25n
25N
25N

Gandia es converteix en capital literària amb la celebració de la Plaça del Llibre

El gran encontre de la literatura escrita en valencià se celebra per primera vegada a la Plaça Rei Jaume I de Gandia, del 27 al 30 de maig

Gandia es converteix en capital literària amb la celebració de la Plaça del Llibre
19/05/2021 -

Gandia torna a situar-se com a referent cultural. La capital de la comarca de La Safor ja va aconseguir portar el títol de Capital Cultural durant un any, des del 25 d’abril de 2017 fins al 25 d’abril de 2018. Un segell que es crear la passada legislatura com un dels eixos de vertebració de la cultura valenciana i que té com a objectiu la visualització, el reconeixement i la deslocalització de la cultura al llarg del territori valencià.

La Conselleria de Cultura va valorar els criteris innovadors en material cultural, l’impacte econòmic i incidència de la proposta, tant en l’àmbit local com comarcal. La proposta enviada va estar agrupada en tres grups troncals com el literari, cultura popular i multisectorial. Especial recalcament es va fer en els clàssics de la literatura valenciana i la família Borja; les exposicions i congressos que es concentren en la ciutat, així com la celebració d’accions vinculades al patrimoni cultural local com el famós personatge Oncle de la Porra, la Visitatio Sepulchri o les Falles. Amb aquesta idea es planteja l’estabilitat i voluntat de permanència i s’amplia i enriqueix per a fer-la visible amb tots els valencians.

Ara, Gandia es converteix en la primera capital de comarca que acull la Plaça del Llibre, un punt d’encontre entre editorials, escriptors, llibreries, il·lustradors i bibliotecaris. “No s’ha de pensar només en una exhibició estàtica de llibres, sinó que en la Plaça del Llibre la ciutadania també pot gaudir d’un divers programa d’activitats, considerant els públics de totes les edats. És un projecte dinàmic, que acomplix els objectius de la fundació: posar en relleu la producció literària valenciana i col·locar-la a disposició de la població”, va expressar Jesús Figuerola, president de la Fundació pel Llibre i la Lectura (FULL) durant l’acte de presentació ahir a la Biblioteca Central de la capital saforenca. A l’acte hi van assistir també Rosa Codoñer, cap de servei del Llibre i Biblioteques, de la Direcció General de Cultura i Patrimoni; José Manuel Prieto, regidor de l’Institut Municipal d’Arxius i Biblioteques (IMAB); i Teresa Pascual, presidenta al País Valencià de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC).

Gandia, capital literària

Tal com va explicar Jesús Figuerola, la Plaça del Llibre és un projecte compartit entre diverses entitats que va nàixer fa nou anys i que ja s’ha consolidat com un gran aparador literari: “l’objectiu és vertebrar el territori valencià mitjançant la producció editorial i literària que es realitza a casa nostra. Els encontres que integren la Plaça del Llibre no constitueixen cites aïllades i independents, sinó que formen part d’un mateix univers cultural, d’una mateixa indústria de la paraula escrita”.

José Manuel Prieto va incidir que la celebració de la Plaça del Llibre a Gandia suposa la consolidació d’aquesta localitat com a punt de referència del mercat editorial i de la lectura en valencià. “Ja hem tornat a la presencialitat i, malgrat que l’any passat no va poder ser, enguany celebrarem la Plaça ajustant-nos a les mesures necessàries per tal de garantir una cultura segura”, va afirmar el regidor, qui també va posar èmfasi en la importància que la programació de la Plaça tinga lloc davant de la Biblioteca Central de la ciutat.

També Teresa Pascual va remarcar que amb la Plaça del Llibre, Gandia es posa al nivell de Castelló, Alacant i València com a capital literària. “Estic molt contenta que el meu primer acte com a presidenta de l’AELC al País Valencià siga la presentació de la Plaça del Llibre de Gandia. Des de la nostra associació treballem per donar visibilitat i protecció els autors en la nostra llengua”, va afirmar Pascual. L’AELC, a més, organitza un micro obert dissabte 29 de maig on es llegiran textos dels socis.

Rosa Codoñer, al seu torn, va explicar que la Plaça del Llibre s’emmarca en el Pla Valencià del Foment del Llibre i la Lectura i va celebrar que siga una iniciativa que s’expandeix cada vegada més: “amb el suport de les institucions a aquestes iniciatives es busca ajudar i fomentar l’augment de lectors en la nostra llengua, això és molt important”.

Un festival literari al cor de la ciutat, per a tot el món

Durant les quatre jornades de la Plaça, els visitants podran descobrir nous títols i gaudir de les més de 40 activitats programades i amb la participació de més d’una quinzena d’editorials: presentacions de títols, taules rodones, tertúlies, signatures, espectacles infantils, concerts… La Plaça del Llibre ofereix gran varietat d’activitats per a tots els públics. Des de tallers infantils com el d’Espantacriatures a càrrec d’Aitana Carrasco el matí del dissabte, fins a teatre infantil com el InfanTICS o la sessió de contes amb Almudena Francés, ambdues organitzades per l’IMAB.

També hi ha programades presentacions i tertúlies destinades al públic juvenil, com ara la taula redona Llegir en temps de Fortnite la vesprada de dijous, o la presentació de Trenquesa, de Lameuapau, també organitzat per l’IMAB.

D’entre la programació adulta destaca la diversitat d’activitats i de gèneres presents: presentacions de novel·les com ‘Llibre de morts’, Jordi Colonques (vesprada de divendres), poesia com ‘La cantata de València’, Rafa Xambó (vesprada de dissabte), assaig com ‘Sumar per a governar-nos’, de Néstor Novell (matí de dissabte) o ‘La bèstia en què cavalquem’, de Ferran Garcia-Oliver; també un club de lectura sobre ‘L’infinit en un jonc’, d’Irene Vallejo la vesprada de dijous, un showcooking el matí de dissabte, xarrades, l’homenatge a Llorenç Giménez amb ‘Contes per a tu’ (vesprada de divendres) i concerts com ara Reversions, de Jonatan Penalba, com a cloenda la vesprada de diumenge.

A més a més, la Plaça del Llibre treballa per tal d’augmentar la seua accessibilitat a totes les persones. Amb la descentralització i les diverses edicions celebrades al llarg de l’any i també amb dues iniciatives noves: una llibreria virtual, amb la qual s’assegura que tot el món puga tindre accés a la compra de llibres en valencià; i la introducció aquest cicle 2021 d’algunes activitats amb interpretació en llengua de signes, d’aquesta manera s’assegura l’accés a la lectura i a l’activitat cultural literària a tot el món.

La Plaça del Llibre de Gandia és un projecte coordinat i organitzat per la Fundació FULL, l’MAB, Escola Valenciana, Acció Cultural del País Valencià, l’ALEC, l’Associació d’Editorials del País Valencià (AEPV) i el Servei de Política Lingüística de la Universitat de València. Aquest projecte compta amb el decidit suport de la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana.

 

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

un + 10 =