Gandia conclou la regeneració i prevenció en les zones afectades per l'incendi d'agost de 2018 a Marxuquera

En total, s'hi ha invertit 3 milions d'euros per part de diferents administracions (Govern Central, Generalitat i Ajuntament), en dues fases

Guardar

marxiquera gandia incendio
marxiquera gandia incendio

L'alcaldessa de Gandia, Diana Morant, acompanyada de la regidora delegada de Gestió Responsable del Territori, Alícia Izquierdo, del president de la Junta de Districte de Marxuquera, José Manuel Prieto i del director general del Medi Natural de l'Ajuntament, Daniel Muñoz, ha visitat aquest migdia les actuacions de regeneració en les zones afectades per l'incendi d'agost de 2018 a Marxuquera, que s'han fet en terreny forestal.

Així, la restauració ha tingut 2 fases: La primera corresponia a les actuacions d'emergència realitzades 3 mesos després de l'incendi, sobretot tallar arbres i altres elements danyats o que suposaven un perill, tant en part pública com en privada, i evitar que els terrenys sofriren erosió per pluges després del foc. Hi van ser comeses per TRAGSA i sufragades pels governs central i autonòmic, i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer amb 2,2 milions d'euros.La segona i última fase, que és la que s'ha visitat, ha sigut possible gràcies a una aportació econòmica de la Generalitat Valenciana, des dels fons de contingència de l'any 2018 (any de l'incendi). En aquestes actuacions Gandia ha rebut 857.000 €, dels quals una part s'ha destinat a terrenys de propietaris privats (250.000 aproximadament). La resta ha anat a parar a terrenys públics situats en el Paratge Natural Municipal Parpalló-Borrell (600.000 €) i ha estat executada directament per l'Ajuntament de Gandia. En total, al voltant de 3 milions d'euros.

L'alcaldessa ha assegurat, després de parlar amb responsables polítics i tècnics de Medi Ambient, "que s'hi ha pogut actuar de manera prou digna i podrem recuperar l'esplendor que ací hi havia abans de l'incendi. Una actuació que ha durat dos anys i mig, però perquè la Natura té els seus propis temps i necessita anar consolidant les actuacions que s'hi van fent per a tornar a rebrotar".

Actuacions

  • Reparació de les sendes i la pista forestal afectada.
  • Reposició de la senyalítica i dels panells informatius.
  • Reparació d'un xicotet refugi de muntanya.
  • Reconstrucció dels murs de pedra dels abancalaments per a controlar l'erosió.
  • Preparació dels terrenys per a les plantacions (desbrosses i selecció dels rebrots naturals).
  • Instal·lació de caixes niu per a ocells.
  • Instal·lació de menjadors i bevedors per a la fauna.
  • Construcció de bassetes d'aigua per a la fauna.
  • Delimitació i cercat de protecció en les simes perilloses.
  • Plantació de vora un miler d'arbres i plantons de 7 espècies diferents.
Reconstrucció i posada en funcionament de 2 dipòsits d'aigua per a la prevenció de possibles nous incendis forestals.

Una vegada finalitzades aquestes obres l'Ajuntament seguirà invertint en el manteniment de les plantacions i en la prevenció d'incendis. A més, apostarà per una gestió forestal sostenible com a ferramenta principal per a tindre uns espais naturals en les millors condicions possibles.

Per a Izquierdo aquesta actuació és un clar exemple del que és la bona gestió post-inencendi i administració dels recursos públics: "És la primera vegada que la Generalitat donava aquesta quantitat de diners per a la restauració d'un espai cremat. I això marca un abans i un després en les polítiques post-incendi del Govern del Botànic; no només es fiquen diners per a l'actuació d'emergència sinó per a la restauració de l'espai afectat". "Hem jugat a les dues parts que el moviment ecologista sempre ha reclamat; que quan actuem en un espai cremat no només pensem en la seua regeneració, sinó en la prevenció futura per a les zones que estan al voltant i no s'han cremat". Per aquesta raó, un percentatge molt gran de les inversions d'aquesta segona fase s'ha destinat a la recuperació, per exemple, dels dipòsits d'aigua per a estar preparats en cas de futures catàstrofes.

El projecte de regeneració ha buscat també la biodiversitat, amb la plantació, per exemple de vora un miler d'arbres i plantons de 7 espècies diferents. Per a crear un paratge nou amb una riquesa superior a la que en el seu dia va tindre.

Finalment, Morant ha agraït l'esforç de totes les administracions públiques des del primer minut de l'incendi davant la crida de l'Ajuntament amb els recursos necessaris damunt la taula i ha felicitat la regidora de Gestió responsable del Territori, el seu departament, els tècnics que hi han participat en la regeneració, així com el voluntariat del projecte Marxuquera Verda.

A la visita també hi ha acudit el Cap de serveis Bàsics de l'Ajuntament, Vicent Sarrió, el director d'obra de l'empresa Noray Ingeniería y Medio Ambiente, Juan Montagud, així com representants de l'empresa contractada de les obres, Obresa: Juan José Vidal (cap d'obra), José Fayos i Salvador Arbona.

Destacats