25n
25N
25N

Gandia, Capital Cultural Valenciana

La Conselleria de Cultura premia a la capital de La Safor per tenir la millor proposta cultural

Gandia, Capital Cultural Valenciana
26/06/2017 -

La Cova del Parpalló, Joan Roís de Corella, Ausiàs March, Joanot Martorell, Maria Enriquez, Els Borja. Clàssics, palaus i coves tenen un punt en comú, un origen, una procedència i una residència. Gandia, primera Capital Cultural Valenciana. La capital de la comarca de La Safor concentra els elements necessaris per a portar aquest títol durant un any, des del 25 d’abril de 2017 fins al 25 d’abril de 2018.

El llegat cultural de la ciutat Ducal prové de molt abans del segle XV, del Segle d’Or Valencià o la construcció del Palau Ducal. Gandia concentra al llarg de tot l’any una oferta cultural que abasta tots els àmbits, des del teatre, fins a la dansa, passant per les seues festes tradicionals com les Falles o la Setmana Santa, concerts de música o homenatges culturals. Situacions i fets, actes i festejos que aporten identitat i consoliden les tradicions i el comportament sociocultural.

Gandia s’ha esforçat sempre a mostrar l’interés per la llengua pròpia i la dignificació de la literatura valenciana. Des de l’any 1959, commemorant l’aniversari de la mort d’Ausiàs Marxa es convoca el premi literari en honor al poeta promovent activitats culturals. Pels seus autors reconeguts en el món sencer, fa anys es va considerar per unanimitat en la sessió plenària del 7 de març de 2012 qualificar a la ciutat com a ‘Ciutat Literària’. Gandia pretén fer mèrits per a la creació i divulgació cultural vinculada a la literatura.

La família dels Borja és protagonista en la història i la cultural de Gandia. Família internacional amb membres universals com el duc i Sant Francisco, el papa Alexandre VI, Maria Enríquez, personatges amb connexions vaticanes i europees que permeten transformar el ducat de Gandia del renaixement en una xicoteta cort de riquesa i cultura.

Enguany amb la proposta d’elecció d’una Capital Cultural Valenciana per part de la Conselleria de Cultura, la capital de La Safor no va voler perdre l’oportunitat de mostrar tots els seus esforços per demostrar que la cultura és fonamental en els pilars d’una ciutat. La proposta enviada va estar agrupada en tres grups troncals com el literari, cultura popular i multisectorial. Especial recalcament es va fer en els clàssics de la literatura valenciana i la família Borja; les exposicions i congressos que es concentren en la ciutat, així com la celebració d’accions vinculades al patrimoni cultural local com el famós personatge Oncle de la Porra, la Visitatio Sepulchri o les Falles. Amb aquesta idea es planteja l’estabilitat i voluntat de permanència i s’àmplia i enriqueix per a fer-la visible amb tots els valencians.

El segell de CCV s’ha creat com un dels eixos de vertebració de la cultura valenciana i té com a objectiu la visualització, el reconeixement i la deslocalització de la cultura al llarg del territori valencià. La Conselleria de Cultura va valorar els criteris innovadors en material cultural, l’impacte econòmic i incidència de la proposta, tant en l’àmbit local com comarcal.

Acte inaugural Capital Cultural Valenciana

Dijous passat 22 de juny es va celebrar l’acte inaugural de la primera Capital Cultural Valenciana de la història: Gandia. Un sensacional espectacle amb llums, imatge en 3D, foc, pólvora i el Tio de la Porra van il·luminar la façana de l’ajuntament per a mostrar els elements i senyals representatius de Gandia.

En aquest acte inaugural es va projectar el multimèdia ‘Gandia Cabdal Cultural’, i també es va comptar amb la participació de les bandes del Tio de la Porra, una exhibició de pintura ràpida en directe a càrrec de Elgrangerardosanz, les torres de la Muixeranga de la Safor i la S.A. Dixie Band, amenitzant les hores prèvies pels carrers de Gandia. L’acte va finalitzar amb un espectacle pirotècnic.

Foto: Àlex Oltra

Foto: Àlex Oltra

Segons apuntava l’alcaldessa de la ciutat, Diana Morant en la seua pàgina de Facebook, “una cita que ens prestigia, ens enorgulleix i ens avala per tants segles ininterromputs compromís amb la cultura, i de lideratge històric dins i fora del territori valencià”. A més, ha volgut destacar la labor que, any rere any, els governs han anat fent prioritzant la cultura en la gestió municipal, de les empreses i les associacions que s’han compromés a promoure-la i consolidar-la com a toc d’identitat de la ciutat.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dos × dos =

lleida 2020
activem alfafar