25n
25N
25N

Gandia celebra la segona edició del cicle de conferències Dones Sàvies

Gandia celebra la segona edició del cicle de conferències Dones Sàvies
24/10/2019 -

El regidor responsable de l’Institut Municipal d’Arxius i Biblioteques (IMAB), José Manuel Prieto, acompanyat de l‘edil delegada d’Igualtat, Diversitat i Polítiques Inclusives, Juana Navarro, el director del CEIC Alfons el Vell, Lluís Miret i la coordinadora del cicle, Rosa Mascarell, han presentat aquest matí una nova edició, la segona, del cicle de conferències Dones Sàvies, que busca donar visibilitat a les dones en el món de la ciència, el pensament, la cultura i la societat.

“A finals del 2018 organitzarem el primer cicle de conferències Dones Sàvies, preguntant-nos per la baixa presència de les dones en carreres o disciplines vitals per a impulsar el progrés econòmic, donar suport la innovació i asseure les bases d’una vertadera prosperitat. Amb aquesta segona edició, ampliem el camp de visió acostant-nos a la situació de la dona tant en la ciència, com en el pensament, la política i les diferents disciplines artístiques. Cal destacar el nivell de les ponents i la transcendència de les personalitats que hi presenten, com ara l’escriptora Maria Beneyto. I és que volem que les biblioteques no només siguen molt més que contenidors culturals, sinó que hi acullen activitats de tota mena, que complementen i amplien el saber i el coneixement de la ciutadania”, ha destacat Prieto.

En aquesta segona edició, el cicle s’allargarà fins al maig de 2020, una conferència per mes. “Una dona destacada en el seu camp ens presentarà d’altres desconegudes per a la majoria o amagades. I també ens hi parlaran de com vivien les dones del seu temps, què hi pensaven, què hi sentien. L’objectiu també és oferir cultura des d’una perspectiva de gènere”, ha explicat Navarro.

“L’interés del cicle és donar referents de dones lluitadores, sàvies i que mereixen ser conegudes. Crear referents especialment perquè la gent jove es veja reflectida en dones de la talla de les que proposem”. Mascarell ha fet un repàs a la programació que s’iniciarà demà divendres 25 d’octubre, a les 19.30 h, al Saló d’Actes de la Biblioteca Central. La doctora en Filosofia, Georgina Rabassó, professora associada a la Universitat de Barcelona i a la Pompeu Fabra, ens introduirà en el món d’Hildegarda de Bingen, la dona sàvia per excel·lència de l’Edat Mitjana: compositora, filòsofa, mística, teòloga, metgessa, abadessa, inventora de la cervesa tal com la coneixem hui en dia.

“Continuarem reflexionant sobre ciència (14 de novembre) amb Carmen Morant Zacarés, doctora en físiques, professora a la Universitat Autònoma de Madrid i directora de programes d’investigació a escala internacional, qui ens parlarà de Lise Meitner, descobridora de la fissió nuclear i oblidada per al Premi Nobel. El 12 de desembre, seguirem amb la dansa, on tindrem el gust de conéixer la coreògrafa Alícia Herrero, que ens parlarà d’Isadora Duncan, “molt més que la ballarina dels peus descalços”. Començarem l’any 2020 (16 de gener) amb una dona de l’altura intel·lectual de Rosa Maria Rodríguez Magda, que ens portarà a col·lació la biografia d’una escriptora que també va lluitar i sofrir per la seua condició i el moment històric que li va tocar viure: Maria Beneyto. De la situació de la dona en la direcció d’orquestra (20 de febrer), Alicia Juan Samper i Rosa Cuenca Talens ens parlaran de Marin Aslop, primera directora d’una filharmònica. El 12 de març, la doctora i professora de la Universitat Jaume I, Inma Alcalà, ens donarà a conéixer la fascinant vida de la Comtessa de Campo Alegre, Maria Campo Alegre. Tindrem després (el 30 d’abril), la directora de teatre i escriptora Margarida Borja presentant-nos Olimpia de Gouges, a la qual va dedicar una exitosa obra de teatre. Finalment, el 21 de maig, el cicle conclou amb la professora de Filosofia del Dret i Política de la Universitat de València, Emilia Bea, parlant-nos de la Simone Weil visionaria en política”, ha explicat Mascarell.

Finalment, Miret ha recordat que el CEIC vol ser un espai de col·laboració amb altres administracions i institucions, així com un canal on projectes i idees d’altres persones s’hi puguen posar en marxa. “Un espai obert i compromés amb la perspectiva de gènere. De fet, la pròxima setmana, a la Setmana de la Ciència, les dones científiques hi estaran molt presents”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

2 × quatre =

Informacion coronavirus