Les pluges torrencials típiques de tardor s'avancen a l'estiu i deixen la major quantitat en 160 anys

Guardar

lluvias_alicante
lluvias_alicante

Les precipitacions torrencials o molt intenses que es produeixen "normalment a la tardor" s'han avançat enguany als mesos d'estiu després que un temporal de pluges intenses deixara aquest dimarts la major quantitat de precipitació registrada en 160 anys a Alacant, segons l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET).

Segons ha explicat el portaveu de l'AEMET, Rubén del Campo, aquest episodi de pluges va deixar aquest dimarts precipitacions molt intenses especialment Alacant, però també en el sud de València i Múrcia. Així, entre la mitjanit i les 9.00 hores s'han recollit 141 litres per metre quadrat a Pego (Alacant); 124 litres per metre quadrat a Rojals (Alacant) i 86,8 litres per metre quadrat a Alacant, principalment fins a les 08.00 hores.

Del Campo ha confirmat que aquestes dades situen al dia pluviomètric del 20 d'agost --des de les 09.00 hores del dia 20 a les 09.00 hores del dia 21 a l'estiu-- com "el dia més plujós durant els mesos d'estiu des que hi ha registres a Alacant", la qual cosa significa que "mai abans" a l'estiu ha plogut tant allí en 160 anys, ja que es recullen dades en aqueixa província des de 1859.

A més, per a superar el rècord anterior de dia més plujós de l'estiu caldria remuntar-se al 8 d'agost de 1945, quan van caure 82,4 litres per metre quadrat. No obstant això, la precipitació màxima a Alacant es va registrar el 30 de setembre de 1997, quan van caure 270 litres per metre quadrat.

El portaveu ha explicat que la situació es deu a una llengua d'aire fred que travessa la Península d'est a oest que s'ajunta amb la configuració actual de l'atmosfera, la qual cosa afavoreix la formació de núvols de tempesta que amb aqueix aire fred deixa importants quantitats de precipitació.

Del Campo ha indicat que aquest dimecres a la vesprada continuarà la situació inestable i ha pronosticat tempestes "ben repartides" que afectaran el sud de Castella i Lleó, Madrid, Castella-la Manxa, sud d'Aragó, Comunitat Valenciana, nord de Múrcia i est d'Andalusia.

No obstant això, on seran més generalitzades és en el sud d'Aragó, a Terol, on hi ha avís de risc important (taronja) així com en el nord-est de Castella-la Manxa i nord-oest de la Comunitat Valenciana.

Quant a la quantitat prevista, preveu més de 30 litres per metre quadrat en una hora amb ratxes de vent "molt forts" de més de 70 a 80 quilòmetres per hora durant la tempesta i podrien anar acompanyades de calamarsa.

En altres punts es poden acumular més de 15 a 20 litres per metre en una hora i deixar ratxes de vent molt forts i el portaveu de l'AEMET no descarta que en les zones amb avís groc (risc) es produïsca alguna tempesta local més intensa del que es preveu. Al mateix temps, les temperatures baixaran aquesta vesprada pel sud-est i pujaran pel nord.

El dijous, el tàlveg que travessa la Península es retira i es dirigirà cap a Europa de manera que espera una estabilització del temps. Durant la pròxima matinada en el sud de Catalunya i en el nord de la Comunitat Valenciana podria haver-hi pluges intenses, sobretot en el sud de Catalunya, encara que la tendència a l'estabilització s'anirà confirmant i la jornada estarà marcada per l'estabilitat i les temperatures en ascens que passaran de 35 graus centígrads en el sud-oest de la Península, a Ourense i en el nord de Girona.

En la resta, les temperatures en l'altiplà nord aconseguiran 32 graus centígrads; a Madrid i Galícia, 34 graus centígrads; a Ourense aconseguiran 35 graus centígrads. A les valls del Tajo, Guadiana i Guadalquivir s'arribarà fins als 38 graus centígrads.

El portaveu ha avançat que el divendres i el dissabte seran dies semblants i no s'esperen a penes pluges a Espanya, excepte algun plugim al Cantàbric i en punts del litoral sud-est de la Península encara que, no seran intenses.

Sobre les temperatures ha dit que pujaran lleugerament en l'est i en el nord i de nou seran altes en el sud-oest. De nou es recuperaran els 37 a 38 graus centígrads a les valls del Tajo, Guadiana i Guadalquivir; a la vall del Duero i l'alt Ebre rondaran els 33 a 35 graus centígrads.

En general la jornada serà calorosa i amb valors una mica més alts del normal a l'Ebre, mentre que en la resta s'esperen temperatures normals per a aquestes dates.

Destacats