25n
25N
25N

La Generalitat negocia amb el consell de cava que els productors valencians disposen d´un període transitori per adaptar-se al nou pla estratègic

La Generalitat negocia amb el consell de cava que els productors valencians disposen d´un període transitori per adaptar-se al nou pla estratègic
20/12/2019 -

Les negociacions que van duent a terme els responsables de la Conselleria d’Agricultura amb els dirigents del consell regulador de la Denominació d’Origen (DO) Cava van a permetre que els productors valencians d’aquests vins espumosos puguen acollir-se, excepte improbables sorpreses d’última hora, a un període transitori per adaptar-se a les condicions establertes en el pla estratègic elaborat per l’entitat reguladora. Està previst que les línies mestres de l’esmentat projecte s’aproven dilluns que ve durant la celebració de Ple del Consell Regulador i que entre les mateixes s’incloga la fixació d’aquest període transitori.

El director general de Desenvolupament Rural, David Torres, s’ha reunit hui amb el grup de treball de sector cavista valencià, format per representants dels productors, les cooperatives i cellers, per analitzar i abordar totes les qüestions vinculades a aquests plans de futur. El citat grup de treball es va crear el passat mes novembre, a instàncies de la Generalitat amb l’objecte de conéixer les inquietuds d’aquest col·lectiu i, sobretot, per propiciar un diàleg directe amb els responsables del consell regulador per tal que les demandes i reivindicacions del cava valencià siguen tingudes en compte.

Durant la trobada celebrada hui, Torres ha explicat que la idea amb què treballa el consell consisteix a establir un període transitori de tres anys, amb la possibilitat d’estendre a un màxim de cinc per als caves ecològics i de categoria premium, de tal manera que productors i elaboradors puguen adaptar-se de manera gradual i progressiva a les noves condicions de cultiu i maneig en celler que contempla un pla estratègic amb el qual es pretén revaloritzar un producte que ha de competir en un context de mercat cada vegada més exigent.

“Hem aconseguit establir -ha destacat Torres- un contacte directe, fluid i positiu amb els dirigents del consell del cava perquè la veu del sector valencià siga escoltada i atesa. La veritat és que estem avançant en aquesta línia de col·laboració, però seguirem aprofundint i ara traslladarem als responsables del consell regulador la petició que ens ha fet el sector perquè admeta la fórmula de l’anomenada doble inscripció, és a dir, que els productors, en funció de les seues necessitats, puguen destinar la part de la seua collita que els convinga bé a la DO cava, bé a la DO Utiel-Requena”.

A més, dins del desenvolupament del pla estratègic, encara estan pendents de desenvolupar punts tan rellevants com els criteris per aplicar en la pràctica la futura zonificació i “per això -ha afegit el director general de Desenvolupament Rural- és important que la Generalitat, al costat dels agricultors i elaboradors de Requena, puguen manifestar-se al respecte i influir en aquests temes”.

Les amenaces de Trump

D´altra banda, i amb relació a les darreres amenaces de matèria aranzelària llançades pel president dels Estats Units, Donald Trump, i en què també situa el cava en el seu punt de mira, el secretari autonòmic d´Agricultura, Francisco Rodríguez Mulero, es va mostrar crític.

“Trump s’equivoca -afirma Rodríguez Mulero -perquè la seua política comercial no només és errònia, sinó que el seu proteccionisme mal entès va en contra del signe de la història. Les guerres comercials que està encoratjant no beneficien ningú, però si aquest és el camí que vol seguir, la Unió Europea haurà de respondre en la mateixa mesura. Si es concretaren finalment aquestes amenaces i tant el cava com altres productes valencians es veieren afectats, reivindicarem amb fermesa la posada en marxa de mecanismes de compensació”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

18 − sis =