25n
25N
25N

La Generalitat redueix el període mitjà de pagament als seus proveïdors a 37 dies el mes d'abril

La Generalitat redueix el període mitjà de pagament als seus proveïdors a 37 dies el mes d'abril
02/06/2020 -

La Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic ha reduït el Període Mitjà de pagament a Proveïdors (PMP) durant el mes d’abril fins als 37,42 dies, la qual cosa suposa un descens d’aquest termini que han d’esperar els proveïdors per a cobrar del 28,38% respecte del mes d’anterior.

A més, si es compara amb el mateix mes de l’any 2019, el pagament a proveïdors descendeix en un 32,24%. El PMP registrat és, per tant, el més baix d’un mes d’abril des que es tenen dades i demostra “l’esforç del Consell per aconseguir que els proveïdors puguen cobrar en el menor termini possible especialment en un moment tan crític com el que estem vivint actualment a causa de la crisi provocada per la pandèmia de la COVID-19″, ha assenyalat el conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler.

El caràcter ondulant del PMP depén de la disponibilitat de liquiditat de la caixa de la Generalitat, a conseqüència de les transferències de recursos addicionals o avançaments de liquiditat per part del Govern central.

En aquest sentit, el conseller d’Hisenda ha destacat l'”eficient resultat de les gestions i reivindicacions” del Consell davant el Ministeri d’Hisenda per a disposar de liquiditat en el primer semestre de l’any, que han tingut com a resultat l’ingrés de 3.557 milions.

Segons Soler, “la liquiditat addicional ens permet fer front amb eficàcia a l’emergència sanitària i pagar als nostres proveïdors a temps. Per al Consell és una prioritat perquè sabem que d’aquests ingressos depenen molts autònoms i petites i mitjanes empreses valencianes”.

Soler ha assegurat que pagar les factures “és una de les qüestions que més preocupa aquest govern, ja que té uns efectes molt importants en el conjunt del teixit productiu, a més de contribuir a projectar una imatge d’Administració seriosa i fiable”. “Per això considerem fonamental -afig el conseller- pagar al més prompte possible, malgrat les nostres evidents limitacions econòmiques a conseqüència de l’infrafinançament de la Comunitat Valenciana”.

Les dades mostren una consolidació de la tendència a la baixa en el termini que han d’esperar els proveïdors per a poder cobrar, que va donar principi “amb l’arribada del Govern del Botànic”, segons Soler. En concret, el gener de 2015 el PMP global de la Generalitat es va situar en 86,34 dies, i cinc anys després el període d’espera s’ha reduït a menys de la meitat en situar-se en 37 dies.

A més, el PMP va aconseguir el mes de desembre passat el període més baix de tota la sèrie històrica, en situar-se en 23 dies, “la qual cosa ve a corroborar el compromís del Consell del Botànic per reduir el període que han d’esperar els proveïdors per a poder cobrar, que va arribar a ser de 99 dies el març de 2015, quan va aconseguir el seu màxim històric”, ha explicat el conseller.

Infrafinançament de la Comunitat

El conseller ha destacat el “gran esforç realitzat per la Tresoreria per a gestionar amb la major eficiència possible els recursos” amb els quals compta la Comunitat Valenciana, que “pateix el pitjor finançament per habitant de tota Espanya”.

La Comunitat Valenciana va rebre 2.035 euros per habitant, en 2019, enfront dels 2.880 euros de Cantàbria o els 2.656 que rep Galícia, que són comunitats autònomes amb una renda per càpita similar a la valenciana. Això ha suposat haver rebut 3.105 milions d’euros menys a l’any del que li haguera correspost si haguera rebut el mateix tracte que Galícia i 4.225 milions menys del que li haguera correspost d’haver sigut equiparada a Cantàbria.

“Per això -ha conclòs el conseller- no deixarem de reivindicar un sistema de finançament autonòmic més just i equitatiu, que ens permeta en igualtat de condicions que la resta de comunitats autònomes fer front als pagaments dels serveis fonamentals, com la despesa sanitària, les factures farmacèutiques, l’educació, l’atenció a la dependència o de la resta de serveis socials”.

Cal recordar que el pagament mitjà a proveïdors global inclou les factures de la Generalitat i el seu sector públic, a més de les institucions que depenen de l’Administració valenciana.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

un × quatre =