La Generalitat va tancar 2019 amb un resultat pressupostari de -843 milions

Guardar

palau de la generalitat valenciana presidencia vlcextrafoto carles desfilis-2
palau de la generalitat valenciana presidencia vlcextrafoto carles desfilis-2

La Generalitat va tancar 2019 amb un resultat pressupostari ajustat --abans denominat dèficit de finançament de l'exercici-- de -843,1 milions, la qual cosa suposa una reducció de 131,2 milions respecte a la xifra de -974,3 milions registrada en 2018, segons la liquidació del Pressupost de la Generalitat del passat exercici, elaborada per la Intervenció General com a pas previ a la confecció del Compte General, que es rendirà en els pròxims mesos.

Així ho ha explicat la vicepresidenta i portaveu, Mónica Oltra, que ha explicat que en el ple del Consell s'ha analitzat la liquidació del pressupost, que enguany aplica per primera vegada el Pla General de Comptabilitat vigent des de 2019 per a totes les administracions públiques.

Quant al resultat pressupostari no financer negatiu (la diferència entre els capítols I al VII d'ingressos i despeses) s'ha situat per davall dels 2.500 milions, concretament en -2.456 milions, una xifra que suposa un descens de 1.311 milions des de 2014, és a dir, un 34,8% menys.

El resultat pressupostari no financer que en 2018 va ser de -1.938 milions d'euros passa a -2.456 milions a conseqüència que l'increment dels ingressos respecte a l'exercici anterior (4,43%) ha sigut inferior a l'augment experimentat per les despeses en el mateix període (7,26%).

L'augment de la despesa, segons ha explicat la Generalitat, s'ha centrat fonamentalment en les partides relacionades amb la despesa social (sanitat, educació, dependència i serveis socials). En les operacions de capital, les inversions directes i indirectes dels capítols VI i VII han registrat un augment del 18%, en passar dels 800 milions en 2018 als 944,8 en 2019.

Per al Consell, aquesta liquidació deixa patent "el problema d'infrafinançament que al llarg dels anys porta a registrar resultats pressupostaris negatius, malgrat gastar per davall de la mitjana".

A més, el Resultat pressupostari també s'ha vist afectat pels 70,7 milions que ha hagut d'aprovisionar el Consell en 2019 per a fer front a la sentència que obliga a la demolició de les Torres Gemelas de Benidorm, "un fet que té el seu origen en l'etapa de l'anterior Govern".

L'EXECUCIÓ PRESSUPOSTÀRIA ACONSEGUEIX EL 93,84%

El pressupost final de la Generalitat de 2019 va ascendir a 24.334,6 milions d'euros i l'execució va ser de 22.834,9 milions. Així mateix, a 31 de desembre de 2019 s'havien abonat un total de 20.314,1 milions, que suposen un 89% respecte del total de les obligacions reconegudes, 1.700 milions més que en 2018, és a dir, un augment del 9,1%.

Per part seua, el Romanent de Tresoreria és de -3.139 milions, degut principalment "a l'infrafinançament que pateix la Comunitat Valenciana", han indicat les mateixes fonts, que adverteixen que "mentre no es dispose d'un sistema de finançament autonòmic just que aporte a la Comunitat Valenciana els recursos que necessita, continuarà havent-hi tensions de tresoreria".

La liquidació que s'ha fet pública aquest divendres correspon exclusivament al Pressupost de l'Administració de la Generalitat, és a dir, no inclou organismes autònoms ni la resta d'entitats del sector públic. Tampoc incorpora les operacions pendents d'aplicar al pressupost i s'elabora amb criteris de caixa pressupostària i no en termes de comptabilitat nacional (ajustes SEC), amb el que no permet conéixer el dèficit de la Generalitat que regeix a l'efecte de la Llei d'Estabilitat i que es remet a Europa.

SANEJAMENT DEL SECTOR PÚBLIC

El document, han incidit les mateixes fonts, evidència el procés de sanejament del Sector Públic Instrumental iniciat pel Consell, que enguany s'ha materialitzat en una disminució de 106 milions en les aportacions realitzades per la Generalitat a organismes autònoms, entitats públiques empresarials i altres entitats de dret públic.

Mentre en 2018 el Consell va injectar a ell 248,9 milions, en 2019 l'aportació ha sigut de 142,9 milions, la qual cosa suposa un descens del 42%. La dada contrasta amb les aportacions al Sector Públic en l'anterior etapa, que van aconseguir en 2014 els 712 milions i en 2012 es va arribar a la xifra de 1.838,2 milions.

Aquest capítol reflecteix la diferència entre els diners que retornen les entitats del sector públic a la Generalitat pels préstecs que aquesta els ha concedit, i les aportacions de capital que realitza el Consell.

Destacats