25n
25N
25N

Gandia reivindica la figura d'Ausiàs March en l'aniversari de la seua mort

La placa s’ha situat a l’altura del número 38 del carrer Major i conté l’escut heràldic dels March, un vers el poeta, el símbol d’un lliri entre cards

Gandia reivindica la figura d'Ausiàs March en l'aniversari de la seua mort
03/03/2021 -

Aquest any, 2021, se celebra la segona edició del 3 de March, una iniciativa que naix de l’Ajuntament de Gandia i de Saforíssims Societat Literària per tal de celebrar, recordar i posar en valor la figura del poeta Ausiàs March com a símbol i referent cultural i identitari de la ciutat de Gandia, sent el dia 3 de març la data de la mort de poeta i el dia de celebració principal per a la ciutat.

Aquest any, malgrat totes les complicacions sorgides per la pandèmia mundial de la Covid-19, s’ha procedit a la col·locació d’una placa al carrer Major de Gandia, que situa l’espai on hi ha indicis que estava situat el palau de la família March a Gandia. En l’acte han participat l’alcaldessa de Gandia, Diana Morant; Jose Manuel Prieto, regidor delegat de l’IMAB; Nahuel González, regidor delegat de Cultura; i Joan Deusa, en representació de Saforíssims Societat Literària.

La placa s’ha situat a l’altura del número 38 del carrer Major i conté l’escut heràldic dels March, un vers el poeta, el símbol d’un lliri entre cards a més de les corresponents llegendes que fan referència a la ciutat literària i el logo del consistori. Una placa que ha estat realitzada per l’escultor Hèctor Peiró.

Diana Morant s’ha referit a l’una iniciativa adreçada a potenciar la figura d’Ausiàs March a la nostra ciutat: “March és una figura universal, és considerat com el millor poeta valencià de la història i un dels artistes del segle d’or de les lletres valencianes” “March va tenir casa a Gandia, la història no ha sabut concretar la ubicació exacta, però hi ha prou indicis que apunten que la seua casa era ací, al carrer Major”.

L’alcaldessa ha afirmat que la intenció de l’executiu municipal és convertir el 3 de març en el Dia d’Ausiàs March. “Les ciutats són hereteres del seu passat i March formava part d’aquesta Cort d’artistes prèvia als Borja i estic segura que va escriure bona part d’aquesta obra en aquests carrers” i ha destacat que aquesta placa forma part d’un projecte més ampli desenvolupat per l’IMAB dins de “La Ruta dels Clàssics”. “Volem que Gandia tinga una ruta perquè la gent puga passejar la ciutat des del punt de vista dels Clàssics Valencians. Al voltant d’aquestes figures volem consolidar Gandia com una ciutat dels clàssics”.

Per la seua banda, Jose Manuel Prieto ha recordat que l’any passat i a causa del confinament provocat per la pandèmia, no es van poder realitzar la majoria de les activitats previstes. “En aquell moment vam deixar aparcada la idea d’instal·lar aquesta placa, però aquest any l’hem pogut instal·lar. Ara, el 3 de març passa a ser el Dia de March i institucionalitzarem la data com cuideu literària i dels Clàssics que són com també succeeix en altres ciutats de món on es reconeix la importància dels seus ciutadans més il·lustres” “La nostra intenció és ampliar la seua presència en el paisatge urbà de la ciutat i juntament amb el departament de Cultura seguirem ampliant la importància de Gandia com a Capital Literària Valenciana”.

Nahuel González ha incidit en la idea de Gandia com a referent literari i que el 3 de març es convertirà en una data assenyalada per reivindicar la figura d’Ausiàs March. “Teníem previstes algunes activitats per a aquest dia que no s’han pogut realitzar, però esperem que durant les pròximes setmanes es posen en marxa. Volem que el 3 de març es prolongue en el temps i que entre tots reivindiquem la figura del poeta”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tres + 5 =