La Generalitat aposta per l'urbanisme de gènere per a construir ciutats més inclusives

Guardar

oltra espacios urbanos perspectiva genero
oltra espacios urbanos perspectiva genero

La Generalitat aposta per l'urbanisme de gènere per a construir ciutats més inclusives segons han coincidit la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, i el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, en el seminari web 'Adaptant els entorns urbans amb perspectiva de gènere'.

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha destacat la "mirada violeta" que està impregnant hui dia moltes de les polítiques públiques, entre elles les vinculades al territori, i en aquest sentit, ha defensat la necessitat de "repensar" l'entorn urbà per a fer "ciutats més amables amb les persones, amb totes les persones" i també que actuen com a "protectores i defensores" enfront del canvi climàtic.

"Hem de parlar d'infraestructures verdes, de transició ecològica, de sobirania alimentària i de recursos per a la vida", ha defensat Oltra, qui ha assenyalat que aquest model "protector de les persones" ha d'anar unit a un rebuig als processos especulatius i depredadors perquè el territori i l'habitatge "són drets i no una mercaderia".

La vicepresidenta ha assenyalat que el patriarcat també afecta els espais públics actuals, on es continuen fent habitatges dissenyats fa més de cent anys per a un model de família on és l'home l'únic que treballa fora de casa, i que no és l'actual. Per aquest motiu, ha explicat que des del Consell s'està treballant en projectes pilot per a crear noves maneres d'habitar, basades en la cooperativa d'ús social.

Així mateix, ha reivindicat l'ocupació de l'espai públic per part de les dones i ha animat als homes a usar els espais de la vida reproductiva, perquè la mirada feminista ha d'implicar "una mirada inclusiva, quant a mobilitat, seguretat, accessibilitat i també de confluència intergeneracional".

Oltra ha incidit en què l'aplicació correcta de la perspectiva de gènere en l'urbanisme "millora la vida de les persones perquè s'adapta a les seues necessitats i a la seua diversitat", a més d'ajudar a garantir altres aspectes com la seguretat, la mobilitat i l'accessibilitat de totes les persones.

"Espais sense gènere"

Per part seua, el conseller Arcadi España s'ha referit en la seua intervenció al feminisme aplicat a l'urbanisme i a l'arquitectura "que ens diu una cosa tan senzilla com que totes les persones tenen dret a la ciutat en les mateixes condicions, la qual cosa suposa repensar les nostres ciutats fent visibles les necessitats de totes les persones que no s'han tingut en compte en el pensament dominant".

Per al titular de Política Territorial, "el nostre repte, és construir espais sense gènere ni jerarquies; un espai de tots i totes en igualtat de condicions", i ha afirmat que la conciliació "és un assumpte públic i l'urbanisme és un àmbit més on aplicar la visió de la igualtat, la lògica feminista fa de les nostres ciutats espais democràtics, humans".

De la mateixa manera, ha explicat que la ciutat no és neutra des d'un punt de vista de gènere, "la construcció de les ciutats, la planificació de la mobilitat i el disseny de les llars són, al llarg de la història, una cara més de la desigualtat entre homes i dones".

Arcadi España ha indicat que "les ciutats s'han dissenyat entorn del treball productiu, mentre que el treball no remunerat ha ocupat un segon pla en la planificació dels espais i dels desplaçaments". En canvi, ha insistit, "els estudis de gènere apunten que les dones utilitzen molt més els espais de la ciutat i són les principals usuàries del transport públic".

A més, ha continuat, "les dones utilitzen molt més tots els equipaments de salut, educatius, esportius i comercials, i són menys dependents del cotxe per a anar als seus llocs de treball". El conseller s'ha lamentat que "la proporció d'inversió lligada a millores viàries per a vehicles privats, que són majoritàriament conduïts per homes, ha sigut sempre molt superior en comparació amb la destinada a un transport públic més eficient, més ben connectat i amb unes freqüències òptimes".

A tot això, se suma, en opinió d'Arcadi España, que "les ciutats no estan dissenyades per a fer la vida més fàcil a les persones cuidadores, ja que les voreres per a acompanyar a qui es necessita ajuda o per a passejar amb carros de bebés són insuficients", igual que els itineraris del transport públic.

El debat, que ha sigut moderat per la directora general de Política Territorial i Paisatge, Rosa Pardo, ha comptat també amb la participació de la sociòloga i membre del Col·lectiu Punt 6, Blanca Valdivia, i de l'arquitecta i professora de la UPC, Zaida Muxí.

Aquest seminari s'emmarca en la sèrie d'activitats que la Conselleria de Política Territorial ha organitzat per a commemorar del Dia Internacional de la Dona 8-M, i que entorn de la iniciativa 'Dones, Transport i Agenda Urbana' ha volgut donar visibilitat a dones referents en sectors masculinitzats.

Destacats