caixa popular

Tots els detalls de la futura Plaça de Bruges

En el primer trimestre de 2019, es podria plantejar l’inici de les obres de la Plaça de Bruges

12/03/2018 -

El projecte presentat per l’equip d’arquitectes valencians, format per Elisabet Quintana i Alberto Peñín (UTE Quintana-Peñín), ha sigut el guanyador del concurs d’idees per a la regeneració urbana de l’entorn de la Plaça de Bruges, el Mercat Central i la Llotja de València. Sota el nom ‘Confluència’, aquest projecte aconsegueix integrar espectaculars espais verds sense desvirtuar l’essència cultural i històrica d’un dels entorns més emblemàtics i visitats de la ciutat de València.

Tres projectes arquitectònics competien en la fase final del concurs convocat per la Conselleria d’Obres Públiques, que pretenia reurbanitzar, però també revalorar aquesta zona del centre històric de València, que portava dècades paralitzada per les obres del gran aparcament subterrani. Així, de les 21 propostes presentades inicialment van ser ‘Una ciutat, una casa’, ‘Dotze Places’ i ‘Confluència’ les triades per a passar a l’última fase de valoració. Finalment, ha sigut aquesta última la que es farà realitat, amb un pressupost de 246.000 euros.

En aquest sentit, i d’acord amb la comissió avaluadora, la proposta guanyadora no solament ha sabut integrar els monuments existents en l’entorn que es regenerarà, sinó que també ha definit un espai públic on la qualitat, l’accessibilitat, la sostenibilitat i els elements verds s’uneixen harmoniosament formant un espai unitari. Així mateix, i en paraules de la Consellera d’Obres Públiques, María José Salvador, ‘la forma en la qual utilitza i integra l’element verd amb l’espai públic, com a generador de llocs i donant resposta adequada a les diferents demandes i tensions de l’entorn per a crear un espai de convivència atractiu, continu i accessible’ és el que ha generat que, finalment, la balança haja caigut a favor seu.

Ciutat Vella

Foto: @GVAhabitatge

De la mateixa manera, ‘Confluència’ ha destacat enfront dels dos projectes, que també competien en aquesta fase final, perquè ha prioritzat l’engegada d’estratègies que aconseguiran reduir l’efecte ‘illa de calor’ amb elements sostenibles i treballant el cicle de l’aigua. A més, la incorporació de criteris de perspectiva de gènere i l’accessibilitat han sigut punts clau en aquest projecte, que facilitarà la integració de qualsevol persona en el futur entorn de la Plaça de Ciutat de Bruges.

Quant als terminis del projecte, Salvador ha assegurat que a la fi de març es preveu que ja estiga adjudicat a l’equip guanyador perquè es redacte el projecte d’execució amb un termini de tres mesos. D’aquesta manera, es calcula que ‘a la fi d’estiu, el projecte estiga aprovat. La Generalitat ho lliurarà a l’Ajuntament per a iniciar el procés de licitació de l’obra. Tots dos tenim el mateix interés per agilitar aquest projecte’. Si tot va bé, i segons el previst, ‘en el primer trimestre de 2019, es podria plantejar l’inici de les obres‘.

Confluència

Aquesta proposta de reurbanització de l’entorn de la Plaça de Bruixes proposa un espai inspirat en l’aigua i en la topografia. D’aquesta manera, no solament ha contemplat la recuperació de l’escala de l’antiga plaça d’accés a Sant Joan del Mercat, sinó també la recuperació de ‘les covetes’, ara tancades i abandones, per a transformar-les en espais d’interpretació.

A més, la famosa Plaça de Bruixes es convertirà en un extraordinari espai verd, en el qual s’incorporarà un palmerar en la porta dels Santos Juanes. En definitiva, una proposta innovadora, que respecta i recupera la tradició i la història valenciana.


xs puzol

Més notícies

1 Comentari

  1. solguill
    solguill juny 02, 09:56

    M,agrada la idea de poder tenir informació d,ací, gràcies.

    Resposta al teu comentari

Escriu el teu comentari

cinc × 2 =

Paiporta
Tardor
cultura als barris