La Generalitat destina 30 milions a ajudes per a reformar edificis i habitatges i introdueix criteris de sostenibilitat

Guardar

dalmau ep
dalmau ep

La Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica destina més de 30 milions d'euros a ajudes per a la rehabilitació d'edificis i la reforma de banys, cuines i millora de l'accessibilitat a l'interior dels habitatges, contemplades en el Pla Renhata.

Unes ajudes, que segons destaca el vicepresident segona i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, "són fonamentals per a la fase de reconstrucció, després de la crisi sanitària de la Covid-19, ja que serviran per a estimular el sector de la construcció i la ceràmica".

Martínez Dalmau ha manifestat que amb la convocatòria d'ajudes de Rehabilitació 2020 es pretén "impulsar des de ja un nou model productiu alineat amb el camí marcat per les institucions europees de reconstrucció verda, on la rehabilitació, la sostenibilitat i les energies renovables en l'edificació han de centrar el protagonisme".

Prop de 25 milions d'euros es corresponen a ajudes per a la millora de la conservació i accessibilitat en edificis, 0,5 milions per a la millora de l'eficiència energètica, totes dues línies dins del pla estatal d'habitatge cofinançades pel Govern central i l'autonòmic. Les subvencions cobriran, en el cas del pla estatal, fins a un 85% del pressupost total protegible segons la baremació obtinguda, detalla la Generalitat en un comunicat.

El director general de Qualitat, Rehabilitació i Eficiència Energètica, Jaume Monfort, ha explicat que el pla Renhata per a reforma interior d'habitatges, és finançat exclusivament per la Generalitat, i es destinaran en aquesta convocatòria 5 milions d'euros "sent aquestes ajudes les que més novetats incorporen enguany".

DOMÒTICA

La novetat per a aquesta edició, assenyala Monfort, és la introducció per a les reformes a l'interior dels habitatges, de criteris de sostenibilitat. Així mateix, també se subvencionaran les instal·lacions de domòtica associades a la millora de l'accessibilitat a persones en situacions de dependència, mobilitat reduïda i diversitat funcional.

Les ajudes es podran sol·licitar telemàticament a partir de demà i fins al pròxim 30 de juny, encara que aquesta última data es veurà ampliada en funció dels dies que romanga decretat l'estat d'alarma.

En aquest context de crisi sanitària "som conscients que els terminis i tràmits hauran d'ajustar-se a cada moment a la situació de desescalada per a garantir l'accés a les ajudes a tota la ciutadania, però en el context de recuperació postcrisi, hem d'avançar per a estar preparats" ha matisat Monfort, qui ha afegit que després del confinament de la població "entenem que hauran aflorat necessitats de millora en els habitatges que poden atendre's mitjançant les ajudes d'aquesta convocatòria".

Un altre dels reptes de les ajudes de Rehabilitació 2020, segons ha indicat Monfort, "és tindre major incidència en el món rural". En aquest sentit, la Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica en coordinació amb Presidència de la Generalitat, té previst realitzar unes jornades de difusió entre tècnics municipals, alcaldesses i alcaldes de les localitats en zones de despoblament per a acostar i facilitar la sol·licitud d'aquestes ajudes a la ciutadania d'aquests municipis.

Segons Monfort, "des de la Conselleria estem treballant en una proposta perquè el Ministeri de Foment incorpore una convocatòria específica de rehabilitació per al món rural en la pròxima edició del pla estatal".

NOVETATS EN L'EDICIÓ 2020

Per a aquesta edició s'han inclòs criteris de sostenibilitat que puntuaran en la baremació per a poder optar a major quantitat de la subvenció, aconseguint en aquest cas fins al 50% del pressupost elegible.

Entre les actuacions que es contemplen està l'ús de fusta, tant per a portes com mobles, que provinga de gestió forestal sostenible amb certificació PEFC o FSC o derivats de la fusta les emissions de formaldehid de la qual estiguen per davall del 50% del límit establit; ús d'aixeteries d'obertura sempre en fred o d'obertura en dues fases i dotades d'airejadors o paralitzadores; instal·lació de cisternes de doble descàrrega; utilització de revestiments ceràmics amb etiquetatge ambiental tipus I, tant per a parets com sòl, entre altres.

Després d'haver consultat la Conselleria amb diferents col·lectius, una altra de les novetats és la subvenció de la instal·lació de sistemes integrats de domòtica que milloren l'accessibilitat i l'autonomia en l'ús de l'habitatge a persones amb diversitat funcional i mobilitat reduïda.

Tal com figura en l'ordre de les ajudes --que publica el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV)-- es tracta de subvencionar els sistemes de monitoratge i control remot de portes i equips electrònics, posada en marxa dels mateixos de manera conjunta i realització d'activitats a distància; els sistemes d'activació i desactivació de qualsevol equip del domicili amb un comando de veu; la col·locació de cambres a l'interior de l'habitatge que permeten informar visualment de l'estat de la persona dependent i els sistemes de detecció i alarma d'incendis.

En aquesta edició podran optar a aquestes ajudes tant les obres ja finalitzades, és a dir, realitzades amb anterioritat a la publicació de les ajudes, com aquelles actuacions no iniciades o no acabades, és a dir, que estiguen en projecte o en curs en el moment de la sol·licitud amb un termini màxim de sis mesos, comptats a partir de l'endemà de la data de publicació en el DOGV de la resolució de les ajudes.

D'aquesta manera, tal com ha explicat el director general, "el que es pretén és animar a la ciutadania a demanar les ajudes, ja que s'ha apreciat que hi ha molta gent que no inicia les obres per por de no rebre l'ajuda, així podrà tindre la seguretat en començar les obres que comptarà amb l'ajuda".

MÉS DE 2.000 FAMÍLIES BENEFICIADES

Aquestes ajudes, que es convoquen per quart any consecutiu, s'emmarquen dins de les polítiques que impulsa la Generalitat dirigides a millorar les condicions dels habitatges d'ús habitual i permanent i que en aquesta edició, i davant la situació generada per la crisi de la COVID-19, pretendre ser un important revulsiu per al sector de la construcció i la ceràmica que s'està veient durament afectat per la paràlisi econòmica.

Des de 2017 més de 2.000 famílies s'han beneficiat de les ajudes del Pla Renhata, la qual cosa ha suposat una inversió de prop de 6 milions d'euros i la creació o manteniment de fins a 1.200 llocs de treball.

En concret, en la passada convocatòria es van resoldre positivament el 100% de les peticions que complien els criteris, en total 616 famílies es van beneficiar en 2019 d'aquestes ajudes amb un pressupost global d'1.842.331,84 euros.

Destacats