25n
25N
25N

El 20% de la despesa anual familiar es concentra entre Nadal i Rebaixes

La inestabilitat dels contractes laborals i la disminució de les rendes salarials són alguns dels factors que frenen el consum familiar

El 20% de la despesa anual familiar es concentra entre Nadal i Rebaixes
16/01/2018 -

El mes de gener representa la gran prova per a les economies familiars ja que en aquests quinze dies de despeses nadalenques i rebaixes es concentren el 20% de les despeses anuals efectuades en comerços malgrat la fragmentació cada vegada més habitual de les compres.

Segons José María Martín Martín, autor de l’informe Anàlisi de l’evolució de la capacitat de consum de les famílies i professor del MBA de la Universitat Internacional de València (*VIU), “la campanya de descomptes comença al novembre amb el Black Friday i s’allarga fins a finals de gener, quan anys arrere l’obligatorietat dels regals nadalencs feia innecessaris els descomptes fins passades aquestes dates”. Aquest fet mostra la necessitat del comerç per impulsar les vendes que, segons les últimes dades, no compleixen amb les expectatives derivades de la recuperació econòmica.

Una situació per a analitzar és l’anticipació en el període de rebaixes, un avanç impensable fa uns anys i que ara s’està generalitzant cada vegada més. “És poc habitual trobar comerços sense descomptes des de novembre. El 95% dels detallistes ofereixen grans rebaixes per a les compres nadalenques hagut principalment al fet que no es generen suficients vendes i a la feroç competència del comerç electrònic que ha facturat aquest 2017 més de 22.000 milions d’euros” apunta el professor Martín.

En aquest sentit, i a pesar que per tercer any consecutiu la previsió de creixement per a Espanya en 2018 s’ha fixat en un 3%, existeixen diversos factors que rellenteixen el consum familiar i converteixen la costa de gener en un fre per a la majoria dels consumidors.

Segons el professor de la VIU, “la inestabilitat en els contractes de treball i la disminució de les rendes salarials són els principals factors que mantenen aquestes dates com a complicades a l’hora d’afrontar les despeses familiars, malgrat l’optimisme econòmic que produeix la tendència positiva del mercat laboral”.

“En el mes de gener s’afigen circumstàncies especials que compliquen les economies *post nadal/rebaixes. És ara quan molts béns i serveis actualitzen els seus preus” assenyala l’expert en l’informe.

Si tenim en compte que més del 60% de les famílies tenen dificultats per a arribar a final de mes, entendrem que per a molts espanyols afrontar les despeses nadalenques i les rebaixes en tan poc temps suposa una situació compromesa per a la seua situació pressupostària i que, malgrat la recuperació econòmica, moltes llars espanyoles continuen tenint problemes per a superar l’inici de l’any.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

6 + tres =

Valencia activa
bombers
CCCC
bombers
Valencia activa