25n
25N
25N

Gandia restaura l'escultura que homenatja les '13 roses' gràcies a la col·laboració ciutadana

Gandia restaura l'escultura que homenatja les '13 roses' gràcies a la col·laboració ciutadana
03/09/2019 -

El regidor Delegat de la Memòria Democràtica, Nahuel González, ha assistit hui a la restauració de l’obra ‘Sense Sentit’, de Jesús Martín, que va patir un acte vandàlic la setmana passada. Com a conseqüència, una de les 13 roses hi va desaparéixer.

Una trucada telefònica a un mitjà de comunicació local alertava de l’atac. I, quan l’autor ja treballava en la confecció d’una nova rosa, una dona va trobar l’original, la número 13, en perfecte estat i la va tornar a l’Ajuntament de Gandia. “Per això, vull agrair la col·laboració ciutadana i a l’artista per refer el desperfecte, de forma desinteressada”. González ha tornat a lamentar i condemnar l’atac i ha recordat que els danys al patrimoni artístic són considerats un delicte penal. “Tot i això, des de l’Ajuntament continuarem treballant per donar difusió a la Memòria Democràtica a Gandia, com en aquest cas les 13 dones que foren torturades, violades i assassinades. En homenatge també a totes les dones que van patir la repressió franquista”.

L’escultura, “Sense Sentit”, es va instal·lar temporalment a la plaça Major el 5 d’agost passat, coincidint amb la commemoració del 80 aniversari de l’afusellament de les 13 roses roges, l’any 1939. Representa un roser amb el mateix nombre de pètals que de víctimes, 13. Aquest sorgeix d’una roca, que simbolitza el paretó on foren afusellades, on hi ha el mateix nombre de casquets que de pètals. Aquests últims tenen l’edat i el nom de cadascuna de les víctimes per a donar més realisme a l’obra. “Vull agrair a la ciutadania de Gandia la sensibilitat cap a la Memòria Democràtica i que s’haja involucrat per retornar la rosa”, ha assegurat Martín, qui ha anunciat que en els pròxims dies hi col·locarà una placa explicativa de l’obra.

“La instal·lació està sent tot un èxit. Són moltes les persones que s’hi han apropat a fotografiar-s’hi, molts els turistes que quan hi passen els impacta aquesta obra dedicada a la Memòria Democràtica”, ha conclòs González, qui també ha agraït la difusió als mitjans de comunicació.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

cinc × un =

museo etnologia
museo etnologia
ficcions 2019-2020