25n
Orgull
Orgull

La Generalitat es prepara per a "un estiu complicat" d'incendis amb 432 efectius

El president Ximo Puig ha presentat la campanya #StopAlFoc amb una recreació del Penyagolosa, el Garbí i el Montgó en flames

La Generalitat es prepara per a "un estiu complicat" d'incendis amb 432 efectius

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha presentat aquest matí la campanya “Stop al Foc” 2021, el Pla Estratègic autonòmic contra incendis, sota el lema “Que la teua acció no provoque destrucció”.

Enguany la campanya es visibilitza amb una imatge gràfica de tres espais emblemàtics de la Comunitat Valenciana: el Penyagolosa, el Garbí i el Montgó, que es combinen amb imatges d’incendis reals per a mostrar el que podria passar en cas de produir-se.

Per a evitar-ho, la Generalitat ha preparat un dispositiu format per 432 efectius mentre que l’Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències disposa de 89 milions de pressupost per a lluitar contra el foc en un estiu que es preveu “especialment complicat” en matèria d’incendis a causa de l’abundant pluja a la primavera i al canvi d’hàbits de la societat després de la pandèmia, amb una major afluència a les zones d’interior. Per part seua, el 112 es reforçarà amb un 17% més de personal des de l’1 de juliol.

“SENTIT COMÚ”

Ximo Puig ha fet una crida perquè les pròximes generacions “puguen gaudir almenys dels boscos amb els quals ara tenim la sort de comptar”. Per això, ha demanat un estiu de “retrobament amb els espais naturals” però amb “sentit comú”. “Cal ser més prudents que mai i més aliats que mai”, en referència al treball de conscienciació realitzat pels mitjans de comunicació. “Hem de gaudir dels espais naturals amb el màxim respecte”, ha incidit, destacant que només el Montgó “té més riquesa en flora i fauna que tota Dinamarca”.

“Estem en condicions de tindre un estiu diferent del de l’any passat, però cal ser més prudents que mai; és l’única recepta. Aquest enemic el podem superar, però només a través de l’actitud i el compromís personal”, ha pregat a la ciutadania.

ESTIU “ESPECIALMENT COMPLICAT”

En l’acte han participat també la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo i la consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà.

Bravo ha advertit que aquest estiu pot ser “especialment complicat” en matèria d’incendis per l’augment de la mobilitat després de la relaxació de les restriccions i la vegetació més fina, seca i inflamable, a causa d’una primavera amb un 30% més de pluges en el territori valencià.

La consellera ha detallat un dispositiu que es compon de 432 efectius preparats per a actuar “de manera immediata”. Compten amb 56 unitats de bombers, 45 autobombes, nou helicòpters, set avions de càrrega en terra i dos amfibis, al costat de la coordinació amb altres cossos com els consorcis provincials, els bombers forestals de Divalterra, la Unitat Militar d’Emergències (UME) Guàrdia Civil, policies locals o la unitat autonòmica de Policia.

Aquest dispositiu arriba després d’un any “beneficiós” en matèria d’incendis en el territori valencià, ja que en 2020 va haver-hi un total de 252 que van afectar 700 hectàrees i això va suposar la xifra més baixa des de 1986, encara que va ser degut a les restriccions de mobilitat imposades per la pandèmia. La Comunitat Valenciana és la regió amb més incendis per causes naturals com a llamps (23%) mentre el 37% es deuen a l’acció humana.

“TERRITORI FORESTAL”

Per part seua, la consellera d’Agricultura, Mireia Mollà, ha destacat que la Comunitat Valenciana compta amb 1,3 milions d’hectàrees d’espais naturals, el 57% de tota la superfície quan la mitjana europea és del 43%. “Som un territori eminentment forestal i hem de redoblar els esforços”, ha destacat, recordant que els ecosistemes valencians emmagatzemen 69 milions de tones de CO₂, la qual cosa els converteix en un “element substancial bàsic en la lluita contra el canvi climàtic”.

Així mateix, Mollà ha ressaltat l’increment del pressupost del servei de prevenció d’incendis del 71,5% des de 2016, passant de 15 milions a 27 i que en dos anys s’han aprovat “213 plans locals i hi ha 205 en tràmit. Acabarem la legislatura amb el 89% de plans forestals amb obligació de redactar-se aprovats”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

set + 11 =