La Generalitat emmagatzema els residus sanitaris en Fira València després del seu "increment exponencial"

Guardar

feria valencia
feria valencia

La Generalitat Valenciana ha activat un pla de xoc per a fer front a l'"increment exponencial" de residus sanitaris --especialment equips de protecció individual (EPI)-- en la tercera ona.

El pla consisteix en l'emmagatzematge dels residus en Fira València i IFA Alacant "de manera puntual" i l'acord amb diverses cementeres (que es tancarà a principis de la setmana que ve) perquè, previ el seu tractament, els usen com a combustible. "Tot això, amb totes les garanties sanitàries i mediambientals", ha explicat l'administració valenciana en un comunicat.

A més, s'estan realitzant gestions per a l'ampliació i autorització de noves instal·lacions d'esterilització i tractament de residus sanitaris.

En el disseny del pla de xoc han col·laborat diferents departaments de la Generalitat. Tant Sanitat, com a Transició Ecològica, Hisenda i Presidència fa setmanes que treballen per a la posada en marxa d'aquesta solució.

PROTOCOL

En concret, s'ha acordat l'emmagatzematge temporal centralitzat i aïllat en semiremolcs "adequats" en Fira València i IFA Alacant "amb totes les garanties mediambientals". L'objectiu és "permetre un servei de retirada diari i planificat dels residus dels hospitals de l'àrea metropolitana de València -especialment al Clínic, que a penes té espai d'emmagatzematge-, i als centres sanitaris de la província d'Alacant (en el cas d'IFA)", ha detallat.

D'aquesta manera, l'espai firal serveix com a "breu estada temporal" i permet que, d'acord amb la normativa vigent, que transcórrega el termini de 72 hores perquè els residus deixen de considerar-se de risc.

La Generalitat ha assegurat que aquestes instal·lacions reuneixen totes les condicions tècniques necessàries previstes en el Reial decret 646/2020, de 7 de juliol, així com les Instruccions del Ministeri per a la Transició Ecològica en relació amb la gestió de residus COVID-19 i les Directrius per a l'aplicació de l'Ordre SND/271/2020, de 19 de març, per la qual s'estableixen instruccions sobre gestió de residus en la situació de crisi sanitària ocasionada per la COVID-19.

Aquesta normativa estableix que els emmagatzematges han de realitzar-se en naus tancades i vigilades, a més de comptar amb mesures de protecció contra incendis. Aspecte que compleixen les instal·lacions seleccionades i que no poden garantir un altre tipus d'equipaments provisionals.

En el cas de Fira València, aquest emmagatzematge estarà situat en pavellons diferents dels espais en els quals es troben les reserves de material sanitari de la Generalitat. Està "totalment aïllat" en semiremolcs refrigerats, ha indicat l'administració.

La segona part del pla de xoc estableix el triturat i processament de materials no perillosos per al seu ús en processos industrials. Així, la Generalitat està ultimant un acord amb diverses cementeres que es tancarà a principis de la setmana vinent perquè, "com succeeix en altres comunitats autònomes", s'usen els residus una vegada triturats i processaments com a combustibles sòlids recuperats (CSR) no perillosos, d'acord amb les previsions del Reial decret 646/2020, de 7 de juliol, així com la resta de normativa dels diferents Estats d'Alarma d'aquesta pandèmia. Es tracta de material biomàssic i plàstic no perillós.

En tercer lloc, es procedeix a l'ampliació i autorització de noves instal·lacions d'esterilització i tractament. En concret, una a Bunyol (València) d'iniciativa privada que porta ja uns mesos en tramitació tècnica, després dels corresponents informes favorables ja emesos.

Igualment, s'amplia la capacitat d'esterilització de la planta de tractament de residus sanitaris de La Vall d'Uixó (Castelló). Els tècnics dels diferents departaments de la Generalitat estan realitzant els tràmits necessaris per a activar aquesta mesura.

Amb aquestes mesures la Comunitat Valenciana "es prepara per a poder assumir els residus d'aquesta tipologia actuals i dels pròxims mesos, tant per la pandèmia com pel pla de vacunació", ha explicat la Generalitat.

Arxivat a:

Destacats