La Generalitat demana que tots els mercats òbriguen i garanteix la qualitat de l'aigua a les platges

Mollà anuncia l'esborrany de la Llei de Canvi Climàtic: "La nova normalitat ha de ser la transició ecològica decidida"

Guardar

molla ep
molla ep

La consellera de Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha recomanat aquest dimecres als ajuntaments que reòbriguen els mercats ambulants de venda no sedentària, estiguen en la fase 0 o 1 de desescalada, i ha fet una crida a la "tranquil·litat" de la ciutadania amb la qualitat de l'aigua de les platges. "A priori", ha assegurat que no faria falta una anàlisi específica del risc d'infecció de coronavirus en la mar.

Després de dos mesos de l'estat d'alarma, Mollà ha fet balanç de les actuacions 'verdes' de la Generalitat en la comissió de Medi Ambient de les Corts. Com a novetats ha avançat quatre milions en ajudes a municipis per a energies renovables i rebaixa d'emissions i que en dues setmanes es publicarà l'esborrany de la llei valenciana de canvi climàtic.

"La nova normalitat ha de ser la transició ecològica decidida", ha reivindicat, descartant que la pandèmia supose un respir al planeta. Ha defensat que la salut estiga per damunt de l'economia i tota la resta, de cara a la mobilitat i el treball en l'era post-Covid, i repensar la sanitat animal i vegetal perquè no s'incremente l'entrada "descontrolada" de productes.

Mollà ha destacat el paper dels mercats ambulants per al proveïment i ha emplaçat als municipis a "fer el possible" per a la seua obertura total, alguna cosa que la Generalitat permet des de finals d'abril. Ha titllat de discriminació que el Govern decretara el seu tancament perquè és "un servei tan essencial com els supermercats".

També ha demanat tranquil·litat sobre la qualitat de l'aigua de les platges per a la seua reobertura a l'estiu i ha sostingut que "seria suficient" amb les anàlisis habituals per a detectar bacteris com l'E.coli, ja que no hi ha un protocol extraordinari. Si les mostres donaren positiu, es prohibiria el bany com va passar l'estiu passat a València.

TEST I ESPECTACLES TAURINS

Davant les crítiques per la falta de test PCR per a treballadors i investigadors agraris o agents mediambientals, Mollà ha assegurat que l'acreditació està demanada i que la Unitat d'Anàlisi de Seguretat Animal (UASA) està "en condicions" de reforçar els laboratoris de Sanitat. "Es facen els test que es facen, els pescadors no poden complir la distància de seguretat en els vaixells", ha subratllat.

Sobre espectacles taurins, després de les queixes de les penyes de 'bous al carrer', ha recalcat que "el passaport sanitari de qualsevol animal l'ha de certificar Sanitat, fins d'un elefant" i que les competències són de la Conselleria d'Interior. Ha garantit que estudien l'aplicació de permisos de transhumància per al sector del bou brau, mentre l'oposició ha alertat que hi haurà "més de 6.000 caps de bestiar sacrificats".

AJUDES AGRÀRIES

En agricultura, Mollà ha ressaltat que la Comunitat és la CCAA que més fons propis ha destinat, més de 50 milions, "encara que no siga una competició i malgrat el pressupost ajustat". La partida d'assegurances agràries s'ampliarà amb dos milions fins a 26,5, "tres vegades el que aporta Andalusia". Ha exigit a Agroseguro que "no apuge indiscriminadament el preu" i ha confiat que a la fi de juny s'hagen pagat les ajudes del Programa de Desenvolupament Rural (PDR).

Un dels sectors més perjudicats és el de la flor i planta ornamental "en el pitjor moment de la campanya", per la qual cosa ha promés un decret de 2,4 milions per a pal·liar la seua situació a l'espera de la reacció del Govern i la UE.

En clau europea, Mollà ha advertit que la pandèmia pot "retardar molt més" la negociació de la nova Política Agrària Comuna (PAC), encara que ha confiat que Espanya present la seua proposta a la fi de 2020. Ha urgit a la UE que explique com serà la transició i al fet que les ajudes no beneficien només a latifundis i "grans terratinents".

Fins llavors, ha reclamat que l'agricultura siga considerada com un sector essencial "més enllà d'una declaració estètica i d'un reconeixement moral" i la producció com un dret, a més de recuperar el concepte de sobirania alimentària i canviar hàbits de consum, després de recordar les 'tractorades' que van recórrer Espanya abans que es deslligara la pandèmia.

"No podem tornar al punt de partida", ha avisat, "d'aquesta crisi hem d'eixir amb un sector agroalimentari més fort". Per a aconseguir-ho, ha anunciat que es mantindrà la campanya 'Aquestes mans seguiran' i ha agraït a À Punt que la promocione gratis.

Al medi ambient, ha posat l'accent que no s'han incinerat residus sanitaris i en què les plantes de residus i reciclatge s'han desinfectat diverses vegades al dia. També ha ressaltat els 56,3 milions per a danys del temporal 'Gloria' o l'ajornament del cànon de sanejament per a llars i indústries d'abril a juny.

Durant el debat, l'oposició (PP, Cs i Vox) ha carregat contra Mollà (Compromís) per estar "desapareguda" durant els dos mesos d'alarma, mentre ella ha assegurat que el decret d'ajudes per 54 milions els ha ocupat "molt de temps, un exercici de cirurgia", i que van haver d'enviar un informe de 19 pàgines a Brussel·les per a no incomplir cap normativa europea.

Del Botànic II, el PSPV ha proposat un estudi de seguretat alimentària i "equilibri pressupostari" en la Conselleria, Compromís ha exigit més pressió al Govern i la UE perquè "no continuen deixant de costat la Comunitat" i Unides Podem ha tornat a demanar que els productes de proximitat arriben a escoles i hospitals.

Destacats