Gandia es prepara per a la nova Ordenança de Mobilitat

Guardar

_AO_1299 copia
_AO_1299 copia

El regidor delegat de Seguretat Ciutadana, Trànsit i Mobilitat, Nacho Arnau, acompanyat de l’Oficial de la Policia Local, Marcos Miñana, han anunciat aquest matí la pròxima entrada en vigor de la nova Ordenança Reguladora del Trànsit, Circulació, Mobilitat i Seguretat Viària de Gandia. I és que la Comissió de Govern Interior, Seguretat Ciutadana, Trànsit i Mobilitat, celebrada ahir, va aprovar (amb els vots en contra dels representants del Grup municipal del PP i l’abstenció del regidor de C’s), el nou document.

El 20 de maig de 2019, la Junta de Govern Local va aprovar el projecte de modificació d’ordenança i es va obrir un període d’informació pública de 30 dies, des de la seua publicació al BOP, durant el qual la ciutadania podia presentar al·legacions. Així, 3 empreses de patinets elèctrics en van presentar 3, de les quals s’hi han estimat 2. El Partit Popular va presentar 17 al·legacions i s’hi han acceptat 11 completament i 1 parcialment. Finalment, l’empresa contractista del servei de l’O.R.A en va fer 4 i ha rebut resposta afirmativa a 3.

“Des del govern local ens congratulem de la participació i donem les gràcies a les aportacions, també del Partit Popular. Per això, i a pesar d’haver-hi acceptat la majoria d’elles, no entenem i ens entristeix el vot en contra del principal partit de l’oposició. Dilluns mateix, vaig intentar consensuar-ho amb ells: Al·leguen falta d’informació, quan en realitat hi ha hagut poques modificacions al document, la majoria corresponents a l’acceptació de les seues esmenes”, ha assegurat Arnau.

Novetats

“Res té a veure la nova ordenança amb la de l’any 2000, en vigor, perquè la realitat del trànsit i la problemàtica de la ciutat és diferent. No només per l’aparició dels patinets elèctrics, sinó per moltes més novetats i criteris mediambientals i de sostenibilitat que calia introduir-hi. Sempre, tenint en compte que, en matèria de mobilitat sostenible, la prioritat és el vianant”, ha explicat Arnau.

Així, en primer lloc, s’hi introdueix en la competència de regulació del trànsit a altres agents, a més de la Policia Local. El personal de Protecció civil tindrà potestat per a prohibir l’accés a zones restringides, tant als vianants com als vehicles.

  • Es recullen normes per calmar (àrees 30) i/o agilitzar el trànsit quan siga necessari.
  • Pel que fa a les normes d’ús i circulació dels patinets elèctrics, se segueix la línia de les instruccions de la Direcció General de Trànsit:
  • S’hi diferencia entre persones físiques (no han de portar assegurança, ni casc, però es recomana l’ús d’aquest element protector); i jurídiques, per a les quals sí que és necessària una assegurança i l’ús del casc obligatori.
Finalment, per recomanació de la DGT, s’ha optat per prohibir circular per les voreres. S’hi podrà circular:
  • Calçades compartides i carrers 30 (màxim 20 km/h), carrils bici...
  • Carrers per a vianants: Màxim 6 km/h. No es pot circular fent ziga-zaga i, en cas d’aglomeracions, caldrà baixar del patinet i continuar-hi la marxa a peu.
També es regula el tipus de patinet homologat per a poder circular: els auto-equilibrats. “La Policia Local es posa a disposició de qualsevol persona que tinga dubtes al respecte”.

Pel que fa a l’impacte en el Medi Ambient, s’han regulat zones de baixes emissions, en cas que fos necessari tancar-les per als vehicles més contaminants en un futur, tal com ja han fet altres ciutats. “També cal complir una de les primeres lleis del nou govern central al voltant de l’emergència climàtica”.

  • Es regula la instal·lació de punts de càrrega per als vehicles elèctrics, zones per a vianants, de càrrega i descàrrega...
  • Es prohibeix anunciar en la via pública vehicles en venda.
  • Es regula la retirada d’un vehicle estacionat en un mateix lloc més de 20 dies (abans més de 15 dies). A més, la retirada dels vehicles d’una zona, a conseqüència d’un esdeveniment senyalitzat amb 48 hores d’antelació, serà acompanyada d’una sanció i el desplaçament al dipòsit, només si s’hi ha aparcat dins del període informatiu.
  • Els operaris del servei de l’O.R.A podran sancionar en les zones blaves, d’acord amb la llei. L’estacionament de motocicletes en les zones blaves deixarà de ser gratuït i s’habilitaran solucions alternatives.
  • Finalment, el nou reglament recull també la targeta resident per al veïnat de les zones blaves.
“Aquest és un resum, a grans trets, de les principals novetats introduïdes. Ha sigut un procés lent, perquè s’ha volgut resoldre el màxim nombre d’al·legacions i s’ha esperat a les directrius que anava introduint la DGT. Cal recordar també, que tant la llei de trànsit, com el reglament de circulació de vehicles, són normes de rang superior que regularan tot allò que no contemple l’ordenança”, ha aclarit el regidor.

A partir d’ara, el text aprovat en comissió haurà de publicar-se en el BOP i s’obrirà un període de 15 dies perquè les administracions que també tenen competències en seguretat i trànsit, el govern central i la Generalitat puguen fer-hi objeccions de legalitat, si pertoca. Així, es calcula que en poc més d’un mes entraria en vigor la nova Ordenança de Trànsit, Circulació, Mobilitat i Seguretat Viària de Gandia.

Destacats