Les famílies valencianes són les que més gasten en la 'tornada a l'escola', que suposa el 3,8% de la seua despesa anual en la llar

Guardar

vuelta_cole
vuelta_cole

Les famílies del País Valencià lideren la despesa de 'la tornada a l'escola' en la qual es deixaran una mitjana de 1.027 euros, una xifra que representa el 3,8 per cent dels 27.227 euros que es gasta una llar a l'any, sent la regió on l'impacte de l'inici escolar serà major per als comptes domèstics és maig.

Així es desprén d'una anàlisi de la web de l'estalvi Kelisto.es, que calcula que els costos del retorn a les aules generaran enguany una factura que superarà els 887 milions en la Comunitat.

En el conjunt nacional, la tornada a l'escola costarà a les famílies espanyoles 869 euros de mitjana, la qual cosa suposa quasi un 3% dels 29.188,19 euros que gasta una llar a l'any. Ara bé, l'impacte del retorn a les aules serà molt diferent en funció del tipus de centre al qual s'incorporen els alumnes. Així, en el cas dels col·legis públics la factura representarà quasi el 2% del total (580 euros) i en els privats, el 2,8% (812 euros).

Pel que fa al curs anterior, la despesa mitjana vinculada a la volta a les aules s'ha mantingut pràcticament estable, doncs tan sols ha augmentat un 1,2%, en passar de 859 a 869 euros. En canvi, si es compara la situació actual amb el que ocorria fa una dècada, l'increment ha sigut considerable, atés que els costos de l'inici escolar han crescut un 5,4% (de 825 a 869 euros) des de 2008.

Aquesta xifra contrasta amb la de l'evolució de les despeses per llar, molt minvada en els últims anys com a conseqüència, entre altres factors, de la crisi econòmica, que ha provocat que el pressupost familiar haja caigut un 8,7% de mitjana, en passar de 31.953 euros a 29.188,19 euros.

"Els pares desemborsaran enguany una mitjana de 869 euros per a equipar als seus fills amb tot el necessari per a la volta a les aules, des de llibres fins a roba, passant per articles de papereria o material esportiu. En total, aquests costos generaran una factura que superarà els 7.000 milions d'euros (7.443,2 milions) a nivell nacional", explica la redactora cap de Kelisto.es, Estefanía González.

En la seua opinió, "en un context en el qual el 9,3% de les llars assegura arribar a final de mes amb molta dificultat i un 37,3% no té capacitat per a afrontar despeses imprevistes, resulta essencial comparar les diferents ofertes que hi ha en el mercat per a retallar la despesa final que es destinarà a la tornada a l'escola".

L'evolució dels costos del retorn escolar també ha registrat importants contrastos en funció del tipus de centre triat. Durant l'última dècada, la despesa dels alumnes que acudeixen a centres públics ha augmentat un 9,9%, en passar de 528 euros en 2008 a 580 euros en l'actualitat. En canvi, la factura s'ha reduït notablement en els centres privats, on el cost per escolar ha caigut un 30,3% en passar de 1.164 euros en 2008 a 812 euros ara com ara.

MAJORS ESFORÇOS EN LA TORNADA A L'ESCOLA

Per comunitats autònomes, la tornada a l'escola té un impacte especialment important en les economies de les famílies de la Comunitat Valenciana, per als qui aquest desemborsament suposa un 3,8% de les despeses totals de l'any; Extremadura (3,5%) i Catalunya (3,4%). En l'extrem contrari se situen La Rioja i Cantàbria. En aquestes comunitats autònomes, la factura del retorn a les aules solament representa un 2,2% i un 2,7%.

Moltes famílies solament són capaces de superar el retorn escolar gràcies a les ajudes i beques que concedeixen l'Estat i les comunitats autònomes. En l'últim any, la partida total destinada a aquesta fi va augmentar un 6,9% i va superar els 2.000 milions d'euros (2.127,4 milions), mentre que el nombre d'ajudes o beques concedides va créixer un 12,4%, fins als 3,4 milions. Malgrat aquestes pujades, l'import mitjà per beca va descendir un 4,8%, en passar de 660,5 a 628,5 euros.

Al llarg de l'última dècada, les dades han sigut una mica més favorables. El nombre d'ajudes i beques ha crescut un 7,6% i l'import total i l'import per beca s'han disparat, atés que les administracions públiques destinen ara un 59,6% més a aquesta fi, la qual cosa es tradueix en un increment del 48,3% en l'import mitjà per beca o ajuda.

No obstant això, l'evolució de les ajudes per als diferents tipus d'ensenyament al llarg dels últims deu anys ha sigut molt desigual. Així, mentre que l'import mitjà per ajuda per a ensenyaments universitaris ha baixat un 4,5% (fins a situar-se en els 960,94 euros), en els ensenyaments postobligatòries no universitàries ha crescut un 14,4% (681,59 euros per ajuda) i en les obligatòries, educació infantil i educació especial s'ha disparat un 119,6% (370,17 euros per ajuda).

Destacats