La Fundació Oceanogràfic solta taurons a Cartagena amb l'ajuda d'un robot submarí

L'empresa murciana Nido Robotics desenvolupa un vehicle especial per a transportar cries d'esquals fins a grans profunditats

Guardar

Tiburones Fundació Oceanogràfic
Tiburones Fundació Oceanogràfic

La Fundació Oceanogràfic ha retornat al mar, en aigües de Cartagena, cries de tauró gatvaire, els ous del qual han sigut obtinguts de la pesca de 'descarte' i que, gràcies al projecte d'investigació de la Fundació de l'aquari valencià i de Lamna, es van desenvolupar amb èxit després de la seua eclosió.

Els ous van ser extrets de les femelles mortes o desembolicats de les xarxes de pesca i, després, transportats a les instal·lacions de Quarantena de l'Oceanogràfic, on es van netejar i van col·locar en els aquaris preparats per al procés i en els quals s'ha mantingut un control exhaustiu de les condicions del mitjà, revisant diàriament l'eclosió i els animals en desenvolupament, que, depenent de la temperatura, han tardat entre tres i sis mesos.

Després de soltar-se fa un any a València i Xàbia (Alacant) per primera vegada a Espanya, la costa murciana ha sigut el lloc triat per a retornar les cries a l'aigua, a l'ésser una zona de condicions similars a l'hàbitat de la posada del tauró mediterrani, segons van informar fonts de la Fundació en un comunicat.

UNA PROVA PER A TAURONS DE PROFUNDITAT

A diferència de les anteriors soltes i per a dur a terme l'acció amb èxit, l'Oceanogràfic ha comptat amb el suport de l'empresa murciana Nido Robotics, dedicada al desenvolupament i comercialització de vehicles submarins teledirigits (ROV, per les seues sigles en anglés) en l'àmbit internacional.

Es tracta d'una prova pilot per a poder alliberar, en el futur, taurons d'aigües profundes, que són aquells que viuen a partir de dos-cents metres de profunditat, una distància a la qual no es pot arribar amb bussejadors.

Nido ha facilitat que un equip de l'Oceanogràfic instal·lara en un dels seus drons (el model Sibiu Pro) la gàbia que permetia transportar els esquals i dur a terme la solta dels mateixos en la profunditat adequada.

ALTA TECNOLOGIA SOTA EL MAR

El vehicle, preparat perquè se li puguen incorporar tota mena d'accessoris, compta amb una càmera de vídeo, la qual feia possible controlar en tot moment que la gàbia romania en bones condicions; així com amb un sensor de profunditat que va garantir que els animals s'alliberaren en el lloc desitjat. A més, el Sibiu Pro disposa d'un sistema d'autoestabilització que, malgrat el pes dels animals i del dispositiu instal·lat, no va fer que perdera la seua posició.

Durant mesos, les dues organitzacions han estat treballant mà a mà per a aconseguir els millors resultats. A més, amb la finalitat que tot estiguera sota control, en l'activitat van participar Roy Torgersen i Enrique González, CEO i director tècnic de Nido Robotics, respectivament.

EMPRENEDORS MURCIANS

Nido Robotics va ser fundada en 2016 i en aquest temps ha sigut mereixedora de diversos premis destacats, entre els quals destaquen el Premi Emprenedor de l'Any de l'Institut de Foment de la Regió de Múrcia i, més recentment, el Premi Emprenedor XXI de la Caixa a la Regió de Múrcia.

Entre altres fites, ha participat en el programa Llançadora que Juan Roig impulsa en la Comunitat Valenciana i han aconseguit vendre els seus drons de manera internacional a través d'Internet i de socis comercials en països com França. Actualment, Nido és una de les 10 empreses que forma part del Programa Europeu Robot Union, un programa d'acceleració que li dóna accés a formació del màxim nivell i a una potencial inversió d'un milió d'euros de finançament privat.

L'objectiu de Nido Robotics és continuar creixent des de Múrcia i, fins i tot, ampliar espectre i desenvolupar tota mena de tecnologia, sense abandonar la robòtica subaquàtica.

Destacats