"Friendly museums" la iniciativa per a fer la cultura més accessible

La Diputació de València ha col·laborat amb associacions i col·lectius per facilitar a les persones amb diferents tipus de diversitat funcional l'accés als museus

Guardar

foto museus
foto museus

Aquest matí s'ha presentat aquest nou projecte "Friendly museums", de la mà de l'àrea de cultura de la Diputació de València que té com a objectiu construir uns museus més inclusius, orientat especialment als col·lectius i persones amb diversitat funcional. El programa aspira a convertir-se en un referent en l'aplicació de noves perspectives sobre l'accessibilitat en els museus, però també des d'altres perspectives, com l'atenció especial a la diversitat social i de gènere.

Pau Lagunas, encarregat de l'àrea de cultura, ha sigut el presentador de l'esdeveniment, al costat dels representants els tres museus que participen en aquesta iniciativa, Santiago Grau del Museu de Prehistòria de València (MUPREVA); Francesc Cabanyes del Museu València d'Etnologia (MUVAET) i Marc Borràs del MuVIM, tres referents indiscutibles de la cultura a València. També ha comptat amb el suport i participació de Juan Mondéjar, president de COCEMFE València, associació que va ser contactada per la Diputació per a fer una revisió dels espais dels museus i ajudar al fet que anaren més accessibles per a tota la ciutadania.

A pesar que els museus valencians ja tenen accessibilitat per a persones amb diversitat funcional, s'ha cregut necessari fer un pas més amb una primera fase d'avaluació, duta a terme pel voluntariat de COCEMFE, i que ja està en procés de finalització. Prompte es rebrà la informació precisa sobre les persones amb diferents necessitats quant a l'accessibilitat física.

En la primera fase d'actuació, el voluntariat de COCEMFE ha avaluat el grau d'accessibilitat dels museus

"Quan em vau parlar de col·laboració", ha comentat Juan Mondéjar, "el primer que vaig pensar és que tothom havia d'opinar, així que vàrem formar un grup de persones en cadires de rodes, caminadors, amb crosses, persones més majors, etc. Vàrem intentar aconseguir un col·lectiu bastant homogeni que representara totes les disfuncionalitats". També ha admés que han sigut crítics, però des d'un punt constructiu, "per a aconseguir que qualsevol persona amb discapacitat, estiga on estiga, puga visitar un museu o qualsevol altre lloc. La cultura és una cosa de tots."

Però no únicament se centra a millorar els espais físics, sinó que hi haurà dos vessants principals d'aquest projecte de cara a les exposicions: s'ha treballat per a adaptar les visites guiades a diferents necessitats dels col·lectius, i a més s'han ideat programes específics per a cada necessitat. Parlem de persones amb discapacitats físiques o sensitives, però també intel·lectuals, com a nous projectes que treballen la integració de cultural de persones amb Síndrome de Down o Asperger, perquè també puguen gaudir de l'àmplia cultura de la ciutat.

Ja es poden concertar les visites per a grups

A partir d'ara qualsevol persona, independentment de les seues característiques personals pot visitar els espais d'aquests tres museus, gaudir de les exposicions i participar de les activitats culturals que s'organitzen allí. Ara com ara, aquestes propostes estan pensades per a grups, i cada necessitat específica pot contactar amb un número de telèfon especialitzat per a concertar prèviament les visites. La iniciativa està oberta a la participació ciutadana, es convida a les associacions i federacions en l'àmbit de la inclusió social a col·laborar amb la confecció de programes que s'adapten a cadascuna de les necessitats específiques dels col·lectius. Encara és un programa pilot, però pretén que vaja ampliant-se l'oferta a les necessitats de més col·lectius, i a poc a poc es puga anar obrint al públic general, sense necessitat d'anar en grup.

La perspectiva de gènere també pren importància en aquest programa per a museus més accessibles, posant la qüestió de la dona en el centre del debat i tractant de trobar un nou punt de vista als objectes que s'exposen. Una de les exposicions actuals del MuVIM és "Les dones en els tebeos del franquisme: D'abnegades a objectores", que repassa l'evolució de la figura femenina en els còmics del segle XX.

Ja s'estan duent a terme diverses activitats dirigides a visitants de totes les edats i necessitats concretes, com "Relectures" en els museus de Prehistòria i Etnologia, que es tracta de fer una reinterpretació en clau femenina de les peces del museu; "La caixa dels records; memòries d'una vida", una proposta per a persones amb Alzheimer o demència en estat inicial; o el Projecte d'Investigació TEA, amb materials de suport per a les persones en l'espectre autista.

Finalment, tant els tres representants dels museus com Juan Mondéjar, han volgut destacar que, encara que aquesta iniciativa és un gran pas cap a una igualtat d'oportunitats per a totes les persones i col·lectius, encara queda molt camí per recórrer, especialment si parlem de persones amb discapacitats amb col·lectius sensorials, com a dificultats visuals o auditives.

Arxivat a:

Destacats