caixa popular

Fuset enlletgeix que Falles d'Especial trien un jurat sol d'homes: "Hi ha qui vol que anem cap endarrere"

Fuset enlletgeix que Falles d'Especial trien un jurat sol d'homes: "Hi ha qui vol que anem cap endarrere"
13/03/2019 -

El regidor de Cultura Festiva a l’Ajuntament de València i president de Junta Central Fallera (JCF), Pere Fuset, ha carregat contra la Federació de Falles d’Especial per triar un jurat compost únicament per homes, alguna cosa que ha qualificat d'”inassumible”: “Hi ha gent que vol que anem cap endarrere”, ha lamentat. Per part seua, la federació ha ressaltat que “enguany i tots té màxim respecte per la dona” i ha demanat a l’edil que rectifique.

Fuset ha criticat l’elecció del jurat, primer en xarxes socials i posteriorment en declaracions a Europa Press, ja que “no pot ser que una festa on les dones són el 60 per cent, un jurat tan important com les Falles d’Especial, l’element central de la festa, tinga nou homes, nou de nou”.

“Els ‘valents’ amos i senyors de la festa poden insultar-me tot el que vulguen en les seues tertúlies i xarxes socials, per no callar, i una vegada més miraran el dit i no la lluna, però a mi aqueixa decisió em provoca una profunda tristesa i em ratifica en la necessitat de fer una reflexió en veu alta sobre com podem fer-ho millor”, ha asseverat el regidor en el seu compte de Facebook.

L’edil ha assenyalat a la Federació de Falles d’Especial, que és la que tria el jurat, i considera que han fet un sistema que no garanteix la presència de dones. “He intentat fins a dues ocasions en l’assemblea de presidents canviar aqueix sistema, proposar un que garantisca, ja no la paritat, sinó una representació equilibrada, que tots els jurats tingueren almenys i un home i una dona, que foren mixtes. L’assemblea legítimament les va tombar, però jo no em cansaré de dir-ho”, ha sostingut.

“Quina imatge estarem donant quan el dia 16 siguen nou oncles els que jutgen el centre de la nostra festa? De debò creuen que no hi ha ni una sola dona mereixedora de formar part? Voler aquesta festa no és tancar els ulls a la realitat que ens envolta, sinó alçar la veu i banyar-se per a millorar-la. I la festa en la qual jo crec no dubte a caminar cap a la igualtat i la inclusió com, afortunadament, ho fa la resta de la societat de la qual formem part. No ens quedem arrere, per favor!”, ha demanat l’edil.

DONES “VETADES”

Així mateix, el regidor ha apuntat que algunes comissions havien proposat dones, encara que ha puntualitzat que “algunes d’elles tinc entés que han sigut vetades”. “Ho vaig denunciar fa dos anys quan la federació va triar onze homes d’un jurat d’onze, i el tornaré fer les vegades que faça falta i no em tremolarà mai la veu en fer-ho”.

“Fa falta que les falles estiguen a l’altura, i crec que ho estem en cada casal i comissió, i no pot ser que l’element central de la nostra festa i en un jurat tan important com el de falles passen aqueixes coses”, ha criticat Fuset.

LA FEDERACIÓ HO ATRIBUEIX A L “ATZAR DEL SORTEIG”

Per part seua, la Federació de Falles d’Especial ha lamentat que el regidor “no s’ha pres ni tan sols la molèstia de contrastar una informació equivocada” i ha assegurat que l’entitat “en enguany i tots té màxim respecte per la dona i són diverses les que han tingut la possibilitat de formar part del jurat, però l’atzar del sorteig va voler que no isquera cap d’elles”.

En la mateixa línia, l’entitat creu que “el més lamentable de tot” és que ningú els ha preguntat res i “només s’han carregat tintes contra aquest col·lectiu”. “No som els que més fem, però sí que som dels quals fem molt per la festa de les Falles sense criticar a ningú, ni valorar a ningú i sense jutjar a ningú de forma premeditada i tan dura com s’ha fet en el dia de hui contra nosaltres”.

En aquest sentit, ha demanat a Fuset que rectifique perquè “no s’ajusta a la realitat” i s’han mostrat disposats a ensenyar a l’edil el procés d’elecció, en el qual, ha ressaltat, va participar el delegat de Monuments de JCF.

“Demanem major respecte per a aquestes comissions, per a tot el col·lectiu faller i per a aqueixa igualtat que nosaltres entenem i defensem. Nosaltres parlem d’éssers humans i de persones”, ha destacat la federació.

Més informació


jo amb ribo

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

nou + vint =