Funcionaris de l'Ajuntament de València coincideixen que Grau no va donar indicacions per a donar contractes a Transvia

Guardar

grau_ciudad_justicia
grau_ciudad_justicia

Diversos funcionaris dels serveis de l'Ajuntament de València que van intervindre en concursos dels quals va resultar adjudicatari l'empresari Urbà Català han coincidit aquest dimarts en què no van rebre "indicacions" de l'exvicealcalde Alfonso Grau per a beneficiar a mercantils relacionades amb l'empresari, ni van conéixer cap instrucció a cap altre dels intervinents en l'elaboració de plecs ni en la valoració de les ofertes.

Així s'han pronunciat aquests treballadors públics de diferents àrees del consistori en la segona sessió de la vista en la qual es jutja per suborn i blanqueig al qual fora número dos de l'exalcaldessa Rita Barberá, que també es troba investigat en el conegut com a cas Imelsa.

Suposadament, Grau va acceptar dos rellotges de luxe de l'empresari, els va canviar per uns altres més cars i va pagar la diferència, la qual cosa constituiria un presumpte blanqueig, mentre que mercantils relacionades amb Urbano Catalán, responsable de Transvia i Viatges Privilege, haurien resultat adjudicatàries d'un total de 16 contractes per un import aproximat de 2,5 milions d'euros entre 2006 i 2015.

La Fiscalia sol·licita per a Grau una pena de sis anys de presó i el pagament d'una multa de 75.000 euros, mentre que per a l'empresari reclama un any de presó per suborn.

En aquesta segona jornada de judici han comparegut davant el tribunal fins a set testimonis proposats per les defenses, encara que l'advocat de Grau ha renunciat a la testifical d'un d'ells en estimar que podia ser reiterativa amb la declaració prèvia d'una funcionària del mateix servei. Està previst que el procés es prolongue durant un total de huit sessions repartides entre aquesta setmana i la que ve.

La primera a prestar declaració aquest dimarts, a proposta de la defensa de Grau, ha sigut una dona que ha explicat que acudia a la consulta de la primera esposa de l'exvicealcade, metge, i li pagava 60 euros en cada visita en efectiu, ja que no disposava de datàfon. Grau va sostindre en fase d'instrucció que va pagar la diferència entre els rellotges retornats i suposadament regalats per Català i els seguidament adquirits, més cars, amb diners en efectiu que guardava en el seu domicili.

Després ha arribat el torn dels funcionaris de l'Ajuntament. El cap de la Secció de Persones Majors ha relatat que el febrer de 2011 es va posar en marxa el concurs per a l'adjudicació d'un contracte per a la celebració d'una festa per a persones d'avançada edat per més de 652.000 euros i ha afirmat que va seguir el procés habitual.

Posteriorment, en el moment de l'elaboració dels plecs del concurs, ha indicat que no té coneixement que l'exvicealcalde "intervinguera perquè s'elaboraren d'una determinada manera" i ha explicat que la mesa de contractació estava formada per tècnics de contractació, un secretari, el regidor de contractació i caps dels serveis per als quals es duia a terme el treball.

Així, ha assegurat que Grau "no va exigir a cap funcionari cap pronunciament a favor de ningú" i ha apuntat que "els judicis de valor els efectuen tècnics", mentre que la valoració econòmica "es fa segons una fórmula matemàtica, no cap interpretació". "Jo no vaig rebre ni vaig sentir que reberen cap indicació sobre aquest tema", ha insistit.

A més, ha exposat a preguntes de les defenses que el contracte de l'Ajuntament de València s'ha renovat amb el nou equip de govern municipal, després del canvi de color polític després de les eleccions locals de 2015.

En la mateixa línia s'ha pronunciat el que fora cap del servei de Benestar Social, que ha dit que fins on ell coneix "Grau no va intervindre" en el concurs i ha afirmat que "en el procés de contractació no hi ha intervenció política mai, llevat que presidisca la taula el polític". A més, ha remarcat que "els procediments d'adjudicació eren genèrics de l'Ajuntament de València" i "el que era determinant era la part econòmica".

"CAP CONSIGNA PER A BENEFICIAR A TRANSVIA"

La següent a atestar davant el tribunal ha sigut la cap del servei de Contractació, que ha assenyalat que el contracte amb el qual es va fer Transvia "va seguir el camí habitual" i "no hi havia intervencions per part de regidors". "Grau no em va donar cap indicació. No teníem cap consigna de beneficiar a Transvia", ha posat en relleu.

Finalment han declarat altres dos funcionaris, entre ells l'interventor del consistori, que han coincidit que no van rebre "mai" cap directriu sobre l'adjudicació de contractes. "Sempre he actuat amb total autonomia", ha destacat l'interventor.

Destacats