Gabriela Bravo presenta la 'Guia Pràctica d'actuació forense' per a casos amb múltiples víctimes mortals

Gabriela Bravo presenta la 'Guia Pràctica d'actuació forense' per a casos amb múltiples víctimes mortals
18/10/2016 -

La consellera de Justícia, Administracions Públiques, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques, Gabriela Bravo, ha presentat la ‘Guia pràctica d’actuació forense en supòsits amb múltiples víctimes mortals’, els preceptes de les quals s’aplicaran en l’Institut de Medicina Legal de València i podran extrapolar-se als de Castelló i Alacant. Aquest manual té com a objectiu servir com a pauta d’actuació dels professionals de la ciència forense en les situacions d’emergència amb un gran nombre de víctimes mortals.

La consellera Gabriela Bravo, acompanyada de la directora de l’Institut de Medicina Legal (IML) de València, Elvira Garrido-Lestache, ha presentat aquest document, que posa fi a possibles dubtes sobre la superposició de funcions i competències entre els diferents professionals anomenats a actuar davant una situació de crisi; dóna pautes sobre el personal i material necessari en funció del nombre de víctimes, i aborda tots els aspectes imprescindibles per a afrontar aquest tipus d’actuacions crítiques. En resum, la guia delimita, clarament, què s’ha de fer, qui ha de fer-ho i en quin moment.

Gabriela Bravo ha agraït als professionals del IML els dos anys de treball realitzat de manera desinteressada per a elaborar aquesta guia i, especialment, el seu “desig de millorar l’eficàcia de la labor que tenen encomanada i la qualitat de la seua resposta quan es produeix una tragèdia d’eixes característiques”.

Per a la seua elaboració, a més de l’experiència acumulada en la gestió de successos tràgics amb múltiples víctimes durant els últims anys, també s’ha inclòs l’aprés en els diferents simulacres i exercicis pràctics en els quals han tingut l’oportunitat de participar els membres de l’institut al costat de jutges, fiscals, personal d’emergències i efectius dels cossos i forces de Seguretat de l’Estat. Un dels més rellevants va ser realitzat al costat de la Unitat Militar d’Emergències, a l’abril del 2014.

L’avaluació crítica posterior a eixes experiències, les modificacions que es van haver de dur a terme durant eixos exercicis i els coneixements adquirits van permetre modificar algunes actuacions dels professionals de medicina legal, canvis que ara queden recollits en la nova guia, que incorpora directrius concretes de funcionament que simplifiquen el treball dels professionals de la Medicina legal.

La preparació d’aquest manual respon també a un mandat legal. A partir del Reial decret 32/2009, que regula el protocol nacional d’actuació mèdic forense i de policia científica en successos amb múltiples víctimes i encomana a les diferents administracions amb competències en Justícia l’adaptació d’aquest protocol a les necessitats concretes de cada territori.

Gabriela Bravo ha explicat que, esta guia, naix per a complir “la recomanació que fa uns mesos ens va formular la comissió de recerca de les Corts sobre l’accident de metre de València del 2006, en el qual van morir 43 persones, i que va suggerir a la conselleria la revisió de les funcions del personal de l’Institut de Medicina Legal en aquest tipus de situacions”.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

un × quatre =

jornadas gastronomicas el puig
semana santa de torrent 2019