas per als vianants entre andanes.

Igual que en intervencions ja realitzades, els nous accessos seran controlats mitjançant equipaments de peatge, en concret equips de validació, que impediran l’accés a les estacions a aquelles persones desproveïdes del corresponent títol de transport vàlid per a viatjar.

ÚS DE METODOLOGIA BIM

Els projectes es realitzen emprant el sistema BIM (Building Information Modeling) que FGV ja empra en l’elaboració de nous projectes com en els relatius la futura Línia 10 de Metrovalencia (Alacant-Natzaret). Es tracta d’una metodologia de treball col·laborativa per a la creació i gestió d’un projecte de construcció, que permet centralitzar tota la informació del projecte en un model d’informació digital.

BIM suposa l’evolució dels sistemes de disseny tradicionals basats en el pla, ja que incorpora informació geomètrica (3D), de temps (4D), de costos (5D), ambiental (6D) i de manteniment (7D). L’ús de BIM va més enllà de les fases de disseny, abastant l’execució del projecte i estenent-se al llarg del cicle de vida de l’edifici, permetent la gestió del mateix i reduint els costos d’operació.

Destacats