El Gallet, la primera moneda social valenciana que recupera el bescanvi

El Gallet entrarà en funcionament el pròxim 26 de novembre

Guardar

gallet-silla
gallet-silla

El municipi de Silla ha presentat, aquest matí, una iniciativa que, sens dubte, revolucionarà la manera d'entendre l'economia. I és que arriba El Gallet, la primera moneda social valenciana, que recupera l'essència del bescanvi, però tenint com a referència una moneda que, encara que no tindrà validesa per a convertir-se en euros, s'utilitzarà per a adquirir els objectes o serveis oferits en aquesta xarxa d'intercanvi comunitari.

A través de la web www.elgallet.es, els particulars podran oferir qualsevol tipus d'objecte o habilitat, al qual li hauran d'assignar un preu – 1 gallet, 1 euro – i, al seu torn, la persona interessada podrà adquirir el que desitge utilitzant aquesta moneda social. Així, la plataforma web actuarà d'intermediària per a facilitar l'intercanvi de productes o serveis. Tan sols serà necessari registrar-se, de manera gratuïta, en la web, moment en el qual rebràs 300 galllets per a començar amb l'intercanvi.

El regidor de Transparència, Comunitat i Participació de l'Ajuntament de Silla, Salvador Mestre, ha volgut assenyalar que "cada persona solament podrà acumular fins a un màxim de 600 gallets perquè la idea no és acumular, sinó intercanviar. Aquesta moneda ha nascut amb l'objectiu de cohesionar la comunitat. La forma de vida, actualment, ja no és tan comunitària, els veïns i veïnes ja no intercanviem tant com abans, i vivim més allunyats. Per això, el Gallet pot ajudar a recuperar eixe sentiment de comunitat i, per descomptat, la idea és estendre-ho per tota la província de València".

El Gallet entrarà en funcionament a Silla el pròxim 26 de novembre i, quan se solucione les qüestions jurídiques pertinents, s'estendrà per altres municipis ja interessats com Beniparrell o Massanassa. Així mateix, els que es registren en la web entraran en un sorteig de 60 xecs regal de 50 euros, que els podran gastar en els comerços i locals adherits a aquesta iniciativa. De moment, 137 locals, entre comerços, hostaleria, indústria i serveis ja s'han adherit, i s'espera que aquesta xarxa d'intercanvi seguisca augmentant.

A la presentació també ha assistit el diputat provincial de Govern Obert, Berto Jaramillo, que ha mostrat el seu suport incondicional a una iniciativa que ajudarà a impulsar perquè "tots els Ajuntaments de la província de València, que estiguen interessats a incorporar-ho a les seues localitats, el puguen fer en el menor temps i cost possible". A més, ha volgut deixar clar que "aquesta iniciativa no és un atac frontal a l'economia tradicional, sinó una alternativa col·laborativa" que, com ha apuntat Salvador Mestre, "ajudarà també als col·lectius més desfavorits, donant-los la possibilitat d'accedir a serveis que no es podrien permetre d'una altra manera".

Per la seua banda, Joan Ramón Sanchis, catedràtic d'Economia del Ben Comú de la Universitat de València, ha aprofitat per a llançar al municipi de Silla la possibilitat de ser nomenada Ciutat del Ben Comú. Per això, "solament és necessari que s'aprove en el Ple, i dur a terme una sèrie de Bones Pràctiques que van dirigides a posar l'ètica i els valors per sobre del benefici econòmic. No es tracta de perdre diners, sinó de no enriquir-se a costa de les persones".

Amb l'objectiu que tots els veïns i veïnes de Silla puguen participar d'aquest projecte, des de l'oficina d'atenció a la ciutadania s'atendrà a totes les persones que, per diferents motius, no puguen o no sàpien manejar-se en l'entorn web. A més, els usuaris de la plataforma també podran valorar l'intercanvi, a manera de garantir un desenvolupament òptim d'aquesta xarxa que farà parlar.

Destacats