25n
25N
25N

Gaspar defensa un Fons de Cooperació que és "útil" per als municipis per damunt del "soroll" polític

El president de la Diputació de València participa en la Comissió de Justícia, Governació i Administració Local de les Corts i aporta la seua visió sobre la llei del Fons de Cooperació Municipal del Consell

Gaspar defensa un Fons de Cooperació que és "útil" per als municipis per damunt del "soroll" polític
17/05/2021 -

El president de la Diputació de València, Toni Gaspar, ha defensat aquest dilluns en la Comissió de Justícia, Governació i Administració Local de les Corts el Fons de Cooperació Municipal en el qual participa al costat del Consell, en tractar-se “d’una eina útil que incrementa els recursos per als ajuntaments i elimina burocràcia”. L’encaix legal d’aquest “fons incondicionat demandat tota la vida per alcaldes i alcaldesses” el deixa en mans dels legisladors.

Gaspar ha donat així la seua visió sobre un Fons de Cooperació al qual enguany la corporació que dirigeix ha aportat voluntàriament 42 milions d’euros i que la Generalitat pretén convertir en llei. “Les diputacions estem per a servir als municipis i tots els responsables locals, de qualsevol signe polític, van entendre que aquest Fons era positiu i que havíem de sumar-nos”, ha assenyalat el president de la Diputació valenciana, que insta els legisladors a decidir si s’han de blindar amb una llei les aportacions de les diferents institucions “per damunt del soroll polític i mediàtic que res aporta”.

El que sí que té clar el president Gaspar és que “el subjecte polític són els ajuntaments” i que les diputacions “poden establir mesures que prevalguen la concessió d’ajudes als municipis més xicotets, que són els que més necessiten dels ens provincials”. Per a això, “existeixen mecanismes per a actuar sobre la norma general reorganitzant les ajudes, complementant-les i compensant a ajuntaments com el de Carrícola, una xicoteta població de La Vall d’Albaida amb un centenar d’habitants que en l’últim exercici ha rebut més de 300.000 euros de la Diputació de València”.

El president valencià insisteix que “els pobles compten amb els recursos per a inversió i despesa corrent que els ofereix el Fons i els inclouen en els seus pressupostos per a fer el que demanen els seus veïns, i el que diga que retira aquest Fons el tindrà complicat”. Una altra qüestió, apunta Gaspar, és que els legisladors determinen si és voluntari o obligatori, decisió que “no canvia l’essència d’aquesta norma autonòmica que té reflex en la legislació estatal i que busca donar més recursos al municipalisme perquè els ajuntaments no siguen sempre els últims”.

Toni Gaspar ha recordat que els diners “no són de les institucions sinó de les valencianes i valencians”, ha demanat confiar en les diputacions per a “equilibrar les ajudes que arriben als municipis xicotets sobre normes d’àmbit autonòmic i estatal que òbviament segueixen un criteri poblacional” i, en la seua primera compareixença en la Comissió d’Administració Local de les Corts ha reclamat que, si es torna a tractar en aquest fòrum la dissolució de les diputacions, “almenys compten amb els presidents de les mateixes perquè els contem el que fem”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tretze + 11 =