Fuset: 'Aquest estudi sociològic pretén fer una radiografia per a saber què volen els fallers'

Crear un Consell Faller o retardar l’horari de la despertà són algunes de les preguntes que s’han realitzat en l’estudi

Guardar

estudio-falleros
estudio-falleros

Pere Fuset, Regidor de Cultura Festiva, juntament amb Gil Manuel Hernández, coordinador del Pla Estratègic de les Falles, i Adolfo López, Responsable de l'empresa Invest-Group, han presentat aquesta vesprada, en l'Ajuntament de València, l'estudi sociològic, que s'ha realitzat dins del Pla Estratègic de Falles, i que té com a objectiu conéixer l'opinió dels fallers sobre les diferents actuacions que s'han dut a terme, però també d'aquelles iniciatives que s'estan plantejant realitzar.

En aquest sentit, s'han realitzat al voltant de 1.000 enquestes en els diferents barris valencians per a poder comptar amb una mostra representativa del món faller i, així, analitzar les preferències d'un dels col·lectius principals de les Falles: Els fallers. En aquest sentit, Adolfo López, Director Tècnic de Invest-Group, ha expressat que 's'han tingut en compte tres variables, el districte municipal, el sexe i l'edat, que han determinat la realització de l'enquesta, i que es valoraran per a l'obtenció dels resultats'. Així mateix, ha afegit que 'l'enquesta li l'hem realitzat a aquelles persones que complien amb tres requisits: Ser fallers, majors d'edat i residir a València ciutat. Aquest estudi és important per a conéixer l'opinió dels fallers i poder aconseguir un acord en les decisions que es prenguen'.

Per la seua banda, Pere Fuset també ha volgut destacar la importància d'aquest estudi sociològic. 'Aquest estudi pretén fer una radiografia per a saber què pensen i què volen els fallers. Si volem que les Falles siguen el que volen els fallers, hem de preguntar-les, conéixer quins són els canvis que els agradarien, què és el que més els agrada de la seua festa, i poder demostrar que aquesta és una festa plural. A més, aquest estudi sociològic es completarà amb un estudi econòmic, ambiental i turístic. Factors importants per a les Falles, i que estem obligats a estudiar ara que les Falles són Patrimoni Immaterial de la Humanitat'.

Així, algunes de les preguntes han anat dirigides a conéixer l'opinió dels fallers sobre possibles actuacions, com fer coincidir els principals dies de festa en el cap de setmana, avançar l'horari nocturn dels castells, retardar l'horari de la despertà, que la Cort d'Honor estiga integrada per dones i homes o realitzar un Congrés Faller per a actualitzar el Reglament Faller, entre moltes altres qüestions.

Preguntes d'interés que, sens dubte, ha quedat reflectit en els alts índexs de participació. En aquest sentit, Pere Fuset ha volgut destacar que 'el 87% de les persones convidades a participar en l'enquesta, l'han realitzat. Dades molt significatives que mostren que els fallers tenien ganes de ser escoltats. El que ens sorprén és la sorpresa que ha causat aquesta enquesta en altres àmbits i en altres sectors perquè igual que per a fer una paella és necessari l'arròs, per a fer la nostra festa es necessita conéixer l'opinió dels fallers'. En un termini de 2 o 3 mesos es publicaran els resultats perquè tots aquells interessats puguen consultar-los.

Destacats