25n
25N
25N

"La col·laboració ciutadana és el millor escut contra els incendis forestals"

La Generalitat presenta la campanya #StopAlFoc 2020 que tornarà a incidir en la importància de la conscienciació ciutadana per a la prevenció d’incendis

@GVAagroambient

"La col·laboració ciutadana és el millor escut contra els incendis forestals"
02/07/2020 -

El president de la Generalitat, Ximo Puig, juntament amb les conselleres de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, i d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, han presentat el pla estratègic contra incendis #StopAlFoc 2020. Una campanya en la qual l’educació i la conscienciació tornaran a ser els eixos centrals perquè “un incendi s’apaga amb aigua, però sobretot es pot prevenir”.

Tal com ha detallat la consellera Gabriela Bravo, “el 85% dels incendis que es van produir en 2019 van ser conseqüència de l’acció humana“. Per això, ha recordat, “una telefonada a temps al 112 pot salvar moltes hectàrees, però també moltes vides”. I és que, en 2019, malgrat ser l’any amb menys incendis des de 1986, “es van produir 273 incendis que van arrasar 969 hectàrees”.

Per províncies, 154 incendis van ser a la de València, perjudicant 52 hectàrees; 69 a la d’Alacant amb 884 hectàrees afectades; i 50 incendis a la província de Castelló, que van devastar 33 hectàrees. En aquest sentit, Bravo ha explicat que “el 86% de les 969 hectàrees que es van veure afectades en 2019 va ser a conseqüència de l’incendi que es va produir el 15 de juliol a Beneixama”.

Tant Bravo com Mollà han coincidit que, enguany, la campanya per a la prevenció d’incendis serà més difícil que en anys anteriors. El canvi climàtic – la Comunitat Valenciana és un dels territoris més afectats –; la incidència de la Covid-19, que obligarà a reforçar la protecció de les persones treballadores; “la primavera tan plujosa que hem tingut i que ha provocat l’augment de vegetació de bosc baix i de matoll”; les previsions d’un estiu molt sec i amb altes temperatures; o les destrosses que van provocar la DANA i el temporal Glòria als terrenys forestals fan que siga un estiu complicat per a la prevenció d’incendis.

Per aquest motiu, Bravo ha apel·lat a la prudència de la ciutadania per a poder gaudir de la naturalesa sense incidents, però també a la importància de la col·laboració ciutadana perquè “és el millor escut per a defensar-nos del foc”.

La consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica ha informat que, per a la campanya de 2020, es reforçarà amb 50 persones més – 850 en total – els equips de protecció contra incendis forestals. D’aquesta manera, “comptarem amb 11 brigades forestals més que estaran a peu de muntanya”.

Finalment, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha volgut ressaltar que “la detecció precoç i la comunicació amb emergències és fonamental per a salvar hectàrees i vides. Treballar en la prevenció i insistir en la prudència és essencial”. Per això, ha conclòs, “continuarem treballant a millorar els equipaments, les infraestructures i la formació”.

Des de principi d’any, s’han produït un total de 79 incendis, que han arrasat 65 hectàrees de massa forestal. Si cuidem el medi ambient, ens protegim tots.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

2 × quatre =

CCCC
activem alfafar