caixa popular

Fuset lamenta que les Falles d'Especial no rectifiquen i la seua "falta de sensibilitat" amb un jurat sense dones

Fuset lamenta que les Falles d'Especial no rectifiquen i la seua "falta de sensibilitat" amb un jurat sense dones
14/03/2019 -

El regidor de Cultura Festiva a l’Ajuntament de València i president de la Junta Central Fallera (JCF), Pere Fuset, ha lamentat aquest dijous que per part de la Federació de Falles d’Especial no hi haja rectificació respecte a la composició del jurat que ha de qualificar els monuments d’aquesta secció, inclòs únicament per homes. Així, ha censurat la “falta de sensibilitat” d’aquesta entitat i ha considerat que “no és acceptable que de nou persones” que ho integren “les nou siguen homes”.

Fuset, que va censurar ja aquesta circumstància aquest dimecres, s’ha pronunciat d’aquesta manera en declaracions als mitjans de comunicació després del tret de la ‘mascletà’ en la Plaça de l’Ajuntament de València, preguntat per aquest assumpte i per les seues crítiques al fet que la federació no accepte la seua petició de canviar la manera en el qual es designa el citat jurat.

El responsable de la JCF, que ha qualificat de “inassumible” que el jurat l’integren sol homes, ha subratllat la defensa que “des de fa anys” ha estat fent del paper i la presència de la dona en la festa fallera. “No es té més que mirar les hemeroteques. Ja ho vaig denunciar quan les falles d’Especial van apostar per la fórmula d’onze persones i les onze eren homes”, ha indicat.

Al seu torn, ha recordat que “en l’Assemblea de presidents i presidentes” de comissions dependents de la JCF ha explicat “en reiterades ocasions” que el sistema usat per a triar al jurat de les falles d’especial “condemna a la dona a una infrarepresentació”. “No hi ha falta de dones voluntàries. Hi ha moltíssimes, afortunadament. És un problema del sistema que invisibiliza a les dones, al 60 per cent de la gent d’aquesta festa”, ha lamentat.

“No és problema que es presenten poques dones. Parlem ja d’un 40 per cent de dones que vol ser jurat. Hi ha centenars de dones, en una festa en la qual són el 60 per cent, que vol ser jurat i que està perfectament capacitat per a ser-ho”, ha ressaltat l’edil.

Pere Fuset ha asseverat que deixar al col·lectiu femení fora d’un espai com el jurat de les falles d’especial és “una mala notícia per als quals pensem, defensem, proclamem i mai ens cansarem de dir que la festa de les Falles no és masclista”.

“S’està fent un gran esforç per part de les comissions falleres, des de la més xicoteta fins a la més gran, i per part de la JCF, en cada àmbit, a cada moment i en cada oportunitat, per a donar aqueixa visibilitat i evolucionar al mateix temps que ho fa la societat”, ha declarat.

Fuset ha insistit que aquest és un “esforç” en favor de “la igualtat” i ha estimat que “no és coherent” la decisió de triar “un jurat de nou persones que siguen les nou homes”. “Sempre hi ha hagut una excusa, es diu que ha sigut una qüestió de l’atzar. Si les dones no entren en el bombo, no poden eixir mai”, ha censurat. “Les boletes de dones que hi havia en el bombo eren ínfimes en comparació a les d’homes”, ha exposat.

“EL MÉS TRIST”

Després d’això, preguntat pels contactes que ha mantingut amb la Federació de les Falles d’Especial i per si percep alguna voluntat de canvi per la seua part en l’elecció del jurat, el president de la JCF ha respost que “el problema” i “el més trist” és que no es veu “ni una xicoteta autocrítica” encaminada a dir. “Ho pensarem o repensar-ho de cara el futur”.

Pere Fuset ha considerat que “seria important” que es canviaren els criteris en aqueixa adreça quan “fa només una setmana que els carrers de València, de tota Espanya i del món es van omplir de centenars de milers d’homes i dones que demanaven lluitar per la igualtat en tots els àmbits”. “És un debat social. Les Falles formen part d’aqueixa societat”, ha agregat.

“Torne a repetir, les falles no són ni permetrem que diguen que són masclistes. No és un problema de les Falles, és un problema de la societat. Hem de treballar en tots els fronts, també en les Falles”, ha manifestat, al mateix temps que ha reiterat l'”esforç” del món faller per a “demostrar” que aquestes festes “poden ser un gran aliat” de la igualtat.

En aquest punt, Pere Fuset s’ha referit a la imatge de la Fallera Major de València 2019, Marina Civera, apuntada al balcó principal de l’Ajuntament de la ciutat en la ‘mascletà’ del 8 de març, Dia Internacional de la Dona, portant un mocador morat amb motiu d’aquesta commemoració.

“IMATGE MOLT ICÒNICA”

“Fa uns dies vam veure una imatge molt icònica de la Fallera Major de València al balcó, amb el mocador morat. Una imatge que ressalta molt bé quin és el sentit de les noves generacions de fallers i falleres mentre la plaça s’omplia de morat amb una dona pirotècnica que disparava” aqueix dia, ha assenyalat l’edil, que ha valorat també els “reconeixements a les dones de la festa” fets des de diferents comissions.

Fuset ha opinat que amb l’elecció d’un jurat masculí les Falles d’Especial “han tingut falta de sensibilitat” i ha dit que “no és acceptable que de nou persones les nou siguen homes”. “No hi ha excusa possible per a això”, ha afegit, a més de censurar que “no hi ha rectificació”. “Em frustra i dol”, ha dit.

Més informació


jo amb ribo

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tres × 2 =