25n
Orgull
Orgull

La Generalitat insisteix que "només" amb un finançament just es podrà afrontar la recuperació amb garanties

La Generalitat insisteix que "només" amb un finançament just es podrà afrontar la recuperació amb garanties
09/08/2021 -

El conseller d’Hisenda, Vicent Soler, insisteix que la Generalitat valora positivament la “voluntat i sensibilitat” del Govern d’augmentar els recursos per a les comunitats autònomes i en què la capacitat de diàleg de la ministra, Mª Jesús Montero, “és sincera”, però remarca que no és suficient i és necessari un mecanisme transitori fins que es reforme el sistema de finançament autonòmic.

“Volem continuar veient avanços en aquest camp perquè només amb un finançament just podrem afrontar amb garanties la recuperació econòmica”, defensa sobre l’anàlisi publicada aquest dilluns per la Fundació d’Estudis d’Economia Aplicada (Fedea) que estima un lleuger descens en els recursos del sistema de finançament autonòmic d’acord amb unes estimacions de renda que es mantenen “per davall dels nivells prepandèmia”.

Aquest informe analitza la liquidació del sistema de finançament autonòmic (SFA) corresponent a 2019, publicada recentment pel Ministeri. El volum total del finançament definitiu de les comunitats de règim comú, mesura a competències homogènies i igual esforç fiscal, va experimentar eixe any un augment del 4,6% en relació amb 2018 fins als 113.608 milions.

Soler, en declaracions remeses als mitjans, destaca aquesta pujada per l’evolució positiva dels ingressos tributaris autonòmics i estatals fins als 124.450 milions d’euros, dels quals 12.993 corresponen a la Comunitat Valenciana i això suposa “el 10,44% del total”.

Encara que per a anys més recents no es disposa encara de dades de finançament total, assenyala que els recursos subjectes a liquidació proporcionats pel sistema van augmentar en una mica més d’un 7% entre 2019 i 2020, “malgrat el fort descens de la renda i els ingressos tributaris generat per la crisi de la COVID-19”.

En aquest escenari, el conseller socialista vol posar en valor la voluntat del Govern i de la ministra, recordant que “el primer que va fer quan va assumir la cartera va ser donar a les CCAA una major part de les dècimes que va aconseguir a Brussel·les per a augmentar el dèficit”.

Defensa, amb tot, la necessitat del nou sistema de finançament perquè “l’últim informe dels experts indicava que l’infrafinançament del conjunt de l’administració autonòmica està xifrat en 16.400 milions d’euros que haurien d’aportar-se al sistema per a garantir la suficiència del conjunt de les CCAA”.

“La Comunitat Valenciana és la pitjor finançada de totes les de règim comú, amb un índex de finançament efectiu a competències homogènies per habitant ajustat de 92,4 punts, per darrere de Múrcia (92,8), Andalusia (95,9) i Castella-la Manxa (97,1)”, remarca, mentre Cantàbria (117,2) i La Rioja (113,3) presenten els millors índexs de finançament.

El titular d’Hisenda atribueix aquest índex al fet que la contribució dels ingressos tributaris al finançament efectiu de la Comunitat és del 86,8% enfront d’una mitjana del 91,7%, així com al fet que la transferència del Fons de Garantia augmenta el finançament relatiu de la Comunitat en 8,7 punts enfront de la mitjana del 7,3%.

També incideix en què el Fons de Suficiència resta 12,4 punts al finançament de la Comunitat front una mitjana de -4,0 i en què el Fons de Cooperació afig 1,9 punts al finançament relatiu de la Comunitat, igual que la mitjana de CCAA, mentre el Fons de Competitivitat aporta 7,4 punts a l’índex de finançament de la Comunitat i està més de quatre punts per damunt de la mitjana.

Segons puntualitza el conseller, la regió millor finançada és Cantàbria en termes percentuals i absoluts: “Mentre la Comunitat Valenciana rep 2.618 euros per habitant ajustat, Cantàbria rep 3.321”. Però afig que la diferència no és només amb la regió millor finançada, sinó que també ho és amb la mitjana espanyola (2.833 euros), amb el que “la Comunitat rep 213 euros menys que la mitjana”.

“TAN VIGENT COM EN 2015”

En definitiva, al seu judici, l’informe demostra una vegada més que els ingressos de la Comunitat Valenciana procedents de l’actual sistema de finançament estan per davall de la mitjana.

“La reivindicació d’un finançament autonòmic just segueix tan vigent com en 2015”, reitera, per a tornar a defensar que amb el sistema de finançament i el nivell de renda actual la Comunitat ha d’endeutar-se si vol convergir amb la mitjana “perquè l’infrafinançament no repercutisca en els serveis públics de la ciutadania”.

I postil·la: “Creiem en la Constitució i, per tant, defensem aferrissadament els conceptes d’equitat i suficiència”, abans de reclamar un mecanisme transitori per a compensar les asimetries del sistema “a l’espera que es reforme el model actual”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

vint − 6 =