25n
25N
25N

La Generalitat reafirma a Madrid "la defensa sense fissures del Consell al transvasament": "Cada gota compta"

La Generalitat reafirma a Madrid "la defensa sense fissures del Consell al transvasament": "Cada gota compta"
24/05/2021 -

La consellera d’Agricultura, Mireia Mollà, i el secretari autonòmic d’Agricultura, Roger Llanes, han reivindicat aquest dilluns en la concentració en defensa del transvasament Tajo-Segura a Madrid “la defensa sense fissures del Consell al transvasament” i han apel·lat “a la necessitat d’apostar pel diàleg per a buscar una solució consensuada”. En aquesta línia, han mostrat el seu rebuig “a retallar ni una gota d’aigua ben aprofitada”. “Cada gota compta”, han exposat.

“El del Tajo-Segura és el transvasament més regulat, estudiat i avalat tècnicament i ambientalment”, ha assenyalat Mollà, qui sosté que la proposta del Ministeri de Transició Ecològica suposa “una amenaça certa d’una retallada que condiciona el proveïment d’aigua i el futur d’un sector estratègic en la Comunitat Valenciana com l’agroalimentari”.

Sota el lema ‘Si ens lleven l’aigua, ens lleven el pa’, les entitats de regants han encapçalat la protesta enfront de les portes del Ministeri de Transició Ecològica i per al Repte Demogràfic per a “evitar la mort de l’horta d’Europa”.

Mollà ha apel·lat a l'”obligació moral d’estar hui ací defensant una causa justa al costat dels regants de la Comunitat Valenciana”, i ha traslladat: “Diem no a retallar ni una gota d’aigua ben aprofitada. Nosaltres fem un ús racional, modernitzat per a oferir grans productes per part d’un sector essencial que ha estat a l’altura de les circumstàncies fins i tot en uns moments tan durs com els de pandèmia”.

En aquesta línia, Llanes ha reivindicat que el transvasament “representa el futur agroalimentari, econòmic i mediambiental de tot el sud de la Comunitat Valenciana” i ha reiterat l’ús responsable de l’aigua en un territori i un sector on “cada gota compta”. Per això, ha apel·lat al consens: “No podem estar en una confrontació permanent. Fa falta, a través del diàleg, aconseguir un consens que ens done estabilitat a llarg i mitjà termini perquè les famílies puguen respirar tranquil·les i disposar d’un horitzó i un avenir garantit”.

La consellera ha incidit en el caràcter essencial de l’accés a l’aigua atés que “estem parlant també d’aigua de boca, de proveïment humà i defensarem als milers de veïns i veïnes el proveïment de les quals depén del transvasament”.

“Des del principi, el Consell ha reclamat depurar les aigües correctament perquè l’aigua bruta procedent de Madrid no s’aboque al riu”, ha dit, i ha opinat que el Ministeri “per a tapar alguna cosa que no hauria d’estar succeint, vol diluir l’aigua bruta en les aigües netes del nostre sector agroalimentari”.

“TÈCNICS IMPARCIALS”

Per part dels regants, des de la Unió de Llauradors han advocat per “un gran acord” sobre el transvasament “allunyat de les guerres polítiques i partidistes i dirigit per tècnics imparcials” perquè l’organització considera que, al final, el canvi de les regles actuals d’explotació “l’ha orquestrat un Consell Nacional de l’Aigua totalment polític, esbiaixat i a les ordres del Ministeri”.

Al seu judici, “en un assumpte de tanta importància” i en el qual “està en joc el futur de 30.000 famílies que, d’una manera o una altra, viuen de l’aigua del transvasament per a regar els seus camps a les comarques d’Alacant”, “s’hauria de tindre en compte el criteri de totes les parts implicades” per a “arribar a una solució de consens entre la garantia per al manteniment del nivell dels embassaments de capçalera del Tajo i dels interessos dels regants de la conca del Segura”.

Per a l’organització, deixar la decisió de rebaixar el límit de 38 hm³ a 27 hm³ en mans d’un òrgan “tan poc imparcial” com el Consell Nacional de l’Aigua és “una autèntica barbaritat i és una jugada molt bruta del Ministeri que dirigeix Teresa Ribera, que compromet seriosament el futur de l’agricultura alacantina”.

“No sabem al final el que plantar, no animen a la gent jove que es vol incorporar al sector i posen en perill bona part de l’horta que subministra a Europa”, ha criticat Carles Peris, secretari general de la Unió.

Des del PPCV, el portaveu d’Agricultura en les Corts, Miguel Barrachina, ha acudit a la concentració a Madrid on ha criticat que “no és possible que el mateix govern que eleva els impostos, puja les taxes als agricultors i sembra els dubtes acusant de possible esclavitud entre els treballadors del camp valencià, ara els deixe sense aigua i damunt tracten de carregar-se de raons i excuses”.

“DONAR L’ESQUENA”

“Ximo Puig no pot continuar donant l’esquena als agricultors i acatxar el cap davant les contínues humiliacions i agressions del govern de Sánchez”, ha retret, i ha lamentat que el ‘president’ “s’està deixant enganyar amb aquesta retallada del transvasament que trenca amb un consens del govern popular de 2013 on cinc comunitats autònomes afectades van aconseguir un acord beneficiós per a tots”.

Per part seua, Ana Serna, vicepresidenta segona de la Diputació d’Alacant i diputada de Cicle Hídric, ha advertit que estan “disposats a paralitzar qualsevol acció que implique paralitzar el transvasament” i ha criticat que “són capaços de tallar l’aixeta sense cap consens”.

Des de Ciutadans han defensat la continuïtat del transvasament i comanda “acabar amb les guerres de l’aigua cada vegada que sorgeix el tema sobre les retallades en aquesta infraestructura i que acaba perjudicant la Comunitat Valenciana”, ha indicat el diputat de Cs per la província d’Alacant en el Congrés, Juan Ignacio López-Bas.

“Cs té un projecte per a les infraestructures hídriques de tota Espanya i que es basa en els principis de solidaritat i cohesió territorial” i ha proposat la creació d’un Pla Hidrològic Nacional “per a aconseguir, d’una vegada, una gestió racional de l’aigua”.

Des del PSPV-PSOE, el diputat socialista en la Diputació d’Alacant Joaquín Hernández, que ha assistit a la concentració juntament amb l’alcalde d’Elx, Carlos González, o el de Benferri, Luis Mateo, ha apuntat que el transvasament és “irrenunciable” i ha defensat que s’ha de “buscar una fórmula que garantisca aigua per sempre en la nostra horta, a la nostra comarca de la Vega Baixa, en l’horta d’Europa”, “amb equilibri entre manteniment, sostenibilitat i garanties”.

“Volem polítiques de l’aigua, i no el que han fet uns certs partits polítics, que ha sigut utilitzar l’aigua per a fer política, sense mostrar solucions”, ha exposat.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

cinc × 3 =