La Generalitat entrega els V Premis d'Urbanisme, Mobilitat, Paisatge, Habitatge i Arquitectura amb Perspectiva de Gènere

Mónica Oltra, Martínez Dalmau i Arcadi España participen en l'acte de lliurament i destaquen la importància per aplicar la perspectiva de gènere per a promoure la igualtat

Guardar

Premis
Premis

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, el vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, i el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, han coincidit a assenyalar "la importància d'aplicar la perspectiva de gènere en totes les polítiques del Govern del Botànic per a promoure la igualtat", en la línia dels Premis d'Urbanisme, Mobilitat, Paisatge, Habitatge i Arquitectura amb Perspectiva de Gènere convocats per la Generalitat, que ara celebren la seua cinquena edició.

Mónica Oltra ha ressaltat que l'aplicació de la perspectiva de gènere en l'urbanisme permet observar amb "una nova mirada plural, inclusiva i transformadora, que es tradueix en una "millora la vida de les persones perquè s'adapta a les seues necessitats i a la seua diversitat". "També millora la seguretat, la mobilitat i l'accessibilitat de totes les persones al mitjà i garanteix els serveis i equipaments necessaris mitjançant la sostenibilitat, des de la participació ciutadana activa".

En aquest context, la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha advocat per una "mirada ecofeminista" en el disseny urbanístic, perquè és "múltiple, diversa, participada, feminista, inclusiva, consensuada; en definitiva aposta per la sostenibilitat. Per això, la lògica de construir per a enriquir a uns pocs ha de desaparéixer, per això, el turisme ha de ser regenerador i no depredador, per això l'habitatge ha de ser un dret i no un bé per a especular".

"A més, el feminisme ha d'aportar visibilitat a les dones, amb noms i cognoms, que siguen referent per a les generacions pròximes. És important que posem cara i reconeguem el treball de tantes dones que han lluitat pel territori, així com a les professionals que estan fent possible aqueix canvi", ha afegit.

Rubén Martínez Dalmau ha expressat la seua satisfacció per "veure com cada dia més persones se sumen al projecte col·lectiu del feminisme, entés com una lluita diària per l'emancipació total de la dona".

Així mateix, el vicepresident ha assenyalat que la perspectiva de gènere "ha trobat un enorme camp d'intervenció política en l'urbanisme, l'arquitectura i la mobilitat urbana, elaborant així unes ciutats inclusives que, des d'una visió interseccional donen resposta no sols a les demandes de les dones, sinó també a problemes universals".

En aquesta línia, ha afirmat que "el feminisme és una revolució necessària que materialitza la igualtat real en reconéixer la diversitat i situar la vida en el centre de les prioritats de la nostra societat".

Per part seua, Arcadi España ha destacat que "una planificació urbana i de la mobilitat que considere i incloga la perspectiva de gènere de manera transversal, contribuirà a fer les nostres ciutats espais més habitables i democràtics, adaptats a les necessitats de totes les persones".

En aquest sentit, ha agregat que "els projectes que premiem hui, en línia amb l'Agenda Urbana Valenciana que estem elaborant, giren entorn de conceptes com el dret a la ciutat i la planificació de la mobilitat, així com l'ús de les infraestructures per a facilitar la vida quotidiana".

En l'acte de lliurament, que ha tingut lloc al Palau de Pineda, també han participat les secretària autonòmiques d'Arquitectura Bioclimàtica i Sostenibilitat Energètica, Laura Soto, de Política Territorial, Urbanisme i Paisatge, Inma Orozco, i d'Obres Públiques, Transports, i Mobilitat Sostenible, María Pérez.

El jurat ha felicitat a totes les candidatures "pel seu excel·lent nivell", destacant la participació de municipis xicotets amb projectes treballats en col·laboració de les agents de la Xarxa Valenciana d'Agents d'Igualtat que "ha creat les sinergies necessàries per a transversalitzar la perspectiva de gènere", com ha expressat la secretària d'aquest jurat, Marina Calatayud.

Premis a ajuntaments

El premi Urbanisme, Mobilitat, Paisatge, Habitatge i Arquitectura amb Perspectiva de Gènere per a ajuntaments de menys de 5.000 habitants ha sigut per a l'Ajuntament de Bugarra pel projecte 'Recuperació de la memòria de les dones en l'entorn rural, a través de la rehabilitació i reutilització del safareig municipal'.

A més de recuperar un símbol de reconeixement i memòria dels treballs de les dones, s'ha proporcionat un nou enfocament tenint en compte les necessitats actuals de les dones majors i s'ha afavorit el trànsit per aquesta zona.

Igualment, s'han atorgat dos esments d'honor a l'ajuntament de Vallada, per la renovació de les instal·lacions de llum en el nucli urbà, i al de Villar del Arzobispo, per la sendera Taronja, a través d'una campanya de sensibilització contra la violència de gènere i les desigualtats.

En la categoria d'ajuntaments d'entre 5.000 i 20.000 habitants, ha resultat guanyador el de Xest, per introduir la perspectiva de gènere en la planificació i desenvolupament urbanístic del municipi a través de diverses iniciatives: el Catàleg Urbà, el documental 'La plaça de les Chestanas', i la revisió del nomenclàtor i recorregut urbà, a partir d'un estudi realitzat per l'alumnat de l'IES Ricardo Marín que revela la manca de referents femenines i destacant el compromís de posar nom de dones relacionades amb la ciència i la tecnologia als carrers del nou Parc Empresarial de Circuit de Cheste; així mateix, s'ha reconegut el projecte del municipi 'Decideix el teu pati', en el qual els i les escolars han participat en el disseny de patis educatius i igualitaris.

Pel que respecta al premi per a ajuntaments de més de 20.000 habitants, en aquesta edició ha sigut per al Consistori de Cullera, pel projecte recuperació del nom de 'Caminàs dels Dons', des del treball de documentació de l'Arxiu Municipal i de la investigació de María Carmen Rubio Fuster, que reivindica i recupera una denominació històrica i simbòlica, emmarcada en un projecte de revisió crítica del nomenclàtor municipal realitzat per l'alumnat del centre educatiu La Miraculosa, denominat 'Cullera no té noms de dona'.

En aquesta mateixa categoria hi ha hagut un esment d'honor per a l'Ajuntament de Mislata, per la seua perseverança per a transversalitzar la perspectiva de gènere, amb el seu Pla d'igualtat de la ciutadania de Mislata. En aqueix aspecte, destaca la iniciativa d'incorporació de les clàusules d'igualtat en la contractació pública.

L'Ajuntament de València també ha rebut un altre esment d'honor per les actuacions 'Reconeixement en l'espai públic a dones rellevants oblidades' i el 'Projecte bàsic i d'execució de les obres de reforma del local municipal situat en la Plaça Salvador Allèn 2, per a la nova Unitat d'Igualtat dels Barris de Torrefiel-Orriols'.

Premis a institucions i treballs acadèmics

Pel que respecta al premi destinat a institucions, universitats, organitzacions, associacions i col·lectius, el guardó ha anat a parar al projecte 'Proposada de regeneració urbana per a la millora de l'accessibilitat i la sostenibilitat social de la plaça de la Sinagoga en el Centre Històric d'Onda', presentat pel Fabricant d'Espheras, Grup Aranea, Cel-Ras Arquitectura.

En aquest projecte destaca la qualitat de l'espai públic aconseguida sobre un terreny que, a més de la necessitat de recuperar i valorar les restes arqueològiques, presentava unes condicions físiques, accessibilitat i socials complexes.

D'altra banda, el jurat ha acordat que el premi per a treballs acadèmics recaiga en Alejandro Moreno Ruiz per 'De l'aula a la ciutat. Espais per a l'aprenentatge i la inclusió des de la perspectiva d'Herman Hertzberger. Les Escoles Montessori d'Herman Hertzberger des de la perspectiva de gènere'; i en Natalia Serra Albert pel treball 'El Jardí del Túria a València vist des de la perspectiva de gènere'. Destaca l'aplicació pràctica del model del SET per a introduir la perspectiva de gènere en el procés urbà i inclou propostes de millora de l'espai i de la seua connexió amb altres espais públics de la ciutat.

En aquesta mateixa categoria s'ha atorgat un esment d'honor a Maite Pellicer Chenoll pel treball 'Gender differences in bicycle sharing system usage in the city of València', que, a partir de l'anàlisi de les dades d'ús del sistema de bicicletes compartides de la ciutat, elabora propostes per a la millora del servei perquè siga més igualitari.

Destacats