La Fura dels Baus estrena a València un 'Carmina Burana' "prou faller" que és "un cant a l'alegria"

Guardar

CARMINA_BURANA
CARMINA_BURANA

La companyia teatral La Fura dels Baus representarà a València, quasi deu anys després de la seua estrena l'agost de 2009, un 'Carmina Burana' "bastant faller", en un espectacle emocional que representa un cant a l'alegria, als sentiments i els plaers terrenals.

Així ho ha explicat aquest dimecres el productor de l'espectacle, Francesc Prat, en la roda de premsa de presentació de l'obra, que es podrà veure en el Teatre Olympia de València del 30 de maig fins al 9 de juny.

L'espectacle, que Prat ha assegurat que és "bastant faller", es basa en una col·lecció de poemes dels segles XII i XIII, que s'han conservat en un únic còdex, que recull un total de 300 poemes que enalteixen el plaer per viure i l'interés pels plaers terrenals, l'amor carnal i pel gaudi de la naturalesa, sempre amb una mirada satírica cap als estaments socials i eclesiàstics de l'època.

Sobre aquests poemes, Carl Orff va compondre el seu 'Carmina Burana' basant-se en 24 poemes del còdex i, en la partitura, el compositor va deixar escrit que era una obra per a ser realitzada amb cors, orquestra i amb "imatges màgiques", ha explicat Prat.

Per això, La Fura dels Baus mostra aquest tipus d'imatges "de principi a fi" en el teló circular que presideix l'escenari, que compta amb una circumferència que representa "la roda de la fortuna".

25 TEXTOS

La companyia teatral interpretarà 25 textos del poemari que, segons ha indicat Prat, estaven "una mica inconnexos i no creaven una història teatral de principi a fi". No obstant això, ha destacat que Carlus Padrissa, en la direcció de l'obra, els ha enllaçats perquè hi haja una història "única", en un intent per a unir-los en "una globalitat d'espectacles".

La Fura dels Baus es presenta a València amb una posada en escena que representa el que diu cadascuna de les cançons de l'obra i que inclou elements com una grua, que arribarà fins al pati de butaques perquè els cantants la utilitzen com a escenari. A més, el foc i una piscina amb aigua completaran part de l'escenografia.

En aquest sentit, Prat ha admés que l'espai del teatre valencià és "una mica just", encara que ha assegurat que s'han adaptat a tots els escenaris i que la quantitat d'espai "no influeix en absolut a l'espectacle".

"En aquest tipus de teatres, la proximitat fa que s'acosten molt més al públic, per la qual cosa la connexió serà molt més directa", ha explicat Prat, que ha detallat que en l'obra intenten que els espectadors estiguen "el més a prop possible", per la qual cosa en diferents moments de la representació, els artistes baixen al pati de butaques per a participar amb el públic.

Així mateix, ha explicat que els espectadors estan durant tota la representació "molt esglaiats i desperts", perquè ha destacat que la major sorpresa de l'obra és l'emoció.

OBRA QUE VA "COM A ANELL Al DIT" A LA FURA

Prat ha explicat que la companyia aprofita el ritme musical de l'obra, que "és brutal i li va com a anell al dit a La Fura dels Baus". Així, el productor ha assenyalat que la companyia ofereix "espectacles totals, de molta tensió i ritme", per la qual cosa creu que 'Carmina Burana' "tant per la partitura com pels textos, crec que és la que més ha encaixat".

De fet, ha puntualitzat que aquesta obra és la que més vegades ha representat La Fura dels Baus, en un espectacle que "dia a dia va millorant", perquè després de quasi deu anys en actiu. "Va evolucionant, és una obra molt viva, cada vegada té detalls nous que la van enriquint", ha detallat.

Preguntat per si aquesta 'Carmina Burana' té més de la Fura o d'Orff, Prat ha subratllat que hi ha "una fusió molt gran" en la qual hi ha molt de totes dues parts. "És de les fusions més perfectes i millor assemblades entre música clàssica i posada en escena", ha afegit.

Destacats