25n
25N
25N

La Generalitat presenta una eina per a anticipar-se al comportament del foc

La Generalitat presenta una eina per a anticipar-se al comportament del foc
29/01/2020 -

La Direcció General de Prevenció d’Incendis Forestals, dependent de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, ha presentat el nou ‘Mapa de Models de Combustible de la Comunitat Valenciana’, una eina per a anticipar-se al comportament del foc en un incendi forestal.

La consellera del ram, Mireia Mollà, ha destacat en la presentació que l’actualització de la cartografia de models combustibles forestals de la Comunitat Valenciana “incorpora les últimes tecnologies i s’ajusta de manera precisa a la vegetació del territori”.

“Davant la situació de canvi climàtic en la qual ens trobem, la prevenció dels incendis forestals resulta de vital importància, per aquest motiu és imprescindible conéixer la realitat del món rural i forestal, els processos naturals i de manera molt especial les característiques estructurals del mateix territori forestal”, ha assenyalat.

El procés de propagació d’un incendi s’inicia quan el foc s’estén des d’un focus inicial cap a aquells combustibles pròxims que en calfar-se poden cremar. A més, la propagació depén en gran manera de les condicions meteorològiques, vent i temperatura principalment, de la topografia del lloc i de la vegetació present en el territori.

Els models de combustible forestal són estructures de la vegetació tipus a les quals se’ls pressuposa un comportament conegut i parametritzat enfront del foc, ja que permeten predir, entre altres paràmetres, la velocitat de propagació i la longitud de la flama.

Mireia Mollà ha explicat que davant tots aquests factors “es fa necessari anticipar-se i ser capaços de predir el comportament i propagació d’un incendi forestal, i per a això és fonamental el Mapa de Models de Combustibles”.

COMBUSTIBLE FORESTAL

Els models de combustible vegetal es classifiquen en grups com a pastures, matolls o restes d’arbratge, entre altres. Amb l’objectiu de modernitzar i actualitzar la cartografia dels models que existeixen en la Comunitat Valenciana, va iniciar en 2018 un estudi més exhaustiu aprofitant l’ús de noves tecnologies, recopilant la variabilitat de les estructures de vegetació presents en el nostre territori i augmentant la seua precisió i detall.

Aquest estudi ha donat com a resultat final el nou Mapa de Models de Combustibles de la Comunitat Valenciana, en el qual es representen 18 models diferents de combustible.

A més, s’ha desenvolupat una metodologia que permetrà la seua actualització periòdica, basada en la mateixa evolució de la vegetació natural i a la incorporació de nova informació provinent d’imatges de satèl·lit i de sensors làser.

Mollà ha destacat que aquesta nova informació suposarà un recurs molt valuós “tant a l’hora de prendre decisions en matèria de prevenció d’incendis forestals, com per a la mateixa gestió forestal, peça clau i complementària per a dur a terme aqueixa prevenció”.

Durant la jornada s’ha presentat, així mateix, la nova aplicació ‘Registre d’Incendis Forestals’ (RFOCS), que permetrà centralitzar en una única eina informàtica tota la informació relativa als incendis forestals que tenen lloc en el territori de la Comunitat, des de la seua detecció fins a l’anàlisi estadística.

L’aplicació inclou detalls com el punt d’inici, els mitjans utilitzats, la superfície afectada i les pèrdues, així com la investigació de les causes de l’incendi que realitzen els agents del Grup Operatiu d’Investigació d’Incendis Forestals.

La Comunitat Valenciana ha tancat l’any 2019 com el menor en nombre d’incendis dels últims 33 anys, corresponents a la sèrie històrica 1986-2019. Una xifra rècord que, en superfície cremada, baixa de les 1.000 hectàrees i es col·loca com l’any amb millors dades de la dècada.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

9 + tres =

Informacion coronavirus
escalante
escalante
Informacion coronavirus