25n
25N
25N

La Generalitat i el Govern coordinen les polítiques de memòria democràtica

Pérez Garijo: “Hem mostrat la voluntat que es conega a les escoles i que s’ensenye que és el que va passar en la història més recent i més fosca del nostre país”

La Generalitat i el Govern coordinen les polítiques de memòria democràtica
18/05/2021 -

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, acompanyada del director general de Qualitat Democràtica, s’ha reunit amb el secretari d’Estat de Memòria Democràtica, Fernando Martínez, per a tractar qüestions relacionades amb la Llei Estatal de Memòria, els expedients de judicis sumaríssims de l’Arxiu General Militar i la recuperació de cossos de víctimes valencianes a la Vall dels Caiguts, entre altres assumptes.

Pérez Garijo ha destacat que és molt important “que en les polítiques de Memòria Democràtica hi haja una coordinació entre les principals administracions”, i ha afegit que les administracions “hem de treballar conjuntament en aqueixos treballs de memòria, justícia i reparació”.

Durant la reunió “ens hem posat d’acord en determinades qüestions de les exhumacions en les quals la Secretaria d’Estat ha llançat subvencions”, ha assenyalat Pérez Garijo.

En aquest sentit, la titular de Participació ha ressaltat que “és molt important coordinar les nostres polítiques i les del Ministeri en el tema de les exhumacions, però també en la reparació, així com que es conega la nostra memòria”.

Per això, Pérez Garijo ha manifestat que “tant el secretari d’Estat de Memòria com jo hem mostrat la voluntat i la importància que es conega a les escoles i que s’ensenye a les xiquetes i els xiquets que és el que va passar en la història més recent i més fosca del nostre país”.

Recuperació víctimes Valle de los Caídos

La consellera ha destacat la importància del treball coordinat “per a recuperar les restes i identificar les víctimes de la Guerra Civil i la dictadura franquista d’aquells valencians i valencianes que encara es troben al Valle de los Caídos i que han sigut reclamats pels seus familiars”.

Al Valle de los Caídos hi ha 33.833 cossos de persones que van ser portats entre el 17 de març de 1959 i el 3 de juliol de 1983 des de fosses i cementeris de tot l’Estat, d’acord amb les dades del Ministeri de Justícia. S’han identificat 21.423, mentre que 12.410 són persones desconegudes i 203 dones.

Des del territori valencià es van traslladar els cossos de 1.164 persones d’origen valencià al Valle de los Caídos, de les quals 1.014 eren de la província de Castelló, 135 de la província de València i 15 d’Alacant.

Arxiu General Militar

Durant la reunió, la consellera de Qualitat Democràtica i el secretari d’Estat de Memòria Democràtica també han parlat de les dificultats per a accedir als expedients de judicis sumaríssims de l’Arxiu General Militar a causa de la falta de classificació de la documentació, de digitalització i de mitjans per a això.

La consellera de Qualitat Democràtica ha traslladat al secretari d’Estat de Memòria les actuacions que està desenvolupant el Govern valencià amb la finalitat de garantir la recuperació i la conservació de fons documentals de procediments judicials sumaríssims incoats per la jurisdicció militar de la dictadura franquista en la Comunitat i que “constitueixen una part essencial del patrimoni documental de la memòria democràtica valenciana”, ha afirmat la consellera.

Igualment, Pérez Garijo s’ha referit a les dificultats per a recuperar els fons documentals relatius a la justícia militar de la dictadura, judicis sumaríssims i consells de guerra a Alacant i València.

Referent a això, la consellera ha assegurat que “resulta urgent articular una sèrie de mesures de col·laboració per a agilitar el retorn d’aquest patrimoni documental, o en un altre cas, que es facilite o procedisca a la seua digitalització, com s’ha fet amb els sumaris corresponents a Castelló, gràcies al treball del Grup de Recerca de la Memòria Històrica”.

Llei estatal de Memòria

Pel que respecta a la llei estatal de Memòria, Pérez Garijo ha manifestat que “també hem tractat l’avantprojecte de Llei de Memòria Democràtica en el qual nosaltres hem presentat al·legacions i pensem que hi ha qüestions molt interessants que sí que recull la Llei de Memòria Democràtica del nostre territori i que són totalment exportables a la Llei de Memòria Democràtica”, ha afegit la consellera de Participació.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

14 − tretze =